Hudproblemer hos din kat

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvis du har en kat, har du helt sikkert bemærket, hvor meget tid den bruger på at pleje sin pels. På grund af dette velplejede ydre kan det dog tage lidt tid, før du opdagerer eventuelle hudirritationer. Ofte vil du ikke opdage noget, før katten klør sig, taber pelsen eller har fået synlige sår, da katte ofte gemmer sig, når de oplever kløe.

Sådan identificeres et problem med det samme

Er du i tvivl om din kat har et hudproblem? Pelsen skal helst være ren og blød og huden skal helst føles glat, når du kæler med hende. Der må ikke være nogen rødme, knuder, flager eller andre tegn på irritation. Hvis du opdager røde pletter, bumser, skorper, åbne sår, pletter med skæl eller hårtab kan hun have en hudlidelse, der kræver behandling. Læg også mærke til om der er ændringer i hudens lugt eller mærker på steder , hvor hun slikker og kradser sig særligt meget.

Har din kat kløe? Nedenstående hudlidelser kan være årsagen:

Almindelige infektioner

Svampeinfektion er en af de mest almindelige hudinfektioner. Hudproblemer hos din kat kan også skyldes ringorm eller infektion med gærsvamp. Husk at disse let kan overføres til andre familiemedlemmer, så tidlig identifikation er vigtig.

Katte er, ligesom mennesker, modtagelige for parasitter og vira. Lopper og mider giver ikke kun din kat kløe, men begge kan vise sig at være udgangspunkt for større hudforandringer. Selvom din kat ikke er en udekat, er det klogt at overveje forebyggende behandling mod lopper og flåter for at forhindre, at skadedyrene bider din kat. Spørg til din dyrlæges anbefalinger. Visse infektioner har ofte hudirritation som følgevirkning.

Miljøpåvirkning

Miljøet kan påvirke kattens hud på tre måder:

  • Miljøallergier: pollen, støv og skimmelsvamp er tre almindelige allergener, der kan føre til hudproblemer hos katten. Din dyrlæge vil kunne hjælpe dig med at afgøre, om dette er problemet. Det er bedst at holde din kat væk fra områder, der er fyldt med pollen, støv og skimmelsvamp. Hvis det ikke kan undgås, så skal området rengøres meget grundigt, før du lader din kat opholde sig under disse forhold.
  • Fødevareallergier: Hudproblemer kan også være et symptom på en fødevareallergi. Hvis katten også oplever problemer med mavetarmkanalen, såsom opkastning eller diarré, kan hudproblemer være endnu et advarselstegn.
  • Medicin: Hvis katten får medicin kan det have en negativ virkning, og du kan måske mærke, at der opstår hudproblemer. Kontakt din dyrlæge, inden du undlader at give katten medicinen eller ændrer i doseringen.

Hvad du kan gøre

Du kan stadig være i tvivl om, hvorfor din kat ikke kan lade være med at slikke og kløe sig. Bestil en tid hos din dyrlæge, så din kat kan få den nødvendige hjælp. Det kan være, at din kat skal have medicin for en af disse lidelser. Det er altid vigtigt at holde øje med din kat efter at have givet den medicin for at sikre, at problemet forbedres og ikke forværres. Hvis problemet ikke langsomt forbedres, kan der være andre forhold som gør sig gældende. En kontrol hos dyrlægen vil hjælpe med at sikre, at hun får den pleje, hun har brug for. Sørg for at have en liste over alle de symptomer, du har bemærket hos din kat, da det hjælper dyrlægen med at finde årsagen til hudirritationen.

Du elsker din kat og hader at se dens ubehag. Selvom den selv holder sin pels fin, er det godt at få hendes hud og pels kontrolleret regelmæssigt. Det er især vigtigt at holde øje med ændringer i lugt, kløe og soigneringsrutine. Jo hurtigere du er opmærksom på disse problemer, desto bedre vil din kat have det.

Forfatter biografi

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordets magt. Hendes tekster findes over hele internettet og på tryk. Hun har en mastergrad i Creative Writing fra Fairfield University. Følg hende på Twitter @ReinventingErin eller læs mere om hende på http://erinollila.com.

Relaterede Artikler