Kan hunde blive forkølet eller få influenza?

Publiseret af Erin Ollila
læsning

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvad med coronavirus?

Der er pt. ingen indikation på, at hunde, katte og andre kæledyr kan sprede smitte af den menneskelige virus. World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) har udstedt et meget nyttigt rådgivningsdokument, der er tilgængeligt på WSAVA Advisory Document, som regelmæssigt opdateres, og som kan hjælpe med at besvare spørgsmål, herunder en specifik del med spørgsmål og svar. For mere information, se følgende artikel: Kan min hund eller kat blive smittet med coronavirusset COVID-19?

Skal jeg være bekymret hvis min hund eller kat hoster?

Hvis din hund eller kat hoster, har feber eller er sløv, som er de tegn, der ligner dem forårsaget af COVID-19 hos mennesker, skal du aftale et besøg hos din dyrlæge. Hunde og katte kan have andre sygdomme, der kan påvirke deres helbred, herunder influenza, kennelhoste, katte med øvre luftvejsinfektioner, hjertesvigt, bronkitis, lungebetændelse og hjerteormssygdom - bare for at nævne nogle få. Nogle af disse kan være forårsaget af andre vira, men det, der er vigtigt at vide, er, at disse vira eller sygdomme ikke er forbundet med COVID-19, og der er ifølge CDC ikke noget bevis for at hundes influenzavirus kan smitte til mennesker.

Kan en hund smittes med forkølelse fra et menneske?

Atju! Nyser du? Har du en stoppet næste eller ondt i halsen? Hos mennesker forekommer forkølelse, når en person kommer i kontakt med et andet menneske, der er inficeret med en virus. Andre symptomer, foruden nysen, er ondt i halsen eller en stoppett næse, øjne der løber eller slim i næsen og halsen. Kan en hund få en forkølelse fra dig?

Her kommer nogle gode nyheder: Hvis du er syg, og din hvalp vil give dig et kys og vil kæle for at du skal føle dig bedre, behøver du ikke undgå ham. Nogle infektioner, vira eller endda bakterier er artsspecifikke, hvorfor du ikke behøver at bekymre dig om at du kan smitte din hund med forkølelse. En menneskelig forkølelse kan kun smitte mennesker. Det kan ikke overføres til dyr, siger PetMD.

Kan en hund smittes med forkølelse fra en anden hund? Desværre er svaret på det ja. Selvom du muligvis ikke kan overføre din forkølelse til din hund, betyder det ikke, at en anden hunds nys ikke kan smitte din hvalp. Faktisk vil mange af din hunds symptomer ligne et menneskes. PetMD udtaler "Selvom der er forskelle i de virustyper, der inficerer mennesker og dyr, er symptomerne dybest set de samme: nysen, hoste, løbende eller stoppet næse, løbende øjne." Der er mange typer vira, som hunde kan sprede til hinanden. Lad os tage et kig på en af de mest almindelige hundekølelser:

Kennelhoste

Kennelhoste er en meget smitsom åndedrætssygdom og overførers når hunde er på kennel eller tilbringer tid på et sted  med mange andre hunde. F.eks. et hundeshow eller til hundetræning. Det værste er, at din hund ikke engang behøver at komme i direkte kontakt med en inficeret hund. Virussen kan leve på genstande, f.eks. på vandskåle eller på yndlingslegetøjet, hvor hunden kan have efterladt noget spyt. Ifølge Vetstreet er, "En tør, hakkende hoste der lyder som en gås det mest almindelige tegn [på kennelhoste]. Berørte hunde vil ofte lave brækreflekser, som om de prøver at fjerne noget fra halsen." Hunde, der kommer i kontakt med kennelhoste, viser normalt symptomer inden for fire til ti dage. Behandling inkluderer alt fra at vente og se til medicenering.

Black dog sleeps in dog bed and snuggles with yellow stuffed dog.

Kan hunde smittes med influenza fra mennesker?

Mens den humane influenza har lignende symptomer med den almindelige forkølelse, er der en chance for, at du har en mere alvorlig tilstand, hvis din krop er øm og du har feber, altså influenza. Influenza-virussen spredes fra en person til en anden person, så sørg for at dække dine host og nys. I modsætning til en almindelig forkølelse, der går hurtigt over, varer influenzaen længere og kan udvikle sig til mere alvorlige tilstand, såsom lungebetændelse, siger den amerikanske lungeforening.

Det vil sikkert glæde dig at høre, at som ved en amlindelig forkølelse, kan du ikke smsitte din hund med influenza. Du bør også være klar over at der findes artspecifikke influenzavira for hunde.

Canine influenza

Hundens influenza, også kendt som Canine influenza, er en luftvejsinfektion, der ligner den humane influenza. Ifølge den amerikanske veterinærmedicinske forening (AVMA) var den "den første stamme, der blev rapporteret i USA siden 2004, var et H3N8 influenza A-virus. I 2015 skyldtes et udbrud som startede i Chicago en anden hundeinfluenza, H3N2." Symptomer på hundeinfluenza ligner den humane influenza. Din hund kan få en længervarende hoste som varer fra 10 til 30 dage. Den begynder at nyse, få feber og det kan løbe fra øjne og næse. OBS! der findes nogle nødvendige forholdsregler, du må tage for at sikre at der ikke er flere dyr i hustanden der bliver syge. AVMA siger at "hunde med canine influenze, skal isoleres fra andre dyr for at forhindre overføring af virus til andre hunde eller, når det gælder H3N2, katte."

Et besøg hos dyrlægen

Du vil selvfølgelig beskytte din hune, som samme måde, som du vil beskytte dit barn. Men hvis din hvalp føler sig sløj, ved du muligvis ikke, hvordan du bedst kan tage sig af den. At passe en syg hund er ligesom at tage sig af et sygt barn.

Har du mistanke om, at din hund er syg, skal du kontakte dyrlægen for at få råd om, hvordan du skal forholde dig. Syge dyr skal altid undersøges af en dyrlæge for at bestemme årsagen og påbegynde en behandling. En anbefaling, som din dyrlæge mest sandsynligt vil dele med dig, er, at din hund får masser af hvile. Hvile er afgørende for din hunds bedring. Dette er noget, som den sandsynligvis ikke har noget problem med, da den ikke føler sig frisk, men det er noget, som bør kendes af resten af familien, især børn. Indtil den har det bedre, har den ikke lyst til at lege eller gå ture. Heldigvis, da virussen ikke går fra hunde til mennesker, kan du give ham al den kærlighed og pleje, han har brug for, så det er godt at du er der for ham for at hjælpe ham med at blive bedre. Selvom din hund ikke føler sig frisk, er det vigtigt at holde den hydreret også. Så sørg for at vandskålen er fuld og opfordre hunden til at drikke.

Hvis din hund bliver passet af en hundepasser, eller skal opholde sig i en kennel i nær fremtid, tal da med din dyrlæge og ansatte på kenlen for at sikre dig, at din hund er frisk nok til at være sammen med andre dyr. Du vil vel ikke risikere at en hund du ved er syg, skal komme i kontakt med din raske hund. Derfor er det vigtigt at bidrage til at beskytte andre hunde hvis din hund er syg. Dette betyder også ingen turer til hundeparken. 

Med hvile, afslapning, sunde måltider, masser af vand og måske medicin, er din hund snart tilbage til sit sædvanlige, legesyge selv.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila er en kældedyrsentusiast der tror på krafte i ord, og at en tekst kan informere - og til og med forvandle - sit publikum. Di kan finde tekster hun har skrevet spredt over hele intenettet. Tag kontakt til hende på Twillter @ReinventingErin, eller lær mere om hende på http://erinollila.com.

 

Relaterede Artikler

 • Hvordan fødevaresensitivitet kan påvirke din hund

  Dogs running Få mere at vide om advarselstegn, symptomer og håndtering af fødevaresensitiviteter og -intolerance hos hunde, og hvordan det påvirker din pelsede ven.
 • Hudproblemer hos hunde

  Dogs running Lær om advarselstegn, symptomer og behandling af allergisk dermatitis og andre hudproblemer hos hunde.
 • Er din hund i god form?

  Dogs running Hvordan kan du se, om din hund er overvægtig? For det første vil din dyrlæge veje din hund ved de regelmæssige kontrolbesøg. Læg dine hænder på ribbenene mellem undersøgelserne. Er de svære, eller måske endda umulige, at mærke? Hvis det er tilfældet, er din hund sandsynligvis overvægtig.
 • Hold øje med din hvalps vægt

  Vidste du, at en overvægtig defineres som værende 15% eller mere over sin idealvægt? Det svarer til blot 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.