Mødet mellem ny kat og din nuværende hund eller kat

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

At præsentere en ny kat eller killing for din nuværende kat eller hund, kan være ret nervepirrende. Du vil, at de skal kunne enes og at dine nuværende kæledyr skal tage godt imod den nye kat i huset, men det er sjældent nemt. Også selvom årsagen til at få en ny kat, var at holde din nuværende kat ved selskab. Katten skynder sig nok ikke hen og byder den nye kat velkommen med åbne poter! En forsigtig præsentation kan hjælpe med at gøre vejen til et harmonisk forhold mellem dyrene nemmere. Kontroller hellere situationen end at efterlade dyrene til selv at finde ud af det, således at det første møde bliver nemmere og katten får den bedst mulige start.

Præsentere katte for katte

Husk at katte ikke behøver at være sociale væsener. Modsat den flokorienterede hund, fungerer katte godt på egen hånd uden en social struktur omkring sig. De føler sjældent "nødvendigheden" for en følgesvend, selv om du gerne vil have en anden kat. Du kan ikke tvinge katte til at kunne lide hinanden. Nogle vil leve med en nykommer uden problemer, andre vil aldrig enes med den, eller kattene vil leve med hinanden i en usikker våbenhvile. Hvis der dog ikke er nogen konkurrence om mad eller sikre sovesteder, vil kattene efterhånden acceptere hinanden og nogle vil også knytte tætte bånd. Det er måske kattens valg, om de enes eller ej, men måden du introducerer en ny kat eller killing i dit hjem på kan gøre en stor forskel for, om det lykkes eller ej. Hvis forholdet bliver voldeligt og fyldt med angst og den nye katte føler sig truet, kan det være meget svært at ændre disse adfærdsvaner. Derfor er det vitalt med forsigtig præsentation, som forebygger overdrevne reaktioner og tager tingene roligt. Her er nogle råd til at bringe to katte sammen med succes:

Voksne eller killinger?

En killing udgør en mindre trussel for den fastboende kat end en anden voksen kat, fordi killingen stadig er seksuelt umoden. Det kan også være bedre, at få en killing af det modsatte køn for at minimalisere konkurrence. Sterilisering hjælper også med at fjerne de fleste af den slags problemer, men fjerner dem ikke fuldstændigt. Hvis du får endnu en voksen kat, kan det være bedre at få en af det modsatte køn.

Timing

Vælg et tidspunkt hvor huset er roligt. Undgå ferier, fester, besøgende familiemedlemmer eller venner og find tid til at koncentrere dig om at støtte begge katte.

Lugt er vigtigt

Husk at lugten er den vigtigste af kattens sanser, når det kommer til kommunikation og velvære. Du kan prøve at integrere den nye kat i dit hjem og gøre den mindre fremmed ved at få den til at lugte af "hjemme", før du introducerer den til den fastboende kat. For at gøre dette, kan du ae hver kat uden at vaske dine hænde og bland duftene. Du kan også samle dufte fra kattens hoved ved forsigtig at ae den med en blød klud og duppe kluden rundt omkring i dit hus og på møblerne. Ligeledes kan du øge den fastboende mere tolerant hvis du lader den vænne sig til de nye dufte i huset og en anden kat før det første møde. Af denne grund kan det være yderst hjælpsomt at udsætte mødet mellem kattene nogle dage eller endda en uge. I denne tid, bevar kattene i forskellige rum, hvilket giver dem muligheden for at undersøge hinandens værelser uden at mødes.

Brugen af en bås eller en transportkasse til præsentationen

Det er op til dig at få både den nye kat og den fastboende kat til at føle sig så sikre som muligt og forhindre den nyankomne fra at blive jagtet eller truet (eller i nogle tilfælde omvendt). Problemer kan opstå, hvis de første møder fører til slåskampe eller jagt. Den bedste måde at undgå dette på er at bruge en killingebås til de første møder. En killingebås er en bås af tremmer, som måler 1m x 0,75m x 1m, med en dør, som kan åbnes og lukkes med sikkerhed. Katten indeni kan se, hvad der sker rundt omkring, men føler sig sikker indeni hendes "hule". Du kan lægge et tæppe på toppen for at få katten til at føle sig endnu mere sikker, hvis du tror, den føler sig sårbar. Båsen tillader kattene at se hinanden, lugte til hinanden igennem tremmerne og hvæse lidt af hinanden uden noget angreb eller intimidering. Tremmerne tillader dem at være tætte på hinanden, men tilbyder samtidigt beskyttelse. Hvis du har fået en killing, kan det være meget fordelagtigt at bruge en større bås som base, hvor killingen kan være i starten. Præsentationer gøres ved hjælp af båsen, og du kan lukke killingen derind med dens seng og kattebakke, hvis du har ærinde uden for huset, og ikke vil efterlade den ude, hvor den kan lave gale streger eller komme i fare. Killingen kan også blive lukket inde i båsen om natten (vær sikker på at den har vand) med de andre dyr i det samme rum. De kan dermed vænne sig til hinanden i sikkerhed. Hvis du ikke kan få fat i en bås eller kasse, kan du bruge en transportkasse eller en kurv til de første møder. Du vil selvfølgelig ikke have mulighed for at bruge den som en hule til at lukke katten eller killingen ind i, i lange perioder, fordi den er for lille, men det er dog bedre end ingenting.

Hvordan man skal bruge en transportkasse eller bås til præsentationerne

Placer den nye kat eller killing i båsen/transportkassen og lad den gamle kat komme ind i værelset. Hvis du bruger en transportkasse, stil den over gulvniveau, så kattene ikke er tvunget til direkte øjenkontakt med hinanden. Dette kan medføre angreb. Lad den fastboende kat komme ind i værelset og giv den opmærksomhed og beroligelse. Hvis katten beslutter sig for at løbe væk uden at undersøge den nye kat, påtving den ikke nye møder, men accepter at dette kan tage tid. Katte der løber væk er typisk dem som ikke starter aggressive møder, men forbliver ude af vejen og accepterer gradvist den nye kat i huset. Hvis katten viser tegn på aggressivitet, distraher kattene med lyde og ros dem derefter for det rolige møde. Du kan bruge godbidder til at gøre mødet til en positiv oplevelse. Du ønsker jo, at kattene forbinder hinanden med fornøjelige begivenheder og ikke råb og jagt. Hvis du bruger en stor bås, så kan du tillade den fastboende kat fri adgang til killingen/katten. I løbet af nogle dage vil de vænne sig til hinanden. Hvis du bruger en transportkasse, skal du være mere proaktiv og organisere mange møder. Med begge metoder kan du give begge katte mad på samme tid, den gamle kat udenfor og den nye indeni båsen eller transportkassen på gulvet. Igennem denne proces kan der måske forekomme nogle hvæs, men dette skulle gerne ændre sig til nysgerrighed og gradvis accept. Dette kan tage flere dage eller uger, da det kommer an på den enkelte kat.

Ansigt til ansigtsmøder

Når du føler, at det rette tidspunkt er kommet til at lade dem møde hinanden uden bås, kan du igen bruge mad som distrahering. Undgå at fodre dem et stykke tid før, så de er nogenlunde sultne og giv dem så mad i det samme rum. Vælg et værelse, hvor ingen af katten kan gemme sig bagved møbler eller hoppe op og gemme sig et sted, hvis den vil. Stil den fastboendes kats mad ned og slip den nye kat ud af båsen for at spise. Du vil blive nødt til at dømme hvor tæt, de kan være på hinanden. Prøv ikke at stille dem side om side med det samme! Vær rolig og opmuntrende og beløn den opførsel du finder ønskelig med ros og godbidder. Bedøm hvordan kattene forliges med hinanden. De finder måske deres egne steder til at gå hen og sove, eller du bliver måske nødt til at holde den nye adskilt en smule længere og bruge måltiderne til at få dem sammen lidt efter lidt. Når du først er sikker på, at de ikke vil slås eller jagte hinanden, kan du begynde at bruge hele huset. Kattene vil nok finde steder at sove og rutiner, som tillader dem at leve fredeligt i det samme hus og deltage i alle goderne, som mad, varme og opmærksomhed, samtidig med gradvist at blive vant til og acceptere hinanden.

Hvor lang tid vil det tage?

Det tager måske kun en dag eller to, men det kan også tage flere uger før kattene tolererer hinanden. Det kan tage måneder, før kattene er afslappede med hinanden, men du er på vej til succes, hvis du når det stadie af rolig våbenhvile mellem dem. Det er fantastik, hvordan en kold og våd dag udenfor kan tvinge selv de værste modstandere sammen foran ilden efter en stor skål mad.

Præsentation for en hund

Imens hunde og katte ofte bliver portrætteret som fjender, er det normalt meget nemmere at præsentere en ny kat til en hund end til en anden kat. Begge dyr er opmærksomme på hinanden i starten, men de ser ikke hinanden som direkte konkurrenter og kan faktisk enes meget godt. Hvis din hund er vant til katte, kan han faktisk i starten blive overglad af at få en ny kat i huset. Men han vil snart falde til ro og nyheden vil hurtigt fordufte. Han vil begynde at se den nye kat som en del af hans flok. Mange hunde vil leve lykkeligt med deres egne katte og samtidigt jage fremmede katte ud af haven. Så du må passe på katten, indtil han ser den som en del af familien. Ligeledes, hvis din nye kat eller killing tidligere har boet med en hund, er det mere sandsynligt, at den ikke bliver bange og dermed vil blive fortrolig med hunden hurtigere.

Sikkerhed først

Uanset hvad, må sikkerheden komme først i starten. Du bliver nødt til at have alt under kontrol, indtil katten og hunden har vænnet sig til hinanden. Klap hunden og katten separat men uden at vaske dine hænder for at blande deres dufte. Katten vil derefter få husets lugt og blive en del af hundens flok. Den store bås er endnu en gang ideel til et første møde for at holde situationen rolig og katten beskyttet. Lad hunden lugte til den nye kat igennem tremmerne og komme over dens første glæde. Katten kan hvæse og spytte, men den er godt beskyttet. Hvis du har en stor bås, kan du anbringe katten i den om natten i det samme rum, hvor hunden sover og lade dem vænne sig til hinanden i nogle dage eller i en uge. Det kommer an på, hvor vant til katte, hunden er. Nogle hunde, specielt dem der ikke er vant til katte, eller dem der er specielt ivrige eller aggressive, behøver ekstra varetagelse. De bør tages i snor, så de kan forholde sig mere roligt. Den nye kat bør få en sikker placering i rummet og få lov til at vænne sig til hunden og nærme sig den, hvis den vil.

Ro gør det nemmere

Dette kan tage et stykke tid og kræver tålmodighed og ros til hunden, hvis den opfører sig godt. For mere stille hunde og dem, der er vant til katte, kan præsentationer blive gjort ved at bruge en holdbar transportkasse. Hold hunden i en snor i starten, anbring transportkassen højt oppe og arranger kontrollerede præsentationer, som er korte og hyppige. De fleste hunde vil hurtigt falde til ro, når de indser, at den nye faktisk ikke er specielt interessant. Hold din hund i snor igennem de første møder for en sikkerheds skyld. Hvis din hund er meget ivrig, så tag den på en rask gåtur, så den kan komme af med noget af dens energi! Racer som terrier, jagthunde og greyhounds, må læres at være under kontrol, indtil de har lært, at katten ikke må jages. Unge hvalpe bliver tit meget ivrige og prøver måske at "lege" med den nye kat, som sikkert ikke vil deltage! Du må arbejde hårdt på at skabe ro og være opmærksom på, at et dask fra katten kan starte en jagt. Ros hunden for rolige interaktioner. Få den til at sidde roligt og brug godbidder til at belønne hunden for god opførsel. Forbind endnu en gang tilstedenærværelsen af katten med belønning for rolig opførsel. Når du forsætter møderne uden snor, vær sikker på, at der er steder, hvor katten kan flygte hen; høje afsatser eller møbler hvor katten kan føle sig sikker. Efterlad aldrig hunden og katten sammen uden opsyn, førend du stoler på, at de ikke vil gøre hinande fortræd. Kattens mad kan være meget tillokkende for hunden, så stil den højere op og væk fra de tyvende hundekæber. En kattebakke kan ligeledes være meget fristende og burde være uden for rækkevidde for hunden, hvis det er sandsynligt at hunden stjæler indholdet.

 

 

Relaterede Artikler