Hvad er det bedste møbelmateriale til katte?

Published by
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Du er klar til at købe møbler til dit hjem, men du har også en kat og ved, hvad kattekløer kan gøre ved en ny sofa, et sofabord eller en behagelig lænestol. Men hvis du er klar til at investere i nogle pæne møbler, så fortvivl ikke — der findes muligheder.

Så hvad er de bedste møbelmaterialer til katte, og hvilke materialer skal du helt undgå? Her er, hvad du skal vide, før du køber dyre ting.

Hvilken sofa passer bedst til katteejere?

Katte elsker at kradse. Når dine kattevenner kradser, er det et instinkt, der stammer helt tilbage fra tiden, før de blev tæmmet. Men katte holder også af komfort og vil tilbringe masser af tid i din nye sofa.  Men det betyder ikke, at du skal pakke møblerne ind i stanniol – stort set det eneste tekstil, som katte afskyr nok til ikke at kradse i det. Vælg i stedet et af følgende tekstiler, som ser godt ud, og som fungerer godt for katteejere:

  • Mikrofiber
  • Imiteret ruskind
  • Denim
  • Syntetisk polyester, rayon, nylon eller akryl

Mikrofiber er et godt valg, fordi det er behageligt og stilfuldt, men robust. Hvis katten sætter kløerne i det, kan mikrofiber godt holde til at blive kradset lidt.

Kunstige materialer som imiteret ruskind og syntetiske tekstiler er ikke længere umoderne og er faktisk mere populære end nogensinde takket være ændringer i designtendenser og videreudvikling af selve tekstilets tekstur. Architectural Digest anbefaler katteejere at holde sig til tekstiler, der er "tætvævede" og undgå "løstvævede eller boucléagtige tekstiler" som hør og uld.  Hvorfor? Fordi din kat vil se de små løkker eller ujævne tråde og tænke "kattelegetøj!"

Det er også en god tommelfingerregel for tekstiler på lænestole, spisestuestole og gulvtæpper. Katte gør ikke forskel. Hvis de har mulighed for det, kradser de i alle de møbler, de får øje på.

Kitten sitting on a sofa with rips and tears from a cat's scratch

Hvad er det bedste møbelmateriale til katte?

Hvis du er på udkig efter møbler uden tekstiler som fx et spisebord og stole eller et sofabord, så overvej at investere i syntetiske møbler eller behandlet træ med glatte overflader, som katten ikke kan få kløerne i. Nogle katte ser benene på træmøbler som små træer – perfekte til at slibe kløer på – men med tid og tålmodighed kan du lære din kat at rette instinkterne andre steder hen og vælge et kradsetræ i stedet, understreger Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (eller RSPCA) i Queensland, Australien. Du kan endda lave dit eget kradsetræ til at friste katten.

Hvilke materialer skal jeg undgå?

Når du køber møbler eller andre genstande til boligen, er det bedst at undgå chenille, bomuld, tweed og silke, som nemt kan ødelægges af kattekløer. De er alsidige og fantastiske tekstiler, men bedst til ting, som din kat ikke kommer i nærheden af. 

Derudover er der to materialetyper, som du helt bestemt skal undgå, hvis du har en kat i huset:

1. Sisal

Sisal er en agaveplante, hvis blade bruges til alt fra tæpper til tøj og kurve. Det er også det foretrukne materiale til kradsetræer og legetøj på grund af de robuste fibre.  Men overvej det endnu en gang, inden du køber det fantastiske sisaltæppe, du har fået øje på. Din kat vil helt sikkert tænke "sikke en flot kradsemåtte, min ejer har givet mig." 

Før du får set dig om, er dit nye gulvtæppe revet i strimler. Det er selvfølgelig ikke kattens skyld, for den bliver tiltrukket af disse naturfibre.  Brug kun sisal til tilbehør til katten.

2. Læder

Lædermøbler er glatte, bløde og holdbare og holder ikke på lugte og pels fra dyr. Det gør læder til god møbelbeklædning. Men det er ikke det bedste materiale til katte:  Det er faktisk det allerbedste mål for kattekløer.

Det er nemt at lave ridser i, og når hunde- og kattekløer rammer læder, vil materialet aldrig blive det samme igen. Man kan reparere lædermøbler, men det er sædvanligvis en ottetrinsproces ifølge eksperterne i Furniture Clinic. Selv efter alt det arbejde, kommer det aldrig til at se ud som nyt igen.

Du kan have pæne ting og dele dit hjem med dine lodne venner. Du skal bare nøje overveje, hvad du køber.  Ved at vælge tekstiler, som katten med mindre sandsynlighed vil kradse i, og give den en god blanding af ting, den kan og vil kradse i, kan du og dine kat leve i perfekt harmoni i et smukt møbleret hjem. 

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er forfatter, mor og mangeårig katteejer af to Russian Blue-katte, der styrer huset. Hendes artikler kan også findes på Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, hvor hun skriver om kæledyr, graviditet og familieliv. Find og følg hende på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

Relaterede Artikler