Sådan vejer du din kat derhjemme

minutters læsetid

En grå kat med et mørkt ansigt ligger på ryggen af en sofa med forpoterne dinglende ud over ryggen. Katten kigger med øjne og ører pegende direkte ind i kameraet

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Det er en rigtig god vane at holde øje med din kats vægt gennem hele livet, og det kan bogstaveligt talt redde dens liv i visse tilfælde. Katte er berygtede for ikke at være glade for ture til dyrlægen, så hvis du kan veje din kat derhjemme, kan du holde dit eget og din kats stressniveau nede! I denne artikel vil vi se nærmere på, hvorfor det er så vigtigt at holde øje med vægten, og hvordan du kan veje din kat derhjemme.

Sådan vejer du din kat derhjemme

Hvis du får din kat som killing, er det et godt tidspunkt at vænne den til at blive sat på badevægten. Sørg for at have en digital vægt, især til killinger, fordi de er så lette. Meget små killinger er måske endda bedst at veje på en køkkenvægt til at begynde med.

Det ideelle vil være at veje din killing hver anden uge til at begynde med. Det vil give dig og din dyrlæge mulighed for at sikre, at den vokser i et sundt tempo. De fleste katte har næsten deres voksenstørrelse, når de er omkring seks måneder gamle, og fra det tidspunkt kan du veje dem hver måned. Så hvordan griber man det an?

 

  • De fleste digitale vægte kan aflæses efter et par sekunder, så hvis du kan få din kat til at sidde tilstrækkeligt stille, kan du bare placere den på vægten og vente. Du kan give den en godbid for at opmuntre den til at blive siddende. De fleste katte kan trænes med mad som belønning, og at få dem til at sidde på vægten er den nemmeste måde at veje den på, hvis muligt.

  • Det er en god idé at bruge dens transportkasse hvis den er lidt flyvsk eller urolig. At gøre transportkassen til en positiv ting er en anden god vane for enhver katteejer. Alt for ofte ser vores katte kun transportkassen, når de skal til dyrlægen eller på kattepension, så kurven kan give virkelig negative associationer. Lad transportkassen stå på et roligt og rart sted med en god pude, så din kat kan bruge den som seng. Du kan også lægge godbidder derind for at opmuntre din kat til at bruge kassen.

    Når det er tid til at veje din kat, lægger du den i transportkassen, lukker døren og vejer det hele. Sørg for, at kassen står jævnt på vægten og ikke rører gulvet. Notér vægten, og luk så katten ud. Vej kassen, inklusive alt dens indhold, som f.eks. sengetøj, og træk derefter vægten af kassen fra den samlede vægt af kassen og katten.

  • At holde din kat og veje dig selv er en tredje mulighed. Mange katte bryder sig ikke om at blive taget op, så brug kun denne metode, hvis du er sikker på, at din kat ikke vil kæmpe for at slippe væk, så du eller den kan komme til skade. Ligesom med kasseteknikken skal du veje dig selv sammen med din kat, og derefter uden, og forskellen mellem de to vægte vil være vægten på din kat.

Vægtkontrol - hvorfor er det vigtigt?

Det er vigtigt at kende din kats vægt. Når du og din dyrlæge er enige om, at din kat har en ideel voksenvægt, er det godt for helbredet at holde den. Med alderen og efter kastration kan din kat have brug for færre kalorier, og det er lettere at holde vægten end at skulle reducere den. At lægge mærke til en opadgående vægt vil holde dig på forkant med udviklingen. Ligeledes kan vægttab være et af de tidligste tegn på en sygdom eller lidelse, så det er virkelig vigtigt at lægge mærke til vægtændringer i begge retninger. Hvis du nogensinde er i tvivl, så tal med din dyrlæge - det er derfor, vi er her!

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA