Nyttige tips til rejser med din kat

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

De fleste katte er ikke glade for at rejse – de er normalt meget knyttede til deres hjem og føler sig utilpas nye steder. Nye eventyr er ikke noget som katte bryder sig om, i modsætning til hunde.

Hvis du ønsker at tage din kat med på en bil-, tog- eller flyrejse, skal du sikre dig, at din kat er tryg og tilpas i en transportkasse og forbliver i kassen, indtil destinationen er nået. Samt at katten føler sig tilpas det nye sted. Der findes få katte, som er vant til at rejse med deres ejer og trives med det.

Bilrejser

Det er farligt at lade en kat bevæge sig frit omkring i en bil – ikke nok med, at det kan forårsage en ulykke, hvis føreren af bilen bliver forstyrret under kørsel, så kan katten også løbe væk, hvis et vindue står åbent eller der skulle ske en ulykke.

Du bør købe en transportkasse, som er robust og nem at rengøre. Du bør ligeledes overveje vejret og temperaturen både på afgangs- og ankomststedet. Hvis det er varmt under rejsen, er det vigtigt med en transportkasse med god ventilation – hvis det er koldt udenfor, er det vigtigt at sørge for, at bilen er varm, men med god ventilation. Placér transportkassen således, at den er fastgjort og ikke bevæger sig ved en hård opbremsning, men et sted, hvor der er god luftgennemstrømning – dvs. ikke under bagage bagerst i bilen. Du bør ikke placere kassen i bagagerummet eller et tillukket sted, hvor ventilationen kan være dårlig, da din kat kan få det for varmt. Du kan placere transportkassen bag et af forsæderne eller fastgøre kassen med en sikkerhedssele.

Tjek ofte, om katten har det godt, især hvis det er varmt, da temperaturen i en bil hurtigt kan stige. Dette bør du også huske, hvis du stopper for at få noget frisk luft og efterlader katten i bilen. Parkér i skyggen og åbn vinduerne. Hvis det er meget varmt, kan du pakke en madpakke og have en skovtur ved bilen, mens katten får noget frisk luft udenfor i sin kasse.

Togrejse

Hvis du rejser med tog, er det vigtigt at bruge en transportkasse, som er sikker, så katten ikke kan slippe fri, men samtidig ikke er for tung at bære. Sørg for at kassen har en fast bund i tilfælde af, at katten tisser under rejsen. Du bør undgå, at væsken overføres til andre overflader. Læg toiletpapir eller væskeabsorberende materialer i bunden, og husk at medbringe ekstra puder eller tæpper. Du vil nok kunne sidde med transportkassen på skødet, men det afhænger af togets indretning.

Flyrejser

Hvis du ønsker at rejse med fly, skal du planlægge det i god tid.  Hvert flyselskab har deres egne regler og retningslinjer for transport af hunde og katte.  Mange flyselskaber tillader nu, at katte rejser i kabinen under sædet foran dig, så husk at tjekke, om kassen passer til pladsen under sædet inden afrejse.  Transportkasser med bløde sider er en god ide ved flyrejser.  Du skal muligvis også en tur forbi dyrlægen, hvis vaccinationer eller sundhedstjek er påkrævet inden afrejse.  Du bør ikke rejse med en kat, som er gravid eller yngre end tre måneder.

Ankomst

Når du ankommer til din destination, skal du placere katten i et rum og sikre dig, at katten er tryg og ikke kan slippe væk. Tilbyd den vand og en lille smule foder, også selvom din kat ikke vil spise, før den føler sig helt tryg. Fodring to gange om dagen vil vænne din kat til at komme til dig, når du kalder. Lad katten udforske rummet gradvist og brug foderet til at sikre dig, at katten vender tilbage igen og igen.

Brug af transportkasse

Katte forbinder transportkassen med dyrlægen, så de er sjældent vilde med at blive puttet i en kasse. Brug tid på at vænne katten til kassen i god tid inden rejsen.

Gør transportkassen til et hyggeligt sted at være – giv katten godbidder, når den er i kassen, og læg puder eller tæpper, som dufter velkendt derind. Lad døren til kassen stå åben, så katten gå ind og ud, som den har lyst og lad den sove i kassen. Dette vil vænne katten til kassen.

Hvis du har mere end én kat, er det en god ide at rejse med dem i separate transportkasser, da det giver mere luft, mere plads og mindre risiko for hedeslag. Selv de bedste venner kan blive stressede i forbindelse med en rejse og derfor opføre sig uvant og blive irriteret på hinanden. Det er en god ide at placere kasserne, så kattene kan se og høre hinanden og finde trøst i det.

Lad være med at fodre katten i fire-fem timer inden afrejse i tilfælde af, at den bliver køresyg. Tilbyd katten vand inden afrejse og under rejsen. Du kan købe skåle, som kan påsættes transportkassen, således at katten ikke vælter dem under rejsen, og som er nemme at fylde op uden at skulle åbne kassen.

Relaterede Artikler