Kan katte få influenza eller blive forkølet?

Publiseret af
min. læsning

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvad med coronavirus?

Der er pt. ingen indikation på, at hunde, katte og andre kæledyr kan sprede smitte af den menneskelige virus. World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) har udstedt et meget nyttigt rådgivningsdokument, der er tilgængeligt på WSAVA Advisory Document, som regelmæssigt opdateres, og som kan hjælpe med at besvare spørgsmål, herunder en specifik del med spørgsmål og svar. For mere information, se følgende artikel: Kan min hund eller kat blive smittet med coronavirusset COVID-19?

Skal jeg være bekymret hvis min hund eller kat hoster?

Hvis din hund eller kat hoster, har feber eller er sløv, som er de tegn, der ligner dem forårsaget af COVID-19 hos mennesker, skal du aftale et besøg hos din dyrlæge. Hunde og katte kan have andre sygdomme, der kan påvirke deres helbred, herunder influenza, kennelhoste, katte med øvre luftvejsinfektioner, hjertesvigt, bronkitis, lungebetændelse og hjerteormssygdom - bare for at nævne nogle få. Nogle af disse kan være forårsaget af andre vira, men det, der er vigtigt at vide, er, at disse vira eller sygdomme ikke er forbundet med COVID-19, og der er ifølge CDC ikke noget bevis for at hundes influenzavirus kan smitte til mennesker.

Kan vi smitte hinanden?

Hvis du har influenza eller er forkølelet, skal du ikke være bange for om du kan overføre sygdommen til din hund eller kat. Der findes dokumenterede tilfælde af hunde- og katteejere, der overførte H1N1-virussen til deres katte, skriver Smithsonian-magasinet, og katte kan overføre det til mennesker; det er dog yderst sjældent. I 2009, hvor H1N1-virussen (også kendt som svineinfluenza) blev betragtet som en epidemi i USA, var der grund til bekymring, fordi H1N1 blev overført fra dyr (svin i dette tilfælde) og inficerede mennesker.

Virusets natur

Katte kan få influenza, ligesom de også kan få øvre luftvejsinfektioner forudsaget af et af to vira: feline herpesvirus eller felin calicivirus. Katte i alle aldre er modtagelige, men unge og ældre katte er specielt sårbare, da deres immunforsvar ikke er lige så stærkt som katte i deres bedste alder.

Katte smittes med virus når de kommer i direkte kontakt med en inficeret kat eller viruspartikler, forklarer VCA Dyrehospital. Organisationen tilføjer, "virussen udskilles i spyt og i væske fra en inficeret kats øjne og næse." Derfor er det vigtigt, at holde din kat væk fra andre syge katte.

Hvis din kat får influenza eller en infektion i de øvre luftveje, kan virussen blive der længe, siger Love That Pet. "Desværre kan katte der er i bedring efter en influenza bære rundt på virussen efterfølgende. Dette betyder at de kan smitte med virussen, selvom at de ikke virker syge mere." Når din kat får influenza, skal du holde øje med tilbagevendende symptomer.

Hvis du mistænker at din kat har influenza, skal du kigge efter disse symptoner:

 • Sløvhed
 • Hoste
 • Nys
 • Løbende næse
 • Feber
 • Nedsat/ingen appetit eller tørst
 • Løbende øjne eller næse
 • Vejrtrækningsproblemer

Ring til din dyrlæge med det samme og forbered dig på, at I skal til check hos dyrlægen.

Behandling og forebygning

At vaccinere din kat og holde disse vaccinationer vedlige, vil opretholde din kats helbred og hjælpe med at forebygge sygdom. En anden vigtig faktor for at holde bakterierne væk: vask dine hænder grundigt og ofte (og bede andre om at gøre det samme); rense eventuelle inficerede områder, såsom sengetøj, tøj og håndklæder; og undgå kontakt med nogen (og ethvert dyr), der kan være syg.

Dyr kan få sygdomme fra andre dyr, så det er vigtigt at holde din sunde kat adskilt fra syge kæledyr. Øje- og øresekret og spyt er almindelige måder, hvorpå dyr spreder bakterier, så du må holde mad- og vandskåle adskilt.

Hvis du har mistanke om influenza eller forkølelse, skal du straks kontakte din dyrlæge. Ifølge PetMD, "Der er ingen kur mod influenza, og behandlingen er symptomatisk. Ekstra pleje kan være påkrævet for at holde øjne og næse rene og klare for sekret." Mulige behandlinger inkluderer antibiotika og væsker for at forhindre dehydrering. Din dyrlæge giver dig en detaljeret behandlingsplan.

Under rekreationsperioden har din kat brug for en masse kærlighed og opsorg, og den vil gerne gøre det samme for dig, hvis du var syg. Dette kan være vanskeligt, hvis du også selv er syg, men trøst dig med det faktum, at når I begge er raske igen, kan I overøse hinanden med kærlighed.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien er forfatter, mor og mangeårig dyreejer, hvis to Rusian Blue katte styrer huset. Hendes arbejde vises også i Care.com, What to Expect, og Fit Pregnancy, hvor hun skriver om familieliv, kæledyr og graviditet. Find og følg hende på Instagram og Twitter @brovelliobrien

 

Relaterede Artikler

 • Hold øje med din hvalps vægt

  Vidste du, at en overvægtig defineres som værende 15% eller mere over sin idealvægt? Det svarer til blot 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.
 • Er hunden syg, hvis den har tør snude?

  Bekymrede hundeejere spørger ofte om deres hund er syg, hvis dens snude er tør, og det korte svar er nej.
 • Drægtighed hos hunde

  Hvis du ikke har planer om at avle på din hund, er det bedst at få hende steriliseret. Hvis du alligevel tager den store beslutning at lade hende få hvalpe, så har du noget af et eventyr i vente.
 • Vaccinere din hund mod sygdomme

  Vaccination af din hvalp kan hjælpe med at beskytte den mod alvorlige sygdomme.