Har din kat kløende, irriteret eller tør hud?

 

Din kats pels bør være ren, og den bør føles blød og glat, når du aer katten. Hvis du bemærker røde områder, knuder, flager eller andre tegn på irritation, kan katten have en hudlidelse, der kræver behandling. Hold øje med, om din kat klør, kradser, slikker eller gnubber sig mere på bestemte områder.

 

 

Hvad er årsagerne til kløe hos katte?

 

Kløende og tør hud kan skyldes flere ting. Hvis din kat viser tegn på irritation, skal du kontakte din dyrlæge, som kan stille en diagnose. Dyrlægen vil muligvis anbefale test med henblik på at fastslå den præcise årsag til din kats hudlidelse. Almindelige årsager kan omfatte:

 

Foderintolerance

Dette kan opstå som en reaktion på visse typer protein i kattens foder.

Andre allergier

Din kat kan være allergisk over for “inhalerede” allergener, såsom støv, pollen, skimmelsvamp osv. Nogle loppemidler kan forårsage “kontaktallergier”.

Parasitter

Lopper, lus og mider kan alle fremkalde hudirritation. Bid fra parasitter irriterer huden og bevirker, at katte bider og kradser sig selv og dermed beskadiger huden.

Hormonelle ubalancer

For meget eller for lidt af visse hormoner kan gøre katte disponeret for hudlidelser. Disse ubalancer kan være tegn på, at der er andre alvorlige underliggende problemer, der skal identificeres og behandles.

Infektioner

Bakterieinfektioner kan give hudproblemer.

 

Hudproblemer hos katte, som du bør være på vagt over for

 

 

Hvis du har en kat, ved du, hvor meget tid den bruger på at holde sin pels ren. På grund af dette velplejede ydre kan det imidlertid godt tage lidt tid, før du lægger mærke til hudlidelser hos katten. Måske opdager du ikke en eventuel irritation, medmindre du ser et af disse tegn:

 • Røde områder, pletter eller knopper
 • Sårskorper eller fortykket hud
 • Områder med tørhed, løse hudflager eller skæl
 • Hårtab
 • Dårlig lugt fra huden
 • Kløe, kradsen, forøget slikken eller gnubben

 

Hvad kan jeg gøre for at mindske min kats kløe og kradsen?

 

Tjek for skadedyr

 

Undersøg din kats pels og hud for flåter, lopper, mider, lus og andre parasitter. Hvis du finder noget, skal du spørge din dyrlæge til råds og følge anvisningerne.

Overvej allergier

 

Hvis din kat er fri for skadedyr, skyldes dens ubehag muligvis en allergisk reaktion på noget i dens omgivelser, såsom pollen, støv eller skimmelsvamp. Det kan resultere i allergisk dermatitis, en betændelse i huden, der resulterer i slikken, kradsen, pelstab og tør, skællende hud.

Giv din kat godt foder

 

Selv hvis årsagen til din kats hudlidelser ikke er relateret til ernæring, kan katten muligvis have gavn af et foder af høj kvalitet, der er sammensat til at lindre enhver form for følsom hud. Søg efter et foder, der indeholder protein af høj kvalitet, essentielle fedtsyrer og antioxidanter. De er alle vigtige næringsstoffer, der kan fremme heling og beskytte kattens hud.

 

Tal med din dyrlæge

 

Der er forskellige årsager til hudlidelser – lige fra parasitter til allergier, fra hormonelle ubalancer til bakterier, infektioner og stress med mere. Sørg for at tale med din dyrlæge om din kats helbred og behandlingsmuligheder, og spørg om det kan hjælpe at skifte til et andet foder.

 

anchor

Pleje af din hund eller kat

ARTIKLER OG VÆRKTØJER

Hunde- og kattepleje

 • Kat | Ny katteejer - hillspet.dk

  Lige nu spørger du sikkert dig selv: “Skal jeg få mig en kat?”. Det er et godt spørgsmål, som bør overvejes grundigt.
 • Kat | Sundhedspleje - hillspet.dk

  Det er spændende at få en ny firbenet ven med hjem, men som katteejer har du nok en del spørgsmål om sundhedspleje. Det ville være lettere, hvis katte kunne fortælle, hvordan de har det.
 • Kat | Træning - hillspet.dk

  Mens hunde ønsker at behage deres “herre”, er det vigtigt at huske på, at katte har det på en anden måde.
 • Kat | Regelmæssig Pleje - hillspet.dk

  Der er meget at tænke på, når man ejer en kat. Glem ikke, at ingen katteejer er perfekt! De fleste lærer hen ad vejen, men lige nu og her kan du få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål.
 • Kat | Leg og Motion - hillspet.dk

  Noget af det vigtigste, du kan gøre for din kat, er at lege med den. Det hjælper med at holde den sund, styrke jeres bånd og kan måske endda også forbedre dit eget helbred lidt.
 • Kat | Adfærd og Udseende - hillspet.dk

  Hvis katte kunne tale, ville deres ejere kunne stille dem en masse spørgsmål, såsom: Er du sulten? Hvorfor kan du godt lide at gemme dig i papirsposer? Er du nødt til at bruge sofaen som kradsetræ? Der er ingen tvivl om, at katte er mystiske, men det er værd at prøve at forstå, hvad de tænker, og hvorfor de opfører sig, som de gør.