Sådan vejer du din hund derhjemme

minutters læsetid

En Vizsla med sund vægt er fotograferet mens den fanger en gul tennisbold under en udendørs træningssession på græsset.

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Det er en god sundhedsvane at holde øje med din hunds vægt fra starten. I denne artikel vil vi komme ind på, hvordan du kan veje din hund derhjemme, og hvorfor det er vigtigt.

Hvorfor er det vigtigt at veje sin hund?

Slanke dyr lever længere og har en lavere risiko for vægtrelaterede helbredsproblemer. At holde øje med vægten, vil hjælpe dig med at få mest mulig tid sammen med din pelsede ven og sikre, at dens livskvalitet forbliver høj.

Vægtændringer i begge retninger kan være tidlige tegn på sygdom, så hvis du er i stand til at opdage vægtøgning eller vægttab tidligt, kan det hjælpe dig med at tage hånd om eventuelle helbredsproblemer så hurtigt som muligt. Hvis du får din hund som hvalp, er det også vigtigt at holde øje med vægten for at se, om den vokser i et sundt tempo.

Hvad er en sund vægt for din hund?

Den ideelle vægt for en hund afhænger af forskellige faktorer som race eller alder. Din dyrlæge vil kunne fortælle dig, hvad der er en sund vægt for din hund og vil også kunne fortælle dig om det, der hedder Body Condition Score (BCS). Det er en visuel vurdering af din hunds krop, som kan hjælpe dig med hurtigt at identificere tegn på overvægt (eller vægttab).

Det er selvfølgelig meningen, at hvalpe tager på i vægt, mens de vokser, men det er samtidig vigtigt, at de ikke øger vægten for meget. Slanke hvalpe har tendens til også at være slanke som voksne, mens overvægtige hvalpe også er disponeret for overvægt i voksenalderen. Din dyrlæge vil kunne give dig et vækstdiagram, hvor du kan følge din hvalps vægt for at sikre dig, at den vokser i et sundt tempo.

Sådan vejer du din hund derhjemme

Hvalpe bør ideelt set vejes hver anden uge, mens voksne hunde kan vejes en gang om måneden. Der er to måder at veje sin hund på derhjemme:

  • Hvis din hund er tilstrækkeligt lille, kan du stille den direkte på badevægten Det kan hjælpe at have en godbid i hånden. Sørg for, at dens ben eller bagdel ikke rækker ud over kanten og rører gulvet, når den sidder ned (halen gør dog sandsynligvis ikke den store forskel). Små, unge og lidt for urolige hunde kan placeres i en transportkasse til hunde eller katte og vejes deri, og derefter kan transportkassen vejes igen uden hund. Forskellen mellem de to vægtresultater er din hunds vægt. Husk ikke at fjerne puder eller andre ting fra kassen, før du vejer den igen.

  • Hold din hund, og vej jer sammen. Stil dig op på vægten, og notér din vægt. Det betyder ikke noget, om du er påklædt eller ej, men det er nok bedst, hvis du er! Saml derefter din hund op, og gå tilbage på vægten. Den samlede vægt fratrukket din vægt vil give dig hundens vægt. Nemt!

    Gør kun dette, hvis din hund er let nok til, at du nemt kan løfte den op uden at komme til skade! Husk også på, at mange hunde ikke er vant til at blive taget op, og at det kan være meget stressende. Gør det kun, hvis din hund er rolig og afslappet, når du holder den. Hvis den går i panik eller kæmper imod, risikerer en eller begge af jer at komme til skade.

Vejning af din hund på dyrlægeklinikken

Hvis din hund er for urolig, tung eller stresset til, at du kan veje den sikkert derhjemme, er det værd at vide, at det ofte er en mulighed at få den vejet på din dyrlægeklinik. De fleste dyrlæger vil hellere end gerne have, at du kommer forbi og vejer din hund, når du ønsker det, og det er som regel gratis. Disse regelmæssige små besøg hos dyrlægen er ikke kun den nemmeste måde at veje din hund på, på den store vægt på gulvet, men det opbygger også en rigtig positiv forbindelse mellem klinikken og din hund. Hvis din hund oplever mange ture til dyrlægen, hvor der ikke sker noget slemt, og den bare får lov til at sige hej til alle og måske få en godbid af dig eller dyrlægen, vil den også være glad for at komme på klinikken, når den er syg eller skal vaccineres.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA