At finde og fjerne lopper på hunde

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Som hundeejer er der få ting, der kan være lige så frustrerende som lopper på din hund. Lopper er en af de mest almindelige årsager til hudsygdomme og kløe hos hunde, og de kan give smertefulde bid, forårsage allergiske reaktioner og i nogle tilfælde overføre sygdomme. Nogle mennesker er også bange for, at lopper betyder, at deres hus eller deres hund er beskidt. Men bare rolig, det er ikke tilfældet. Lopper er meget almindelige, og alle hunde vil få dem fra tid til anden alene ved at gå ture og være ude i haven. Selvom et loppeangreb er irriterende, kan det håndteres. Med blot få tiltag kan lopper behandles og forebygges. Læs videre, og få mere at vide om hvordan.

Hvad er lopper?

Det første trin på vejen til håndteringen af lopper er at forstå deres natur. Lopper er små insekter, der ikke kan flyve, og som lever af blod. De bør kunne ses med det blotte øje, men hvis din hund har mørk pels, kan det være lettere at se dem på huden. Ellers må du på jagt efter dem.

Et sjovt faktum: Langt de fleste loppeangreb hos hunde er faktisk en art kattelopper, der har villet prøve noget nyt. De kan overleve på hunde og andre kæledyr, men det er stadig mere sandsynligt, at katte er deres primære føde/transportmiddel.

En loppes livscyklus

En loppe gennemgår fire stadier i sin levetid: æg, larve, puppe og voksen. Voksne hunner lægger æg i grupper på omkring 20. Æggene er meget små, ovale og grå eller hvide i farven.

Æggene lægges på værten, men falder som regel hurtigt ned på jorden. Æg kan falde af din hund, når den ryster sig, klør sig eller bare går rundt i huset. De kan så gemme sig i tæpper, bløde møbler og endda revner eller huller i hårde gulve. 

Husk på, at når loppeæg først er smidt, kan de overleve i uger og endda måneder uden en vært og bare vente på de rette betingelser for at klække. I denne periode kan de blive båret rundt i huset af hjemmesko, poter og andre ting. Det er derfor, at foråret efter et angreb ofte er en højsæson for loppeaktivitet i dit hjem, da den stigende temperatur hjælper de overlevende loppeæg med at udvikle sig og klække. I dag, hvor der er centralvarme, kan lopper være et problem hele året rundt.

Når loppeæggene klækkes, kommer larverne frem, og de lever mest af affald som afføring, døde insekter eller vegetabilsk materiale. Inden for en uge eller to vil larverne spinde pupper og "forpuppe" sig i yderligere en til to uger. De voksne lopper kommer så frem og skal straks finde en vært som blodkilde.

Lopper har en tendens til at specialisere sig i en bestemt slags vært. Den type, du finder på din hund, suger normalt ikke blod fra mennesker, men der er altid undtagelser.

Forebyggelse

Det er meget bedre at forebygge et loppeangreb end at forsøge at fjerne det senere. Der findes masser af forebyggende behandlinger i dag, f.eks. spot-on, som du kan påføre med forskellige intervaller i løbet af året, alt afhængigt af produktet.

Sådan spotter du tegnene på et loppeangreb

De mest almindelige tegn på lopper på din hund er, at den klør og kradser sig, især omkring halsen og haleroden. Du kan også opleve hårtab hos din hund og skorper på dens hud.

Lopper tilbringer ikke meget tid på dyret, så de kan være svære at få øje på, medmindre der er mange af dem. Men for hver loppe, du ser på din hund, er der 100 i huset! En god måde at opdage lopper på, er at kigge efter loppeafføring. Kæm din hund på et stykke hvidt køkkenrulle, og fugt det, der kommer ud. Hvis farven forbliver beskidt, er det snavs. Hvis farven bliver rød, er det loppeafføring fuld af blod!

Behandling mod lopper

Din dyrlæge kan anbefale en række behandlinger, der hurtigt fjerner lopperne og deres æg. De virker normalt ved at dræbe de voksne lopper eller ved at svække larverne.

Da behandling normalt kun påvirker lopper i ét af deres livsstadier, er det vigtigt at supplere enhver behandling med flittig rengøring af din hunds kurv og alle møbler eller tæpper, den kan lide at ligge på. 

Vær på vagt over for loppemidler, der ikke er leveret eller anbefalet af din dyrlæge, da det kan være sværere at sikre deres effektivitet og sikkerhed. Som altid er det klogt at rådføre sig med sin dyrlæge, før man påbegynder nogen form for behandling af sin hund. Behandl altid kun din hund med et loppemiddel, der er beregnet til hunde, og behandl ikke katte, kaniner eller andre dyrearter med din hunds loppemiddel. Det kan være livsfarligt at bruge et loppemiddel, der er beregnet til en anden art.

Du bør også iværksætte nogle tiltag i huset. Bed din dyrlæge om hans eller hendes produktanbefalinger, da det er vigtigt at sikre sig, at det også er sikkert for andre dyr og familiemedlemmer i hjemmet. Omhyggelig støvsugning med særlig opmærksomhed på kroge, hjørner og polstrede møbler vil hjælpe meget i kampen mod æg, larver og pupper. Når du går i gang med huset, vil støvsugerens vibrationer stimulere æggene til at klække, og behandlingen vil være mere effektiv.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler

Relaterede produkter