Sundhedstjek af din kat derhjemme

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Kattesundhedspleje starter derhjemme

Hvorfor du er lige så vigtig som din dyrlæge, når det gælder din kats sundhed

Gode, sunde vaner for din kat starter derhjemme. Ligesom hos mennesker, er det meget bedre at forebygge end at behandle. Da du er den, som kender din kat bedst af alle, er ingen andre bedre til at agere ”øjne” og ”ører” for din dyrlæge.

Gode vaner starter tidligt

Det er vigtigt, at du vænner din kat til at blive regelmæssigt håndteret og undersøgt af dig. Dette gør livet meget lettere for alle. Her er nogle ting, du bør være opmærksom på:

Er din kat ved at blive tyk?

Du ønsker ikke, at din kat begynder at lægge sig kraftigt ud. Men det er heller ikke sundt at være undervægtig og dette kan være et sygdomstegn. Din dyrlæge bør notere din kats vægt og vækst. Du kan også spørge din dyrlæge til råds om hvordan du bedst kan holde øje med din kats vækst selv for at sikre dig, at den er på rette spor til at vokse sig sund og glad.
Hvis du er det mindste i tvivl om din kats vægt, bør du reservere tid hos din dyrlæge.

Ser din kats pels sund ud?

Din kats pels bør skinne af sundhed. Tjek om der er skæl, flager eller sår. Kan du se lopper eller tegn på lopper? Er dens pels kedelig eller mat – dette kan være tegn på fejlernæring eller sygdom. Konsultér din dyrlæge, hvis du er bekymret.

Tjek din kats øjne og ører

Se godt på din kats øjne. Er der tegn på flåd fra dem? Er det hvide område helt fri for rødme? Træk forsigtigt ned i det nederste øjenlåg – dette område bør være lyserødt.

Se nu godt på dens ører. Disse bør være rene, lyserøde, fri for skidt og uden dårlig lugt. Tjek om der er ørevoks, særligt mørkfarvet ørevoks, da dette kan være tegn på øremider eller infektion.

Hvis du har den mindste bekymring om din kats øjne eller ører, bør du konsultere din dyrlæge.

Tjek din kats tænder og gummer

Åbn forsigtig din kats mund. Ser dens tandkød lyserødt og sundt ud? Er dens tænder fri for tandsten (som er gullige eller brunlige i farven)? Det er ikke normalt at finde tandsten på din kats tænder. Lugter dens ånde ok? Tandproblemer hos katte er meget almindeligt forekommende. Du kan hjælpe ved at børste din kats tænder tre gange om ugen. Tandpasta med smag af kød eller fisk kan købes hos de fleste dyrlæger og kæledyrsbutikker. En lille børnetandbørste klarer fint jobbet, bare sørg for at opbevare tandbørsten fuldstændig isoleret fra resten af familiens tandbørster. Alternativt kan du købe en special tandbørste til katte hos din dyrlæge.

Inspicér din kats kløer og trædepuder

Er de fri for sår og sprækker?
Er der behov for at trimme kløerne?

Vær bekendt med hvad der er normalt for din kat

Det måske vigtigste ved at lave sundhedstjek derhjemme er at lære, hvad der er ”normalt” for netop din kat. Har den f.eks. nogle usædvanlige buler eller knuder? Ved den mindste bekymring bør du konsultere din dyrlæge med det samme.

Relaterede Artikler