Håndtering af hundelopper

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Meget få ting kan være ligeså frustrerende for en hundeejer som hundelopper. De kan give pinefulde bid og i nogle tilfælde overføre sygdomme. Et loppeangreb er irriterende men med en smule arbejde kan det behandles og afværges.

Hvad er de?

Det første trin for at håndtere lopper er at være sikker på, at du forstår dem og deres livscyklus. Lopper er små, ikke-flyvende insekter, som lever af blod. De burde være synlige for det blotte øje, men hvis din hund har en mørk pels, har du måske lettere ved at se dem mod huden. Ellers må du lede efter dem.

En irritation på alle stadier

En loppe går gennem fire stadier i dens livstid: æg, larve, puppe og voksen. Voksne hunner lægger æg i bundter af 20. Disse bliver lagt på værten men er som regel hurtige til at falde til jorden. Æggene er meget små, ovalformede og er grå eller hvide. Når æggene udklækkes, dukker der larver frem som mest lever af affald som f.eks. ekskrementer, døde insekter eller plantemateriale.

Indenfor en uge eller to vil larverne spinde kokoner og forpuppe efter endnu en til to uger. Voksne lopper dukker frem og må straks finde en vært for en kilde til blod. Lopper har tendens til at specialisere sig i en bestemt slags vært. Den type du finder på din hund vil normalt ikke leve på mennesker, men der er altid undtagelser.

Forebyggelse

Det er meget bedre at forebygge en loppeinfektion fra starten end at prøve at udrydde en senere. Uheldigvis er det svært at finde smittekilden til en loppeinfektion, før du allerede har en. Forsigtig støvsugning med særlig opmærksomhed på hjørner, sprækker og polstrede møbler vil få dig et langt stykke med at komme af med æg, larver og kokoner. Hvis du aldrig har haft lopper i dit hjem, er den mest sandsynlige måde for dem at komme ind ved at blive båret ind udefra af din hund.

Hvis du ved, han er blevet befængt efter en tur til et bestemt sted (en vens hus for eksempel), så bør du i fremtiden bade og kæmme ham, når han kommer hjem fra det sted. Anvend en fintakket kam og hav sæbevand ved hånden for at drukne lopperne. Hvis den udendørs kilde er så tæt på som din egen forhave, så er der meget lidt, du kan gøre udover at tage ekstra forbehold under loppesæsonen.

Spot tegnene

Du kan se, at din hund har lopper, når han klør eller bider sig selv overdrevet eller udvikler et udslet på hans hud. Æg eller loppeskidt (mørke, hårde klumper af fordøjet blod) enten i hans pels eller på hans sengetøj er også en god indikator.

Behandling

Din dyrlæge kan anbefale flere forskellige behandlinger, der hjælper med hurtigt at eliminere lopper og deres æg. Disse virker ofte ved at slå de voksne lopper ihjel (og gør din hund til en omvandrende dræbende loppefælde!) eller ved at svække larver.

Fordi behandlinger oftest kun påvirker lopper i én af deres livsstadier, er det vigtigt at supplere enhver behandling med omhyggelig rengøring af din hunds sengetøj. Vær opmærksom på loppebehandlingsprodukter, som ikke er blevet givet af din dyrlæge. Som altid er det klogt at rådføre dig med din dyrlæge inden påbegyndelse af nogen form for behandling af dit dyr.

Relaterede Artikler