Hvorfor motion er vigtigt for at holde din killing sund og rask

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Cat imageCat imageCat image
Fedme og vægtproblemer er et voksende problem (undskyld ordspillet) for både mennesker og dyr. Man mener, at omkring 40% af alle katte i Europa er overvægtige eller fede. Vi ved også, at fede killinger har tendens til at blive fede som voksne og har sværere ved at tabe sig, så det er en fordel at holde killingen slank, aktiv og sund hele livet igennem.

En af de bedste og mest enkle metoder til at afværge vægtrelaterede problemer hos din kat er motion. Ved at introducere forskellige måder at holde dem aktive på, giver du dem ikke bare et længere liv, men også et lykkeligere liv.

Killinger, der kommer ud

Et par uger efter den sidste vaccination kan du begynde at lade din killing komme udenfor. Hvis du gør det, behøver du ikke bekymre dig om, hvorvidt de får nok motion. De vil instinktivt begynde at strejfe omkring, jage, klatre og udforske i deres eget tempo, hvilket giver dem en naturlig træning under processen.

Verden udenfor er et skræmmende sted for en lille killing, så hold altid opsyn med dem til at begynde med. Jo mindre de er, når de får adgang til det fri, jo mere forsigtigt vil de begynde at udforske og holde sig inden for kort afstand af hjemmet. Til at begynde med kan du bare sidde i døråbningen og vente på at se, hvad de gør. Lad dem bruge deres naturlige nysgerrighed til at begynde med, hvorefter du snart vil opdage, at deres selvtillid vokser.

Før du lukker din killing ud, skal du se dig godt omkring i haven efter potentielle farer. Killinger kan komme ind i meget små rum. En kattelem giver dem i det lange løb den frihed, som katte elsker. Du kan eventuelt bruge en, der aflæser deres mikrochip for at forhindre uønskede gæster i at komme ind!

Killinger, der lever indendørs

Katte elsker friheden til at strejfe omkring og udforske. Mange katte, der udelukkende lever indendørs, især med andre katte, kan blive frustrerede og stressede og har større sandsynlighed for at få adfærdsproblemer. Tænk længe og grundigt over, om din killing skal have et indendørs liv, og tal med din dyrlæge om eventuelle problemer.

Hvis du vælger et indendørs liv for din killing, skal du arbejde meget hårdere for at sikre, at den får afløb for sine naturlige rovdyrsinstinkter, såsom at jage, klatre og kradse, og sørge for at den får nok stimulering. Din killing har også brug for motion for at holde sig sund og rask. Heldigvis kan begge disse behov opfyldes gennem leg. Alle katte elsker at lege, men for dem, der bor indendørs, er det altafgørende.

Gode spil og legetøj vil opmuntre din kat til at forfølge, springe, jage og slå på genstande med poterne uden risiko for farer. De elsker legetøj, der bevæger sig, så alt på en snor vil sandsynligvis være et stort hit. Du kan også købe mekanisk legetøj, som de kan jage.

Din killing elsker at klatre og gemme sig, og du kan fremme denne adfærd ved at købe et katteaktivitetscenter eller sørge for andre sikre steder, hvor den kan klatre. Glem heller ikke at anskaffe et kradsetræ. At kradse er en vigtig adfærd for katte, der hjælper dem med at træne deres kløer og markere deres territorium. Et kradsetræ styrker musklerne i din killings skuldre og ryg og kan potentielt også redde dine møbler!

Husk på, at katte er kloge og derfor let keder sig. Et godt tip er at bytte rundt på det legetøj, som du stiller til rådighed for din killing, så den kan få lidt variation i sine legeaktiviteter.

Ud over at give din killing stimulerende legetøj skal du tilstræbe mindst 20 minutters interaktiv leg med den hver dag. Det vil helt sikkert holde din killings muskler tonede og leddene fleksible. Det er også en god måde at knytte bånd på. Katte og killinger vil normalt kun lege i omkring fem minutter ad gangen, så bliv ikke overrasket eller bekymret, hvis de lader til at kede sig. Kortere og hyppigere legesessioner er bedre end én lang.

Fede katte

En anden vigtig faktor for at holde din killing sund og rask er at sørge for, at den ikke bliver overvægtig. Europas dyr bliver federe og federe, og nogle eksperter mener, at de tamme katte bærer på mere vægt, end de burde. Især kastrerede katte er mere tilbøjelige til at tage på i vægt. For at undgå, at din killing bidrager til denne deprimerende statistik, skal du blot følge et par enkle retningslinjer.

  1. Først og fremmest skal du give din killing en komplet og afbalanceret kost. Det er helt afgørende, at de får den rette balance af næringsstoffer for at sikre en sund vækst. Det er også vigtigt, at du giver din killing et foder, der er beregnet til killinger og ikke til voksne katte. Killingers kroppe gennemgår store forandringer, når de vokser og modnes i løbet af de første 12 måneder af deres liv. De har brug for en specialtilpasset kost for at støtte denne vækst, så de vokser og bliver til en perfekt sund kat. Spørg din dyrlæge, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl.
  2. Giv ikke din killing småbidder af menneskeføde. Hvis du vil give din killing godbidder, så brug nogle, der er beregnet til katte, og regn det med i dens daglige foderindtag.
  3. Sørg for, at din killing får masser af motion. Du ønsker at understøtte væksten af sunde muskler, led og knogler hos din kat, men også at få den til at udforske og lære om dens miljø og de mennesker og dyr, som den deler sit hjem med.
  4. Tjek jævnligt din killings vægt. Din dyrlæge kan give dig et diagram, som du kan bruge til at sikre, at din killing vokser i et sundt tempo og ikke bliver for tyk. Unge dyr, der bliver fede, er mere tilbøjelige til at forblive fede som voksne, så det er vigtigt at holde dem slanke fra begyndelsen af.
  5. Det er nyttigt at vænne din killing til at blive vejet hver måned på klinikken eller derhjemme. Vægtændringer er ofte lette at overse og kan være tidlige tegn på problemer, så en regelmæssig vægtkontrol er en god vane at komme ind i (også for os mennesker!).

Din killings effekt på dit helbred

Apropos sundhed og fitness, vidste du så, at det faktisk er godt for dit helbred og velbefindende at eje en killing? For eksempel viser forskning, at det faktisk kan få dit blodtryk til at falde, hvis du aer et kæledyr. Det kommer måske ikke som den store overraskelse for dig. Når alt kommer til alt, behøver du ikke forskere til at fortælle dig, hvor glad din killing gør dig!

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler

Relaterede produkter