Gode råd i sommervarmen

Udgivet af
minutter Læsetid

Lige som mennesker har katte brug for ekstra beskyttelse, når det er varmt og solrigt. Solskoldning, hedeslag og dehydrering kan både forekomme hos inde- og udekatte, så sørg for, at du er godt forberedt, når det varme vejr kommer.

Katte elsker varmen, men jo varmere det bliver, jo større er risikoen for, at varmen gør dem syge. Der er mange forholdsregler, du kan kan tage for at sikre, at din kat kommer gennem sommermånederne med helbredet i god behold.

Undgå solskoldning

Hvide katte eller katte med hvide ører og ansigter er særligt udsatte for solskoldning. Påfør rigeligt med solcreme med høj faktor på kattens ører og ansigter, da du ikke kan være sikker på, at de holder sig i skyggen! Når solen er stærkest, og du har mulighed for det, bør du holde din kat indendøre for at beskytte den mod alvorlige solskader.

Undgå hedeslag

Når det er ekstremt varmt, kan du hjælpe din kat med at undgå hedeslag ved at holde den indedøre i et køligt rum. Du kan køle din kat med et fugtigt håndklæde, og hvis du kan få lov at putte dens poter i et fad med køligt vand, vil det også være rart for den. Prøv også at køle katten med et kold kompres under halsen samt en pose frosne ærter i et håndklæde i dens kurv, så den har et køligt leje at ligge på. Ærterne vil forme sig efter din kats kropsform, så de vil være behagelige at ligge på - din kats helt private spa.

Hvis du er bekymret for, at din kat har fået hedeslag, så hold øje med følgende tidlige symptomer:

 

  • Åndenød
  • Nervøsitet, måske går den hvileløst rundt
  • Øget hjerteslags
  • Vejrtrækningsproblemer og hyperventilering (racer med flade næser vil måske udvise disse symptomer tidligere pga. sammenpressede luftveje)
  • Mørkerøde gummer
  • Apati
  • Øget intern kropstemperatur (din kats indre temperatur bør ligge mellem 38 og 38,5 grader. Hvis kropstemperaturen er over 40 grader er det bestemt et advarselssignal.

Hvis din kat udviser nogen af de ovennævnte tegn, skal du køle den ned hurtigst muligt ved at nedsænke dens krop i koldt vand og pakke den ind i våde håndklæder. Herefter skal den hurtigst muligt tages til dyrlægen, da hedeslag, i værste tilfælde, kan være dødeligt.

Undgå dehydrering

Dehydrering kan have alvorlige konsekvenser for din kat, så sørg for, at den har fri adgang til rigeligt med vand flere steder i huset, når det er varmt udenfor. Husk at genfylde skålene, når du kan se, at de er ved at være tomme. Nogle katte drikker mindre, når det er varmt i vejret, men du kan opmuntre den til at drikke ved at putte en isterning i vandet og holde det friskt og rent. Du kan også prøve at overtale katten ved at holde den forsigtig og placere den lige ved siden af vandskålen.

Giv din kat ly indendøre

Indekatte har brug for rigelig ly for solens stråler, så hvis du normalt har dine gardiner trukket helt fra om dagen, er det klogt at revurdere dette. Solens stråler kan hurtigt opvarme rummet, så din kat har meget lidt ly for solen og varmen i dagtimerne, så hvis gardinerne ikke kan være trukket helt for, så sørg i hvert fald for, at de fleste rum har gardinerne trukket for. Dette vil holde temperaturen nede og give din kat den fornødne skygge.

Relaterede Artikler