Almindelige fordøjelsesproblemer hos katte: Hvad du skal gøre

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Fordøjelsesproblemer, som opkast og diarré, er relativt almindelige hos katte. Men hvis din kat bliver ved med at kaste op eller har blød eller vandig afføring, så er der noget, der ikke er, som det skal være. Det kan være, det er på tide at ændre foder eller omgivelser, og det er helt sikkert på tide at tale med din dyrlæge. Her er nogle tips til at løse de mest almindelige fordøjelsesproblemer hos katte.

 • Akut gastroenteritis. Akut gastroenteritis er den mest almindelige årsag til "dårlig mave" hos katte. Lidelsen vil som regel byde på opkast og diarré, der begynder pludseligt. Det kan skyldes mange ting, for eksempel hvis din kat har spist noget ubehageligt (eller som mange katte elsker at gøre: spist en halv mus og ladet ejeren finde resten!), parasitter, vira og hårboller for blot at nævne nogle få.
 • Kronisk enteropati eller inflammatorisk tarmsygdom. I modsætning til de pludseligt opståede forstyrrelser, vi lige har nævnt, opstår kroniske enteropatier langsommere og har tendens til at vare længe. Diarré og vægttab er almindelige tegn. Igen kan det skyldes mange forskellige ting, f.eks. reaktioner på bestemte fødevarer, immunreaktioner og genetik.
 • Colitis. Når tyktarmen bliver betændt, kaldes det colitis. Denne lidelse er normalt meget karakteristisk, og de fleste katte viser de samme tegn - de ser ud, som om de har akut brug for at komme af med afføring, de anstrenger sig måske for at komme af med det, men der kommer ikke meget ud, og et af de klassiske tegn på colitis er frisk blod og/eller slim i afføringen.
 • Kat med rød pels sidder i en kattebakke og kigger mod kameraet.

 • Forstoppelse. Ligesom hos mennesker har katte svært ved at komme af med afføring, når de er forstoppede, og de går måske meget sjældnere "på toilettet. Forstoppelse kan være forårsaget af mange ting. At spise knogler, fjer og pels kan gøre afføringen hård og svær at komme af med, og meget hår, især hos langhårede katte, eller en træg tarm vil også betyde, at afføringen er tør og svær at komme af med. Nogle racer som siameseren er mere tilbøjelige til at have en træg tarm end andre. Det kan resultere i en tilstand, der kaldes megakolon.
 • Fødevareallergi. Katte kan reagere dårligt på visse fødevarer af en række forskellige årsager, og tilsammen kalder vi disse for fødevarereaktioner. Ægte fødevareallergier er sjældnere, end folk tror, og de er ofte forårsaget af proteiner i fødevarer som kylling, fisk og mælk. Fødevareallergi kan forårsage opkast og diarré og også hudproblemer som kløe og overdreven pelspleje.

Hvid kat i blåt halsbånd gaber.

Gå ikke i panik, hvis din kat pludselig får problemer med fordøjelsen. Din dyrlæge kan hjælpe dig med at finde årsagen til problemet og lægge en plan for, hvordan din kat kan få det bedre.

Forfatterbiografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten dimitterede fra UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002. Dr. Wooten, der er medlem af American Society of Veterinary Journalists, deler sit professionelle virke mellem en smådyrspraksis i Greeley, Colorado, foredrag om tilknyttede emner, ledelse, kundekommunikation og artikler. Hun nyder at campere med sin familie, stå på ski, dykke og deltage i triatlon.

Relaterede artikler

 • Kan katte se i mørke?

  Nu, da du har fået en ny, lille killing, bliver alt det, du har hørt om katte i årenes løb, pludselig relevant.
 • Håndtering af hårbolde

  Næsten alle katteejere har set en hårbolle eller hørt lyden fra deres kat, som prøver at hoste en op. Hårbollerne er letgenkendelige, da hårene tager en cylindrisk form (tubeformet).
 • Tager din kat på i vægt?

  Cat playing with ownerw Lær om advarselstegn, symptomer og behandlinger af overvægt og om vægtstyring hos katte samt de tilstande, der påvirker din kat.
 • Graviditet hos katte

  154502253 Hvis du ikke planlægger at avle på din kat, er det bedst at få den steriliseret.

Relaterede produkter