Katte der Nyser: Årsager og bekymringer

$authorText
$readingTime

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Ræk mig lommetørklædet; tak! 

Nyser din kat mere end normalt? Det er ikke unormalt for katte at nyse. Men, hvis din kat bliver ved med at nyse eller nyser oftere end normalt, er det muligvis tid til et tjek hos dyrlægen.

Hvorfor katte nyser

Ofte nyser din kat af de samme årsager som mennesker: Der er noget der kilder, for eksempel noget der flyver rundt i luften, såsom støv, cigaretrøg eller endda deres egen kattepels. 

Men, der kan også være andre mere seriøse årsager til at din kat bliver ved med at nyse. Nedenstående er de mest almindelige årsager til hvorfor din kat nyser:

1. Irritanter

Tilsyneladende harmløse ting kan gøre at din kat nyser. For eksempel, stærke krydderier når du laver mad (peber og kanel er to almindelige ingredienser der kan irritere) kan måske irritere kattens sensitive næse, især hvis de befinder sig i køkkenet. Det samme gælder rengøringsprodukter, såsom afblegningsmiddel og eddikesyre, som kan genere både mennesker og dyr. Overvej også essentielle olier; selvom du synes de dufter rigtig godt, kan de, pga. Din kats gode lugtesans, være utrolig irriterende for den.

Black cat sniffing bowls of spices on table.

2. Fremmedelegemer

Nysgerrige katte vil til tider få ting i næsen. For eksempel, græs og pollen som du slæber med ind i huset er bare to ting som kan komme til at sidde fast i deres næsehule. Hvis nysen ikke får det til at falde ud, skal du ikke forsøge at fjerne det selv. Kontakt din dyrlæge med det samme og få en professionel til at ordne det.

3. Tandproblemer

De to mest almindelige symptomer på tandproblemer hos kat er nysen og flåd fra næsen. Som Pet Health Network skriver, “infektioner i kattens tænder kan føre til at bakterier etablerer sig i bihulerne, hvilket resulterer i inflammation og nysen.” Hvis man ikke får bakterierne behandlet, kan de bevæge sig ud i kroppen.

4. Virusser

Rabies, herpes, ringorm og toxoplasmose er nogle få af de virusser som kan forårsage nysen hos katte. Ikke alle af disse kan smitte til mennesker, men nogen - som toxoplasmose - kan optages af mennesker og er ret seriøse sygdomme, skriver Animal Planet.

5. Infektioner i luftvejene

Det er sjældent at en kat med allergier nyser, siger dyrlæge Arnold Plotnick til Petcha. Det er mere sandsynligt at din kat har en infektion i de øvre luftveje. “De fleste katte vil have været udsat for en luftvejsinfektion som killinger, og er kroniske bærer af virussen. Når katten så bliver stresset eller immunsupprimeret, kan virus genopstå og forårsage kliniske symptomer.” Denne type af infektioner smitter fra kat til kat, ikke fra mennesker til kat.

Hvad Du Skal Holde Øje Med

Udover at holde øje med overdreven nysen, skal du også holde øje med din kats næseflåd. “Nysen og næseflåd kan opstår sammen eller som hver sit problem. De er associeret med sygdomme i næsen, bihulerne, eller begge,” forklarer VCA Animal Hospital. “Et enkelt nys i ny og næ er helt normalt, men flere omgange med voldsom nysen, er et tegn på irritationer i næsehulen-” Udover nysen og næseflåd, er andre symptomer på infektioner; flåd fra øjnene, manglende appetit, træthed og hosten.

Hvordan du kan hjælpe

Hvis din kat nyser skal du først tjekke miljøet for årsager der kan fjernes. For eksempel kan du distrahere din kat med kattelegetøj imens du laver mad, stoppe med at bruge kradse rengøringsprodukter eller støvsuge oftere, for at slå ned på nullermænds befolkningen i huset. 

Men hvis nyseriet ikke stopper af sig selv, eller din pelsede ven har andre symptomer, skal du lave en aftale med dyrlægen med det samme for at finde ud af hvad årsagen er. 

Som katteejer er din kats sundhed din topprioritet, og ved at tage den til årlige tjek hos dyrlægen, kan du sørge for at den vil forblive i tiptop stand i mange år endnu.

Author

Christine O'Brien

RELATEREDE ARTIKLER