Prutter katte?

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Prutter katte? Selvom det ikke nødvendigvis er det bedste emne ved middagsbordet, er katteprutter et vigtigt emne at vide noget om, hvis du er katteejer.

Ligesom andre gastrointestinale tilstande er flatulens (luft i maven) naturligt forekommende hos dyr. Selvom det ikke sker så ofte (eller så højlydt) som hos hunde og mennesker, kan selv de mest majestætiske katte godt få luft i maven. Overskydende luft kan være et tegn på fordøjelsesproblemer som diarré eller løbende afføring. Da mange katte besørger udenfor, kan overskydende luft nogle gange være det mest åbenlyse tegn på, at noget ikke er, som det skal være.

Prutter katte?

Flatulens skyldes typisk en ophobning af gas i fordøjelsessystemet, som derefter frigives fra kroppen. I de fleste tilfælde er det normalt, at katte har luft i maven. Der kan dog opstå overskydende luft, hvis din kat sluger for meget luft.

afslappet kat på ryggen af sofa
Fødevareallergi eller -overfølsomhed kan også bidrage til overdreven luft i maven. Faktisk anses mad for at være en af hovedårsagerne til katteprutter. World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) har inkluderet flatulens som en "ændret gastrointestinal tilstand" i sin globale "Nutritional Screening Risk Factor"-tjekliste, der bruges af dyrlæger i forbindelse med deres ernæringsvurdering. WSAVA's ernæringsvurdering tager højde for "snacks, godbidder, bordmad, mad der bruges i forbindelse med medicin og kosttilskud" - dybest set alt, hvad din kat fylder i sin mave.

Mad og katteprutter

At vælge det rigtige foder til din kat er første skridt til at få styr på dens luft i maven. Vælg et foder, der indeholder de nødvendige vitaminer og mineraler, og som passer til din kats størrelse, alder og aktivitetsniveau. Fibre er for eksempel gode for kattens fordøjelsessystem, men nogle fibre kan give for meget luft i maven. I visse tilfælde kan din dyrlæge anbefale et terapeutisk kattefoder, der er specielt sammensat til at sikre en god fordøjelse hos katte.

Katteprutter er bare en af grundene til, at du generelt ikke bør give din kat menneskemad. Selvom din kat kan tåle noget menneskemad, er det bedst at holde sig til foder, der er sammensat til din pelsede ven, hvilket understreget af RSPCA. De advarer om, at det meste menneskemad ikke opfylder din kats ernæringsmæssige behov, og nogle fødevarer kan endda være giftige.

Kontakt altid din dyrlæge, før du giver din kat menneskemad for at sikre, at det er sikkert. Husk også at holde disse godbidder på et minimum.

Flatulens og sundhedsproblemer

I sjældne tilfælde kan kattens luft i maven være forårsaget af en alvorlig sygdom som Tritrichomonas foetus. University of Liverpool siger, at hos katte, der er ramt af denne tarmparasit, kan flatulens være ledsaget af "ildelugtende" diarré. Hvis din kat viser andre tegn på mave-tarmproblemer, herunder diarré og opkast, og gasserne har en stærk lugt, skal du tage den med til dyrlægen med det samme, så de kan tjekke for et underliggende helbredsproblem.

Vær forvisset om, at de fleste katteprutter ikke giver anledning til bekymring. Katteprutter er ikke så hyppige, og når de forekommer, vil din kat sandsynligvis blive lige så overrasket, som du er. Katte er elegante væsener. Du vil ikke altid kunne høre eller lugte det, da de fleste prutter er lugtfri - fine og elegante, præcis som din kat.

Det meste af tiden er luft bare luft. Men hvis du er bekymret, skal du tale med din dyrlæge. Han eller hun kan også komme med anbefalinger til kvalitetsfoder til din kat for at sikre, at du fodrer den bedst muligt med henblik på en velfungerende fordøjelse.

Forfatterbiografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er forfatter, mor og mangeårig katteejer til to Russian Blue-katte, der styrer hele huset. Hendes tekster er publiceret i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, hvor hun skriver om kæledyr, graviditet og familieliv. Find og følg hende på Instagram og Twitter: @brovelliobrien.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler

Relaterede produkter