Øjenpleje til katte: Genkend og forebyg seks øjenproblemer hos katte

Published By
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Din kat blinker til dig hele tiden, og du har bemærket, at den hele tiden gnider sine øjne. Det er allergisæson, hvilket også får dine øjne til at klø og løbe i vand. Kunne din kat ganske enkelt lide af allergi, eller er det noget mere alvorligt? Øjenpleje er en vigtig faktor i din kats generelle sundhed, og ved at forstå øjenproblemer hos katte kan du hjælpe med at forebygge alvorlige synskomplikationer hos din kat.

Selvom katte ikke er lige så følsomme over for øjenproblemer som hunde, så er øjenproblemer hos katte ofte kroniske, fortæller Animal Eye Care. Her er seks øjenlidelser, som du kan støde på:

1. Øjenbetændelse

Også kendt som ”røde øjne”. Betændelsen opstår, når slimhinden, som sidder på både ydersiden af øjeæblet og indersiden af øjenlåget, bliver betændt. Som hos mennesker er denne lidelse yderst smitsom hos katte, men øjenbetændelse hos katte smitter kun andre katte.

 • Årsager: Øjenbetændelse opstår typisk i forbindelse med en forkølelse forårsaget af en virus- eller bakterieinfektion, siger Cornell University College of Veterinary Medicine.
 • Tegn og symptomer: Det mest almindelige symptom er øjne, som løber i vand. Væsken kan være gennemsigtig, grå, gul, grøn eller endda have en mørk, rustrød farve. Indersiden af øjet kan være hævet og/eller rødt, og et eller begge øjne kan være ramt. Andre tegn på forkølelse, såsom nys eller en løbende næse, kan også forekomme.
 • Behandling: Øjenbetændelse kan som regel behandles med antibiotika i form af øjendråber eller creme. Hvis din kat er forkølet, kan din dyrlæge også behandle det. En lidelse, som ofte medfører øjenbetændelse, er FHV-1 (herpesinfektion) Hvis denne infektion er årsagen til øjenbetændelsen, kan det være nødvendigt med yderligere behandling for at kontrollere virussen og forebygge fremtidig opblussen.

2. Andre øjeninfektioner

Øjenbetændelse er ikke den eneste infektion, som din kat kan komme ud for. Andre øjeninfektioner er også almindelige hos katte. De opstår ofte i forbindelse med en forkølelse, som har bredt sig til øjnene. Hvorvidt øjeninfektionerne er smitsomme eller ej afhænger af den underliggende årsag til infektionen.

 • Årsager: Øjeninfektioner kan skyldes en lang række ting, såsom bakterier, virusinfektioner, svamp og parasitter. 
 • Tegn og symptomer: Gnidning og sammenknibning af øjnene er almindelige tegn på, at din kat kan have en øjeninfektion. Andre symptomer omfatter rødme og hævelse, væske samt nysen og en løbende næse.
 • Behandling: Typisk vil din dyrlæge behandle den underliggende årsag, som forårsager øjenlidelsen. For milde infektioner er det ikke unormalt at fokusere på behandling af symptomerne og lindre dem med hvile, rensning af øjnene, en sund kost og masser af væske. Mere alvorlige infektioner kan behandles med cremer og øjendråber, og muligvis også antibiotika i pilleform.

3. Irritation

Selvom katte generelt ikke lider af allergier, som giver kløende og våde øjne, kan ting i deres omgivelser forårsage disse symptomer.

 • Årsager: Stærke lugte, såsom parfume, rengøringsmidler, tobaksrøg og støv kan irritere kattes øjne. Næsten hvad som helst, din kat får i øjet, kan forårsage en irritation.
 • Tegn og symptomer: Vær opmærksom på tegn på ubehag, såsom gnidning og sammenknibning samt rødme og løbende øjne.
 • Behandling: Hvis det er tydeligt, at irritationen forårsager din kats symptomer og hvis den tillader det, kan du prøve at rense dens øjne med en øjenskyllevæske. Selvom symptomerne på irritation næsten er identiske med symptomer på mere alvorlige lidelser, er det bedst at rådføre dig med din dyrlæge, hvis du bliver opmærksom på ubehag i øjnene hos din kat. Det er også en god idé at fjerne den eller de ting fra hjemmet, som forårsager ubehaget. Veterinary placing a few drops of eye drops cat

4. Hornhindesår

Hornhindesår er en potentiel alvorlig lidelse og kendetegnes ved åbne sår på overfladen af øjet, som kan medføre, at den del af øjet, der er påvirket, forekommer tåget.

 • Årsager: Hornhindesår kan skyldes øjenskader, kronisk tørre øjne og anatomiske abnormiteter.  De kan også skyldes øjeninfektioner, især de infektioner, som ikke behandles.
 • Tegn og symptomer: Foruden det uklare område i øjet er symptomerne på hornhindesår gnidning, sammenknibning af øjne, tydelige øjensmerter, rødme og rindende øjne.
 • Behandling: Milde sår heles ofte, når den underliggende årsag behandles, selvom din dyrlæge muligvis også ordinerer antibiotikum som creme eller dråber samt noget smertelindrende. Sår, som går dybere ind i øjet, kræver muligvis et kirurgisk indgreb. Med korrekt behandling kan hornhindesår normalt helbredes, men hvis lidelsen ikke behandles, kan den medføre blindhed og ødelæggelse af øjet.

5. Grøn stær (glaukom)

Denne lidelse skyldes et tryk i øjet, som er forårsaget af en ophobning af overskydende væske.  Grøn stær er en alvorlig lidelse, som skal behandles hurtigst muligt for at forebygge permanent blindhed eller ødelæggelse af øjet.

 • Årsager: En række ting kan forhindre væske i at dræne fra øjet og kan medføre ophobning, som forårsager grøn stær.  Det kan blandt andet være anatomiske abnormaliteter, øjeninfektioner, betændelse, øjenskader og svulster.  Nogle katte er genetisk disponeret for denne sygdom, og det er derfor ikke usædvanligt, at begge øjne er ramt. 
 • Tegn og symptomer: Katte, som lider af grøn stær, vil typisk vise tegn på betydelig smerte, gnide eller knibe øjnene sammen, være sky, jamre sig eller hyle. Øjnene vil fremstå tågede, røde og løbe i vand. I alvorlige tilfælde kan selve øjeæblet være hævet.
 • Behandling: Hvis du tror, at din kat lider af grøn stær, skal du opsøge din dyrlæge med det samme. Jo før trykket i øjet fjernes, desto højere er mulighederne for at redde øjet. I milde tilfælde kan grøn stær forsvinde af sig selv, så snart den underliggende årsag er behandlet, men i mere alvorlige tilfælde kræver det kontinuerlig behandling for at forebygge ophobning af væske. I de mest alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne øjet.

6. Grå stær (katarakt)

Grå står er et tåget område på linsen, som blokerer lys til det bageste af øjet, hvilket medfører synstab og i nogle tilfælde blindhed. 

 • Årsager: Grå stær kan være tegn på aldring, men kan også skyldes diabetes mellitus eller betændelse i øjets uvea (druehinde).  Grå stær kan skyldes elektrisk stød, udsættelse for stråling eller et giftigt stof.  Det kan ligeledes være tegn på kalkmangel. 
 • Tegn og symptomer: Grå stær vil medføre, at øjet ser tåget og mælkeagtigt ud.  Typisk er grå stær dog ikke synligt, før det er så fremskredet, at det allerede påvirker synet, og du vil muligvis opleve, at din kat går ind i ting eller bevæger sig langsomt i dæmpet belysning.  Hvis grå stær skyldes diabetes mellitus, kan din kat udvise symptomer som vægttab, overdreven tørst og hyppig vandladning. 
 • Behandling: Du bør rådføre dig med en dyrlæge for at udelukke årsager, som ikke skyldes aldring, idet disse skal behandles separat.  Det er muligt at fjerne grå stær ved en operation og genskabe kattens syn, men det er også muligt, at din kat vænner sig til synstabet, så længe den holdes inden døre og væk fra farlige situationer. 

Øjenpleje til katte

Hvis din kat udviser tegn på øjenproblemer, er det vigtigt, at I går til dyrlægen med det samme.  Eftersom forskellige lidelser deler så mange symptomer, er det umuligt at diagnosticere øjenproblemer uden en undersøgelse. Hvis du prøver at gætte dig til en diagnose eller venter og ser, om katten får det bedre af sig selv, kan det være spild af tid – tid, som kan være afgørende for, om din kats syn kan reddes, hvis det viser sig, at der er tale om en alvorlig lidelse.

Uanset om din kat viser tegn på øjenproblemer eller ej, er øjenpleje en god idé og kan forebygge, at problemerne overhovedet opstår. Det er vigtigt, at du giver din kat kødbaseret foder af høj kvalitet, at vaccinationer er opdaterede, at du holder katten inden døre og begrænser dens omgang med fremmede katte, der kan være smitsomme. På den måde kan du beskytte din kats syn og dens generelle helbred og livskvalitet.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus Contributor Photo

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhauser forfatter og freelanceskribent og bor i Tulsa, Oklahoma. Hun skriver ofte om husdyr og deres helbred fra sit hjem, hvor hun selv har mange kæledyr.

Relaterede Artikler