Nervøsitet hos katte: Forstå din stressede kat

Published By
Læse tid

Du driller måske nogle med at være ”sky som en kat” eller ler lidt, når noget forskrækker din kat, så den springer op. Men en frygtsom og ængstelig kat er ingen spøg. Nervøsitet hos katte kan være et alvorligt problem, især hvis det ikke bliver behandlet. Hvis du tror, at din kat er stresset, så læs videre for at forstå, hvad der sker med din kat, og hvordan du kan hjælpe den.

Forstå nervøsitet hos katte

White calico cat hides underneath bed.Katte bliver bange, når de fornemmer fare af ”ukendt eller indbildt oprindelse, og det kan resultere i normale reaktioner i kroppen, der er forbundet med frygt," siger PetMD. En kat kan, med andre ord, være kronisk stresset og bange uden nogen indlysende grund. Det betyder dog ikke, at der ikke er en årsag. Det betyder bare, at det kan tage nogen tid og kræve undersøgelser for at fastslå årsagen..

Der kan være mange årsager til, at en kat bliver stresset. Nervøsitet hos katte kan skyldes smerter eller sygdom, eksponering for giftstoffer eller smitsomme sygdomme, der påvirker nervesystemet. Angsten kan også have en psykologisk årsag, som fx en traumatisk oplevelse, mangelfuld socialisering eller tidligere overgreb eller vanrøgt. En aldrende hjerne kan også give grund til nervøsitet, især hos ældre katte med hukommelsesproblemer eller demens. Ledsmerter hos ældre katte kan også være en kilde til nervøs adfærd, som at gemme sig eller undgå at bruge kattebakken. Andre potentielle årsager til angst og uro kan være nye møbler eller omflytning af møbler, et nyt kæledyr, en baby i hjemmet eller endda et helt nyt hjem.

En af de mest almindelige former for angst hos katte er separationsangst, hvor din kat bliver urolig eller stresset, når den ikke kan se dig eller er alene hjemme. Det er ifølge PetMD især udbredt hos katte, som tidligere er blevet forladt, har fået et nyt hjem eller er givet videre fra den ene ejer til den anden.

Obsessiv-kompulsiv tilstand (OCD), kendetegnet ved overdrevne, gentagne tvangshandlinger, findes også hos katte. Man ved faktisk ikke, hvad der forårsager OCD hos katte, og den betegnes almindeligvis som en psykisk lidelse, selvom sygdommen godt kan udløses af stress, siger PetMD. Katteejere kan uforvarende forværre OCD-adfærd ved at prøve at trøste deres kat eller give den opmærksomhed, mens den udfører tvangshandlinger. Det skal også bemærkes, at nogle racer er genetisk disponeret for visse typer OCD-adfærd. Siameserkatte og andre asiatiske racer er især kendte for disse typer adfærd.

Hvordan ved du, at du har en ængstelig kat?

Læg mærke til tegnene

Det er ikke så svært at se, om en kat lider af nervøsitet. PetMD har identificeret følgende tegn og symptomer på nervøsitet hos katte:

 • Den ryster
 • Trækker sig tilbage og gemmer sig
 • Er mindre aktiv
 • Prøver at slippe væk
 • Destruktiv eller aggressiv adfærd
 • Diarré
 • Undlader at bruge kattebakken
 • Sår eller læsioner som resultat af overdreven pelspleje

Andre symptomer kan være mindre eller ingen appetit, vægttab, overdreven vokalisering, sløvhed og rastløshed, siger PetMD. OCD kan beskrives som overdrevne, gentagne handlinger som at spise, slikke eller tygge på stof, overdreven pelspleje, gentagen miaven eller hylen og vedvarende vandring frem og tilbage. Hvis der er tale om separationsangst, har din kat det sikkert fint, så længe du er i nærheden, men kan begynde at være urolig, hvis den fornemmer, at du er ved at tage af sted.

Hjælp din stressede kat

Du skal først og fremmest vide, at du aldrig bør straffe din kat eller skælde den ud for ængstelig adfærd. Det vil kun øge frygten og de negative associationer og gøre det hele værre i stedet for bedre. Målet er at få den til at føle sig tryg og afslappet, hvor den er.

Trefarvet kat gemmer sig under sengen.Når du har fundet ud af, at din kat er nervøs, er første skridt at tale med dyrlægen for enten at få stillet en diagnose eller få afkræftet, at det kan være helbredsproblemer eller giftstoffer, der giver din kat stress. Katte har en tendens til at skjule sig, når de har ondt, så det kan være svært at se. Derfor kan en række blodprøver og andre test være nødvendige. Hvis det viser sig, at din kat har smerter eller lider af en sygdom, kan behandling af problemet være alt, hvad der skal til for at fjerne den nervøse adfærd og hjælpe din kat med at blive sig selv igen.

Men hvis dyrlægen udelukker en fysisk lidelse, kan det betyde, at der er tale om et psykisk problem. Hvis det er tilfældet, kan din dyrlæge anvise et behandlingsforløb.

Udover at udskrive beroligende medicin til katten kan din dyrlæge anbefale en certificeret træner eller en adfærdsbehandler til dyr, der kan hjælpe både dig og din kat med adfærds betingning og-afvænning. Adfærdsmæssig betingning drejer sig om at finde det, der udløser frygt hos din kat, og enten gøre den mindre følsom over for disse udløsende faktorer med gentagen, tryg eksponering af dem, eller at fjerne dem fra kattens omgivelser. Adfærdsmæssig betingning drejer sig ligeledes om at træne din kat til at erstatte den negative adfærd med positiv adfærd og samtidig danne positive associationer til den nye adfærd. Hvis din kat fx bliver ængstelig, når den kan mærke, at du er ved at tage af sted, kan du træne den til at gå hen og lægge sig og belønne den med en godbid eller yndlingslegetøjet. Med tiden vil katten forbinde det, at du går, med denne positive belønning og have det godt med det. Formålet med denne træning og til-/afvænning er at lære din kat, at den kan være tryg og godt kan slappe af.

Uden behandling

Ubehandlet nervøsitet går ikke over af sig selv og vil sandsynligvis blive værre med tiden, hvor den uønskede adfærd kan blive mere udtalt. Akkurat som hos mennesker kan kronisk stress have en fysisk indvirkning på din kats helbred. Hvis det fortsætter, kan det skade kattens immunsystem og gøre den mere udsat over for sygdom, som til gengæld kan forværre den stressede tilstand. Katten kan også udvikle svær depression oveni ængstelsen, som kan medføre yderligere adfærdsproblemer Det er ikke kun til glæde for din kat men for stemningen i hele huset at gøre noget ved kattens nervøsitet så hurtigt som muligt.

Hvis du mener, at din kat lider af angst, skal du tage det alvorligt. Med kærlighed, tålmodighed og villighed til at gøre dit for at hjælpe har din kat en stor mulighed for at blive helt rask igen og blive sund og glad som før. Forfatterens biografi

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Forfatteren Jean Marie Bauhaus fra Tulsa, Oklahoma, er dyreejer, blogger og har ofte flere pelsede dyrebørn på skødet, når hun skriver.

Relaterede Artikler

 • Kan katte se i mørke?

  Nu, da du har fået en ny, lille killing, bliver alt det, du har hørt om katte i årenes løb, pludselig relevant.
 • Håndtering af hårbolde

  Næsten alle katteejere har set en hårbolle eller hørt lyden fra deres kat, som prøver at hoste en op. Hårbollerne er letgenkendelige, da hårene tager en cylindrisk form (tubeformet).
 • Tager din kat på i vægt?

  Cat playing with ownerw Mange katteejere bliver bekymrede, når deres kat begynder at tage på i vægt.
 • Graviditet hos katte

  154502253 Hvis du ikke planlægger at avle på din kat, er det bedst at få den steriliseret.