Hvor mange katteracer findes der?

Udgivet af Erin Ollila
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Selvom din kat er unik, vil du opleve, at den har mange ligheder med katte af samme race. Deres pjuskede ører, de gyldne øjne og den højlydte miaven kan faktisk stamme fra én af dens forfædre fra en anden race. Men hvor mange katteracer findes der egentlig?

Historien om katteracer

Ifølge National Geographic begyndte katte allerede for omkring otte tusinde år siden at bevæge sig rundt omkring menneskelige bosættelser og spise de gnavere, der truede menneskenes kornlagre. Det var dog først i det 19. århundrede, at katteavlere begyndte at opdrætte katte forsætligt med det formål, at kattene skulle se ud på eller opføre sig på en bestemt måde. Nogle få udvalgte katte, som f.eks. den egyptiske Mau, ligner i høj grad dens vilde forfædre fra Mellemøstens ørkener. Det samme gør sig gældende for Maine Coon-racen, som får minderne hen på de snedækkede områder i Nordamerika. Disse tilfælde er dog en undtagelse, og generelt er de fleste racer et resultat af menneskelig indblanding, hvilket har ført til en mangedobling i antal racer af de søde, fornøjelige katte.

I modsætning til hunde, har katte kun ændret sig meget lidt genetisk i forhold til de vildkatte, der oprindeligt holdt til på de gamle gårde. Katte blev aldrig avlet til specifikke jagt- eller hyrdeopgaver på samme måde som hunde, og derfor er race-variationerne ikke lige så tydelige, som det f.eks. gør sig gældende mellem en Rottweiler og en beagle.

Pjusket hvid og grå kat sidder på træbord i kattecafé

Hvor mange katteracer findes der?

Svaret afhænger af, hvor du søger efter oplysningerne. Internationale katteregistre og andre organisationer har alle forskellige kvalifikationskrav til, hvilke racer de accepterer og indlemmer i registeret, hvorfor det samlede antal varierer fra register til register. Det er dog værd at nævne, at der i de fleste registre er langt færre anerkendte katteracer end hunderacer. Et eksempel på denne variation er, at Encyclopaedia Britannica's register blot indeholder 15 katteracer, hvorimod International Cat Association's, som er verdens største, indeholder 73 forskellige racer. For de fleste velkendte registre ligger tallene mellem disse to tal.

Governing Council of the Cat Fancy (GCCF), som er Storbritanniens førende katteregister-organ, indeholder i 2022 40 forskellige racer. Fédération Internationale Féline, der har medlemsorganisationer i 40 lande, anerkender 48 racer, som er fordelt over fire kategorier.

Der er flere forskellige årsager til, at forskellige foreninger kvalificerer katteracer forskelligt. Den mest simple årsag er den overordnede klassificering og kategorisering. Nogle organisationer anerkender ikke katte uden stamtavle, hvis deres forældres navn og race ikke kan spores et vist antal generationer tilbage. Derudover putter nogle foreninger flere kattetyper sammen i én kategori, mens andre adskiller dem i forskellige kategorier.

Så, hvor mange katteracer findes der? Der findes ikke noget endeligt tal - hvilket blot er endnu et bevis på, at katte foretrækker at følge deres egne regler.

Kan nye katteracer blive ankerkendt og indlemmet i registrene?

Generelt forbliver racelisterne de samme. Af og til opstår der dog nye racer, hvorefter man forsøger at få dem anerkendt. Et eksempel på dette var i 2020, hvor GCCF gav en foreløbig anerkendelse af Lykoi-racen.

Katteracer er ofte udviklet med udgangspunkt i få katte, der deler nogle bestemte genetiske træk. Hvis disse træk og egenskaber har et dårligt ry, eller hvis de har gener, der gør dem særligt udsatte for bestemte sygdomme, kan det være svært at avle dem. GCCF og andre organisationer har strenge regler for opdrættere, da de ønsker at sikre, at racerene katte holdes sunde og ikke bliver disponeret for arvelige sygdomme.

Uanset om en kat har blå øjne, fem tæer eller et smukt sæt striber, er den bedste slags kat den, der ønsker at komme hjem til dig! Der er tusindvis af katte på internater, som måske ikke er racerene, men som venter på, at du vil give dem et dejligt hjem for altid. Hvis du ønsker at lære mere om din egen kats race eller overvejer at adoptere en ny kat, skal du tage dig god tid til at lære om de unikke egenskaber ved dens race. Din dyrlæge vil kunne give dig de bedste oplysninger og svar om dit kæledyr, og fortælle dig, hvad det har brug for for at holde sig glad og sund. Glem ikke de blandede katteracer. Tusindvis af disse katte adopteres hvert år i Storbritannien, og mange af dem har de samme genetiske træk som deres forfædre. Men det vigtigste er dog at elske sin kat. I virkeligheden er det ligegyldigt, hvor mange racer der er, for den bedste kat for dig vil have sine egne unikke træk, som du vil falde pladask for.

 

Forfatterbiografi

Erin Ollila

Erin Ollila er en kæledyrsentusiast, der tror på ordets kraft og på, hvordan et budskab kan informere og endda ændre den tilsigtede målgruppes holdninger. Hendes forfatterskaber kan findes overalt på internettet og i trykt udgave. Hendes samlede forfatterskab omfatter interviews, ghostwriting, blogindlæg og kreativ non-fiktion. Erin er en nørd inden for SEO-området og alt, hvad der har med sociale medier at gøre. Hun blev uddannet fra Fairfield University med en kandidatgrad i Creative Writing. Du kan kontakte hende på twitter, @ErinOllila, eller læse mere om hende på http://erinollila.com.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

 • Lopper og orm

  Killingen elsker al den opmærksomhed og omsorg, den får fra dig og din familie og venner, men ikke opmærksomheden fra parasitter.
 • Sådan plejer og bader du din kat

  154502253 Enhver der har kat ved, at de er omhyggelige pelsplejere. De fleste katte vil bruge en stor del af dagen på pelspleje, men nogen gange kan de have behov for lidt ekstra hjælp – for eksempel hvis de har været skadet, eller hvis lange hår bliver sammenfiltret.
 • Sådan lærer du din killing at bruge kattebakken

  Lær din killing at bruge kattebakken med vores letforståelige guide. Besøg Hill's Pet DK for tips om sundhed og træning.
 • Adoption af en voksen kat

  Du vil med det samme få en ide af den voksne kats temperament, hvorimod en killing kan opføre sig på en måde i sin ungdom og ændre sig væsentligt i takt med, at den vokser (og ikke altid til det bedre...).

Relaterede produkter