Skæl hos katte - årsager og behandling.

minutters læsetid

En rødhåret kat holdes i sin ejers arme. Katten ser sund og opmærksom ud

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Har din kat tør, skællet hud? En lille smule skæl er normalt, men når det begynder at blive tydeligt, kan der være noget andet på færde. 

Katte får skæl af to hovedårsager. Det kan være, at din kat har en normal mængde skæl, men at det ikke bliver fjernet, når den plejer sig selv. Alternativt kan din kat have en unormal mængde skæl på grund af et underliggende problem. Lad os se nærmere på, hvad årsagerne kan være, og hvad du kan gøre ved det.

Mangel på normal pleje

Katte er meget renlige og bør normalt bruge flere timer hver dag på at pleje sig selv og holde deres pels og hud i tip-top stand. Der er især to ting, der fysisk kan komme i vejen for dette: fedme og smerter, som f.eks. gigt. Hvis din kat er overvægtig, hvilket desværre er meget almindeligt i dag, kan den måske ikke fysisk nå alle de steder, den har brug for. Dette vil oftest påvirke kattens bagende.

Effekten, som kroniske smerter kan have på kattens daglige pleje, afhænger af, hvilken del af kroppen, der er påvirket. Mange katte udvikler ledproblemer i hofter, albuer og skuldre, som de bliver ældre. Smerter som dette kan gøre det svært for katten at opnå de fascinerende stillinger, som vi er vant til at se vores katte i, og det betyder, at der opbygges flager af hud og dødt hår.

Underliggende årsager, der giver ophobning af skæl

 • Hudsygdom grundet allergi. Katte kan være allergiske over for miljømæssige faktorer (atopisk dermatitis) som pollen og græs samt visse ingredienser i foderet. 

   

 • Parasitter. Lopper og visse mider kan forårsage irritation og ophobning af skæl. Nogle mider kan også overføres til mennesker, så hold øje med tegn på dig selv eller børnene.

 • Hudinfektioner, enten bakterielle eller svampe, kan forårsage skæl.

 • Andre medicinske problemer, såsom nyresygdom eller hyperthyreose, kan forværre hudens og pelsens tilstand.

 • Underernæring. Hvis et dyr er underernæret, er huden noget af det første, der lider.

Hvad skal du gøre, hvis din kat har skæl?

Du behøver måske ikke gøre andet end at børste din kat mere lidt ekstra og se, om det bliver bedre. Du bør dog kontakte din dyrlæge, hvis din kat:

 • Virker utilpas, eller dens adfærd har ændret sig.

 • Plejer sig selv overdrevent meget.

 • Kradser sig meget eller virker til at have kløe.

 • Drikker mere end normalt.

 • Er overvægtig.

 • Taber pels eller har skaldede pletter eller sårskorper.

 • Lider af kløende hud på samme tid som du eller et familiemedlem, da nogle årsager til skæl hos katte kan smitte til mennesker.

Din dyrlæge vil måske foretage nogle tests for at finde ud af den nøjagtige årsag til skællene og vil anbefale den rette behandling ud fra resultaterne. Det kan være, at der er tale om parasitter eller en infektion, som er let at behandle, eller måske opdager dyrlægen en anden medicinsk tilstand, som skal behandles. Din dyrlæge kan også anbefale, at du skifter foder for at udelukke fødevareallergi eller  for at se, om din kat har gavn af et foder, der er sammensat til at give optimal hud- og pelssundhed. Disse fødevarer har et højt indhold af omega-olier og antioxidanter samt protein af god kvalitet og den helt rette mineralbalance, der giver en sund hud.

Kort sagt er lidt skæl nok ikke noget at bekymre sig om, men hvis det fortsætter eller hober sig op, er en tur til dyrlægen altid en god idé. Det er altid bedst at være på den sikre side.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA