Hvornår bliver min hvalp en voksen hund?

Udgivet af
minutters læsning

Er din hundehvalp ved at blive voksen? Det kan være svært at vide. Hvis du har haft din hund siden den var hvalp, kan du sikkert huske de mange forandringer den har været igennem: Den har skiftet tænder, den har lært at lege ’hent pinden’, den er blevet renlig og den har lært at socialisere.

Men jo ældre din hund bliver, desto mindre og mere ubemærket bliver forandringerne. Som hundeejer er det vigtigt at forstå de ændringer, der sker, når din hundehvalp udvikler sig, så du kan holde trit med dens ændrede behov, i takt med at den bliver en voksen hund.

Hvornår bliver en hundehvalp en voksen hund?


Din hvalp bliver ikke voksen fra den ene dag til den anden. Som det er tilfældet med mennesker, forandrer hunde sig fra lille hvalp til voksen gennem flere stadier – Adult dog nosing a puppy running outside.

  • Kønsmoden: De fleste hunde er kønsmodne, fra de er seks måneder gamle, det vil sige, mens de stadig er i hvalpestadiet og i gang med at udvikle sig – både fysisk og følelsesmæssigt. På dette tidspunkt er hvalpens kønsorganer fuldt udviklede, og den er i stand til at reproducere sig. Overordnet set er dette det bedste tidspunkt, at få din hund neutraliseret, for at undgå uønsket graviditet og adfærd såsom at strejfe om og markere territorier.
  • Fysisk modenhed: Fysisk set er hunde fuldt udvoksede, når de er ét år gamle. Dog kan store racer fortsætte med at vokse, indtil de er to år. Når din hundehvalp er fysisk moden, kan den fortsat opføre sig som en hvalp, men dens fysiske behov, herunder den mængde kalorier den har brug for, og hvor aktiv den skal være for fortsat at være sund, svarer til en voksen hund.
  • Følelsesmæssig modenhed: Du ved, at din hund er følelsesmæssigt moden, når den holder op med at opføre sig som en hvalp eller "teenager" og har tilpasset sig rollen som en voksen hund. Normalt er følelsesmæssigt voksne hunde sværere at distrahere, de er bedre til at lytte og adlyde ordrer og har en mere stille og rolig adfærd. Det varierer, hvornår denne adfærd indtræffer, men de fleste hunde er følelsesmæssigt modne omkring toårsalderen.

Sådan håndterer du din teenagehvalp

Perioden fra hundehvalpen er blevet kønsmoden, til den bliver følelsesmæssigt moden, minder meget om mennesker i deres teenageår. Det kan være en tid fyldt med udfordringer – nogle gange kan hundehvalpes opførsel minde om en oprørsk teenager. Selvom at ikke alle unge hunde viser tegn på adfærdsproblemer, er det ikke unormalt. Det er vigtigt at være tålmodig, men bestemt og konsekvent, når der skal trækkes grænser og opbygges forventninger i forhold til adfærd.

Sådan imødekommer du din voksende hunds behov: Foder, pleje, motion og meget andet

Selvom din hund stadig mangler at udvikle sig rent emotionelt, svarer dens fysiske behov til en hund, der er fuldt udvokset. Her kan du se, hvad du kan forvente at skulle gøre for at imødekomme din voksende hunds ændrede behov:

  • Foder til voksne hunde: Hundehvalpe, der vokser, brænder en masse energi af i løbet af dagen og har behov for specialfoder med et højt indhold af proteiner, fedt og kalorier for at kunne følge med. Når de er fuldt udvoksede, skal de dog skifte til voksenfoder, som kan dække deres ernæringsbehov og forhindre, at de bliver overvægtige. For at undgå maveproblemer er det bedst med en overgangsperiode på et par uger, hvor du gradvist reducerer mængden af hvalpefoder, samtidig med at du tilføjer stigende mængder af det nye voksenfoder.
  • Dyrlægebehandling: Når det gælder sunde, voksne hunde, er det normalt kun nødvendigt at gå til dyrlægen en gang om året for at få et sundhedstjek og alt efter lovgivningen i det land, du bor, at få den årlige vaccine. Men når det gælder hundehvalpe, skal de igennem en række vaccinationer hos dyrlægen. Ifølge Den Danske Dyrlægeforening (DDD) begynder det, når de er otte uger gamle, og slutter, når de er 16 uger.

woman walks a beagle through the forest during autumn.

  • Motion: Ifølge ASPCA afhænger det af størrelse, race, køn, alder og sundhed, hvor meget motion en voksen hund skal have. Nogle meget små racer får opfyldt deres behov for motion blot ved at følge dig rundt i huset, gå kortere ture og ved korte lege, mens store hunde skal have mindst 30 minutters motion, der består af livlig aktivitet, hver dag for at være rolige og sunde. Uden hvalpens naturlige trang til at tumle og udforske, har den voksne hund måske behov for en mere struktureret form for motion, såsom en gåtur, at tage med dig på traveture eller lege hent pinden i baghaven.
  • Tilbehør til hunde: Alt efter hvor stor din hund bliver i forhold til størrelsen som hvalp, kan det muligvis være nødvendigt at investere i nyt tilbehør. Ud over et større halsbånd og hundesnor skal din voksne hund måske også have større mad- og vandskåle, en større hundekurv, en større transportkasse eller transportbur og nyt legetøj, som både er større og mere robust, så det kan tåle den voldsommere leg.

Det kan være med blandede følelser, at du ser din hvalp blive voksen – men lige så sjovt det første år kan være, er der ikke mange ting, der er mere berigende for en hundeejer, end at lære sin hunds personlighed at kende. At kunne opfylde din hunds ændrede behov sætter scenen for et kærligt venskab, der vil belønne jer begge i mange år fremover.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er hundeejer, hundeblogger og romanforfatter. Hun er fra Tulsa, Oklahoma i USA, hvor hun normalt skriver under skarpt opsyn af en håndfuld bløde hundehvalpe i skødet.

Relaterede Artikler

Related products

Related products