Tips til en god rejse med din kat

Udgivet af
minutter Læsetid

De fleste katte er ikke glade for at rejse. De er normalt meget bundne til deres territorium og kan føle sig sårbare, når de ikke føler sig på hjemmebane. Belønningen af at blive tilbage med "familieflokken" eller muligheden for at undersøge eller gå rundt et nyt sted, tiltaler ikke katte på samme måde, som det gør for hunde.

Hvis du ønsker at tage din kat med i et tog, en bil eller et fly, bør du forsikre dig om, at den er sikkert og behageligt placeret i en passende transportkasse under hele rejsen og først lukkes ud igen, når den er tryg ved de nye omgivelser. Der er selvfølgelig nogle katte, som ofte rejser med deres ejer og som ikke går i panik eller løber væk fra de nye omgivelser. Det er dog mere sjældent.

At rejse i bil

Det kan være meget farligt at have en kat løs i bilen. Ikke kun fordi den kan forårsage en ulykke ved at forstyrre chaufføren, men også fordi katten kan hoppe ud af bilen og blive væk, hvis et vindue eller en dør åbnes ved en fejl.

Du bør derfor investere i en transportkasse, som er holdbar og nem at rengøre, hvis katten urinerer, laver afføring eller kaster op i løbet af rejsen. Vejret er også vigtigt at overveje inden du rejser, både vejret hvor du rejser fra til vejret hvor du rejser til. Hvis det for eksempel bliver meget varmt, brug en transportkasse , som tillader en god luftstrøm. Hvis det derimod bliver meget koldt, vælg en som kan give træk-fri varme, men stadig tillader en god luftstrøm.

Placér transportkassen hvor den vil stå solidt, hvis du bremser pludseligt, men også hvor der er en god luftstrøm. Stil den fx ikke under en masse anden bagage bag i bilen. Anbring ikke katten i bagagerummet og vær opmærksom på bagdørene. Ventilationen kan være dårlig og katten kan blive overophedet. Du kan fastspænde transportkassen på ét af forsæderne eller bruge sikkerhedsselen, så at kassen holdes sikkert på plads på sædet.

Hvorfor al den larm?

Katten miaver måske i starten eller måske endda under hele rejsen. Tal roligt og opmuntrende til den, men modstå at lukke den ud af transportkassen. Larmen vil nok gøre dig tosset, men katten lider ikke, den råber bare op omkring sin utilfredshed. Inden så længe vil den konstante bevægelse og lyden af bilen få katten til at falde i søvn eller i det mindste at falde til ro.

Hold øje med katten regelmæssigt, specielt hvis der er varmt. Undervurdér ikke hvor hurtigt temperaturen inden i bilen kan stige. Vær opmærksom på dette, hvis du tager en pause og efterlader katten i bilen. Parkér bilen i skyggen og lad vinduerne stå på klem. Hvis det er meget varmt, lav en picnic og spis den tæt på bilen med katten sikkert i dens transportkasse uden for bilen eller inden i bilen med alle dørene åbne. Hedeslag kan slå den ihjel.

Rejse i tog

Hvis du rejser i tog, vil du selvfølgelig få brug for en sikker transportkasse, der er let nok til at bære. Det er en god ide med en solid bund i kassen, hvis katten urinerer, så togkupeen ikke bliver beskidt. Anbring absorberende papir eller materiale i bunden og medbring også ekstra tæpper. Det kan være muligt at have katten i transportkassen på dit skød, men det kommer selvfølgelig an på, hvilket slags tog du rejser med, og hvor meget plads der er til rådighed.

At rejse med fly

Hvis du regner med at flyve med din kat, bør du planlægge turen længe i forvejen. Du har valget mellem forskellige flyselskaber, og deres forskellige måder at transportere katte, kan have indflydelse på dit valg af flyselskab. De fleste flyselskaber tillader ikke at katte rejser med deres ejere og må derfor rejse i lastrummet af flyet, som er opvarmet og under tryk.

De fleste katte har ikke noget imod at rejse, men det er ikke anbefalet at rejse med en gravid kat eller killinger, der er under tre måneder gammel. Vær også opmærksom på om flyet er autoriseret til at flyve med dyr. Hvis ikke betyder det, at katten måske bliver nødt til at flyve med et andet fly end dig.

Hvis det er muligt, skal du købe en direkte flybillet til din kat, så den ikke bliver forstyrret af flyskiftet. Dette vil også forebygge problemer, som er forbundne med at vente i et meget varmt eller koldt land. Dette kan også anfægte planlægningen af det fly du vælger. The International Air Transport Association Standards (Standarderne for den Internationale Lufttransportsforening) kræver, at en opbevarinskasse skal være stor nok til at stå op i og dreje nemt rundt i. Forhør dig med flyselskaberne hvad kravene er.

Ankomst til din destination

Når du ankommer, skal du anbringe katten i et værelse og være sikker på at den er sikker, veltilpas og ikke kan slippe fri. Giv den vand og en smule mad, selv om den måske ikke er interesseret i at spise, førend den føler sig bedre tilpas. Lad ikke katten komme udenfor i en hel uge og vær sikker på at den kan identificeres, hvis den løber væk. Før du lukker den udenfor det nye sted, bør du ikke fodre i 12 timer, således at katten er sulten og kommer tilbage til dig, når du kalder, for at få mad,. Lad den gradvist undersøge omgivelserne og brug maden til at forsikre at den ikke går for langt væk og vender tilbage til regelmæssige måltider.

Brug af transportkassen

Katte associerer normalt transportkassen med en tur til dyrlægen, så de er ofte ikke vilde med at gå ind i den. Tag din tid og lad katten vænne sig til transportkassen i god tid før rejsen.

Gør kassen til et rart sted at opholde sig. Giv katten godbidder inde i kassen og lav en behagelig seng af hjemmelugtende tæpper og opmuntr katten til at gå ind og ud og sove i kassen. Når katten endelig skal rejse, kender den i det mindste dens nærmeste omgivelser.

Hvis du har mere end én kat, er det bedre at bære dem i to separate transportkasser, hvilket tillader bedre luftstrøm, mere plads og en større chance for at kattene ikke bliver overophedede. Selv de bedste kattevenner kan blive stressede under en rejse og opføre sig anderledes og blive mere irriterede på hinanden. Separate transportkasser vil forebygger skader. Hvis de bare kan se og høre hinanden under rejsen, kan de berolige hinanden.

Fodr ikke katten i fire til fem timer før rejsen for at undgå, at katten kaster op under rejsen. Giv den vand lige indtil I skal rejse og igen under rejsen, hvis det er muligt. Man kan købe rejseskåle, som man sætter fast på tremmerne af transportkassen. På denne måde spilder katten ikke vandet og samtidigt er skålene nemme at fylde igen uden at åbne kassen, hvis der skulle være forsinkelser under rejsen.

Relaterede Artikler