Når du skal have din første killing med hjem

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Udover, at den er sød, er der mange andre fordele ved at have en killing som kæledyr. Kattekillinger er naturligt meget renlige, og de kan også være ret selvstændige, når de vokser op, hvilket betyder, at de ofte kræver mindre af din tid end f.eks. hunde. 

Killinger er legesyge og meget underholdende at være sammen med, men man skal ikke tage let på det at eje en kat. Din killing kan blive mellem 15 og 20 år gammel, så det er vigtigt at være forberedt på, at du vil have ansvaret for din nye katteven i mange år fremover.

I denne artikel ser vi på, hvad du for brug for, før killingen ankommer, hvordan du gør de første par dage så afslappede som muligt, og hvordan du spotter tegn på en dårlig killing.

Basale fornødenheder til din nye killing

Der er et par grundlæggende ting, som killinger har brug for for at få den allerbedste start på livet og vokse op som sunde, glade og venlige katte.

Først og fremmest har en killing brug for en kattebakke eller to. Husk, at en kattebakke ville svare til et toilet for os. Vi ville ikke have vores toilet lige ved siden af vores spisebord eller et sted, hvor alle kunne se os gå på toilettet! Det samme gælder for katte. Din killing er meget mere tilbøjelig til at bruge en bakke, hvis den ikke befinder sig ved siden af dens mad og er placeret i et roligt område af huset.

De fleste killinger har fået vist, hvordan de skal bruge en kattebakke af deres mor og søskende. For mange killinger vil det være instinktivt, hvor de skal gå hen, men nogle har brug for lidt ekstra hjælp. Du kan lære din killing, hvor den skal gå på toilettet, ved at sætte den i bakken, når den har spist, eller når den er vågnet fra en lur, og ved at holde øje med, om den leder efter et sted at gå hen. Hav flere bakker stående, når din killing er lille, så der altid er en inden for rækkevidde.

Din killing skal også have adgang til et kradsetræ - at kradse er en naturlig, normal adfærd for katte, der hjælper dem med at strække sig, motionere, holde kløerne sunde og afgive vigtige feromoner i omgivelserne. Hvis du ikke sørger for et passende kradsetræ og/eller -underlag, risikerer du, at din killing vælger dine møbler eller tæpper i stedet!

Kost og ernæring er også et meget vigtigt aspekt, når man tager sig af en killing. Din killing kan kun udvikle sig til en sund og stærk kat, hvis den får den rigtige mad og ernæring. Giv den altid et komplet og afbalanceret foder af høj kvalitet, der er designet til killinger, ikke voksne katte, da katte i voksealderen har andre behov end voksne.

Killinger har små maver, så de skal have mad hele tiden til at begynde med og derefter 4-6 måltider om dagen. Foderautomater med timer er virkelig nyttige, hvis du er ude i løbet af dagen. Husk, at der altid skal være frisk vand til rådighed.

Din killing skal også regelmæssigt til dyrlægen for at blive tjekket og vaccineret og senere kastreret. Vaccinationerne starter normalt fra de er omkring 8-9 uger gamle, og kastrationen foretages normalt, når de er mellem 4-6 måneder. Spørg din dyrlæge, hvornår han eller hun kan anbefale, at din killing bliver vaccineret og kastreret.

Vær forberedt, når dit nye familiemedlem ankommer

Katte er meget subtile og komplekse væsner, så lav en masse research på forhånd for at sikre, at du kan opfylde alle din kats behov. 

Et nyt hjem kan være skræmmende, især hvis der er børn eller andre dyr. Du skal være forberedt på tålmodigt at lade din killing falde til i hjemmet over et par dage, så den kan føle sig tryg og godt tilpas. Placer din killing et roligt sted, f.eks. i et ekstra soveværelse, til at begynde med, og vær ikke bekymret, hvis den gemmer sig væk. Sørg for, at den har adgang til mad, vand, en kattebakke og et kradsetræ i dens trygge rum, og lad den komme til dig, når den er klar. Prøv ikke at overvælde den med kram og opmærksomhed, da det kan føles meget skræmmende for den.

Katte er naturligt 'deres egne', bryder sig ofte ikke om at blive krammet eller taget op, og de gør brug af det tredimensionelle rum. Det betyder, at de har brug for masser af høje steder, hvor de kan hvile sig, undersøge, gå på opdagelse og komme væk fra menneskelivets stress og jag, når de har brug for det.

Genkend tegnene på, at din killing er syg

Sørg for, at du ved, hvad der er normalt for din killing. Katte er meget gode til at skjule, når de er syge, og de kliniske tegn er ikke altid så tydelige som f.eks. en omgang diarré. Hvis du er opmærksom på din killings spise-, toilet-, lege- og sovevaner, kan du genkende tegnene tidligt, når den er syg, og få den rigtige lægehjælp så hurtigt som muligt.

Killinger kan hurtigt blive meget svage, når de er syge, på grund af deres lille størrelse. Hold øje med tegn som løbende øjne eller næse, nysen og hoste. Det er normalt for en killing at sove meget, men hvis den ikke leger regelmæssigt i løbet af dagen, eller hvis den ikke spiser eller drikker, så få hjælp fra din dyrlæge så hurtigt som muligt. Hvis du ser opkast eller diarré, skal du tale med din dyrlæge. Nogle gange er det normalt med ondt i maven, fordi det er stressende at flytte, men killinger kan hurtigt blive dehydrerede, så vær altid på den sikre side og spørg om råd, hvis du er bekymret.

Anmeldt af Dr. Emma Milne BVSc FRCVS og Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterede artikler

Relaterede produkter