Hunde der fælder: årsag og løsninger

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Alle hunde fælder. Derfor kan man tro, at hele hjemmet vil være fyldt med hundehår, hvis man anskaffer sig en hund. Men det er langt fra sandheden! Der findes mange hunde, som fælder minimalt samt værktøjer du kan anvende, hvis din hund fælder meget.

Derfor fælder hunde

For at kunne forstå, hvorfor hunde fælder, skal du først forstå den vigtige rolle som pelsen spiller for hunden. Først og fremmest, er pelsens vigtigste funktion at beskytte dyrets hud mod sol, varme, kulde med mere. Pels hjælper også med at holde din hunds kropstemperatur. Visse hunde, der fælder, har en tyk underpels, som fungerer som isolation, der både holder din hund varm eller kold – præcis som isoleringen i dit hus. 

Hundes pels vokser konstant, præcis ligesom menneskers hår. Når håret holder op med at vokse i slutningen af dets livscyklus, vil det til sidst falde af. Mængden hunden fælder, afhænger af racen, sæson og helbred. Visse hunde fælder generelt mere end andre.

Ændringer i fældningen

Det er vigtigt at vide, hvor meget din hund normalt fælder. På den måde vil du kunne opdage eventuelle ændringer. Et typisk tegn på, at noget er galt er, hvis din hund har områder, der er tyndt behåret. Dette kan være et resultat af massiv kløen grundet en hudlidelse eller parasit.

Sæsonen spiller en vigtig rolle i forhold til, hvor meget din hund fælder. Hunde fælder normalt en eller to gange om året, men det betyder ikke, at du ikke vil se hår rundt omkring i huset hele året rundt. Store sæsonmæssige ændringer sker, når din hund taber det meste pels, hvilket oftest ses hos racer med dobbelt hårlag med meget underpels som sibirian husky. 

Stress er en anden faktor, der bidrager til hårtab. En hund med stress taber måske mere hår, end en hund der ikke er stresset. Se, om du kan identificere stresselementer i din hunds miljø, fjerne dem og se om hårtabet formindskes. At fælde er alvorligt, når det også indebærer andre symptomer som hudlæsioner eller kløe. 

Der er mange lidelser og sygdomme, der kan forårsage ændringer i din hunds fældningscyklus. Visse former for foder, medicin, rengøringsmidler og plejemidler kan give allergiske reaktioner hos hunde, som kan få dem til at fælde meget.

Kontakt straks din dyrlæge, hvis du bemærker markante ændringer i din hunds pelstab.

Sæt fældningshastigheden ned

At fælde er vigtigt for hunde, så det nye sunde hår kan vokse frem. Hvis din hund efterlader meget pels, kan du forsøge at gøre processen lidt mindre voldsom. At børste din hund derhjemme vil hjælpe dig med at fjerne håret, før det ender i hver eneste krog af huset. Ved at børste hunden, fjerner du håret på dine betingelser. Desuden elsker hunde at blive børstet og nusset. Der skabes også et bånd mellem dig og din hund, når du plejer dens pels. Hvis det er muligt, skal du børste din hund dagligt. Hvis ikke, skal du prioritere det et par gange om ugen. Der findes også ”deshedding” redskaber, der gør fjernelse af løst hår nemmere, så du ikke skal støvsuge hver time.

I forlængelse af børstningen, kan du booke en tid hos en professionel hundefrisør. Selvom det er fint at bade sin hund derhjemme, kan hudlidelser opstå, hvis hunden ikke bliver skyllet og tørret ordentligt. Professionelle hundefrisører har erfaring med hunde i alle størrelser og de har de rette værktøjer, til at imødekomme din hunds behov. Visse shampooer er gode for din hunds hud og pels, hvilket kan resultere i mindre fældning.

Ernæring spiller en vigtig rolle

Foder er en anden vigtig faktor i din hunds overordnede helbred, samt sundheden af dens hud og pels. For at holde pelsen skinnende og huden sund, kan du fodre med en afbalanceret ernæring, hvilket kan mindske pelstab.

Sådan holder du dit hjem rent

Der er mange muligheder for at fjerne hundehår i hjemmet. For at beskytte sofaer, stole og senge, kan du lægge tæpper ud, der kan fange løse hår. Det bedste værktøj til at fjerne hundehår, er en støvsuger der virker på trægulv, flisegulv og på tæpper. Til træ- eller flisegulv vil en kost også virke fint, til at opsamle hår. Du kan også bruge et vådt stykke køkkenrulle, til at fjerne hår. Fnugruller virker godt til at fjerne hundehår fra tøj og gardiner. Desuden vil gode luftfiltre hjælpe med at fange hår, som ender i luften. Luftfiltre holder ikke kun dit hus rent, men vil også være gavnligt for eventuelle gæster med hundeallergi, der kommer ind i dit hjem.

10 Most Common Dogs That Shed

Mand i grøn skjorte med skæg kæler Siberian Husky i parken.

Ifølge VetStreet fælder disse 10 hunderacer mest:

 1. Saint Bernardshund
 2. Pyrenéerhund
 3. Akita
 4. Chow Chow
 5. Siberian Husky
 6. Golden Retriever
 7. Schæfer
 8. Labrador Retriever
 9. Alaskan Malamute
 10. Alaskan Husky

10 hunderacer, der fælder mindst

Der er ikke sådan noget en hund, der ikke fælder, men ifølge VetStreet er her de ti hunde, der fælder mindst. Mange (dog ikke alle) af hundene på denne liste har en tendens til at være nemmere for folk, der håndterer hundeallergier, men der er ikke sådan noget som en fuldstændig allergivenlig hund.

Hvid puddel står i snor ved siden af ​​kvindens ben.

 1. Cairn Terrier
 2. Airedale Terrier
 3. Gravhund
 4. Boston Terrier
 5. Chihuahua
 6. Malteser
 7. Yorkshire Terrier
 8. Chinese Crested
 9. Bichon Frisé
 10. Pudel

Hvis du er bekymret for din hund, der fælder, eller om at adoptere en hund, der fælder, skal du ikke bekymre dig; det er bare en del af deres naturlige adfærd. Selvfølgelig kan det være lidt besværligt at rydde op efter dem, men den kærlighed og glæde, de bringer dig, vil mere end opveje de ekstra par minutter, du skal bruge hver dag på at fnug-rulle den sorte sweater.

Bidragyder Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila er en kæledyrsentusiast, der tror på ordenes kraft, og hvordan et budskab kan informere – og endda transformere – dets tilsigtede publikum. Hendes forfatterskab kan findes overalt på internettet og på tryk. Kontakt hende på Twitter @ReinventingErin eller lær mere om hende på http://erinollila.com.

 

Relaterede Artikler