Fri for hårboller

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvad er hårboller?

Katte er meget renlige dyr, og din nye killing vil tilbringe cirka fem timer om dagen med at soignere sig. Når den gør det, får den fat i løse hår fra pelsen, som er svære at spytte ud, så den vil sikkert bare sluge dem. Det er som regel ikke noget problem, og håret passerer bare igennem fordøjelseskanalen. Men af og til kan hårene blive liggende i maven og danne en hårbolle.

 

Hvordan kommer hårbollen ud?

Som regel kaster katten hårbollen op, når den har nået en vis størrelse - det ligner en pølse af hår - men hos nogle katte kommer håret ud med afføringen. Som regel giver ingen af delene problemer. Men af og til kan en hårbolle være svær at slippe af med, og killingen kan få gentagne anfald af brækningsbevægelser eller opkastninger. Hvis du er bekymret over det, skal du kontakte dyrlægen.

I visse meget sjældne tilfælde kan en kat ikke komme af med en hårbolle på naturlig måde, og det kan blive nødvendigt at operere. Det er heldigvis meget usædvanligt.

Hairball Cat

Hvordan kan du hjælpe med at forebygge hårboller?

En af de bedste måder at hjælpe med at forebygge hårboller på er at børste og kæmme killingen regelmæssigt. Sørg for at vænne killingen til det, mens den er lille.

 

Undgå dårlige hårdage

Det kan have betydning, hvilken børste og kam du bruger, og du kan få råd hos dyrlægen om, hvilken type der er den bedste for din killing. Mange med korthårede killinger er glade for gummibørster. De er bløde nok til ikke at være ubehagelige, men glimrende til at fjerne løse hår. Hvis du har en langhåret killing, skal du være endnu mere omhyggelig med pelsplejen. En bredtandet metalkam er ofte et godt valg. Du skal børste killingen hyppigere om foråret og om sommeren, hvor killingen fælder mest. Det behøver ikke være en sur pligt, men kan være en meget god måde at skabe et tæt forhold til killingen på. Lidt kæleri eller en lille leg er en god måde at runde børstningen af på.

 

Kan kosten have betydning for at forhindre hårboller?

Der er visse ting, som tyder på, at tørfoder med højt fiberindhold som f.eks. Hill's Science Plan Hairball Formula kan hjælpe med at reducere dannelsen af hårboller i maven. Bed dyrlægen om at rådgive dig.

 

Husk - hårboller er måske ikke så behagelige, men det er sjældent noget at bekymre sig om

Det kan være ubehageligt at se den lille killing kæmpe med en hårbolle, men det er vigtigt at huske, at de fleste katte har problemer med hårboller af og til, og der er sjældent grund til bekymring.

Relaterede Artikler