Er din hund i god form?

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Vi vil alle gerne forsøge at holde vores hunde sunde og i så god form som muligt. At holde sig slank og i form er vigtigt for både mennesker og dyr og kan være med til at forlænge livet, og vi vil alle gerne have så meget tid som muligt sammen med vores kære følgesvende. Men hvordan kan du let vurdere, om din hund er i god form? Lad os tage en tur fra næse til hale og se på det.

Idealvægt

Før vi begynder, er vi nødt til at tale om vægt. Overvægt hos hunde er et stort problem i dag. Man mener, at omkring 40-50% af alle hunde i Europa er overvægtige eller fede, så det er noget, vi skal være opmærksomme på. 

Din dyrlæge har sikkert allerede fortalt dig, hvor let det er for en hund at tage på i vægt, selvom ejerne tager sig godt af den. Ud over de åbenlyse potentielle årsager - for meget mad, for mange mellemmåltider, for lidt motion - kan der være andre medvirkende faktorer:

 • Når hunde bliver ældre, har de en tendens til at blive mindre aktive og har derfor brug for færre kalorier for at holde deres vægt. 
 • Nogle racer er mere disponerede for vægtøgning end andre, bl.a. Labrador retriever og Cockerspaniel.
 • Når hunde kastreres eller steriliseres, ændres deres stofskifte, hvilket gør dem tilbøjelige til at tage på i vægt.
 • Af og til er vægtøgning forbundet med specifikke medicinske tilstande, der kræver behandling.

Andre tegn, man skal holde øje med, er:

 • Om halsbåndet strammer. 
 • Langsomme bevægelser.
 • Vanskeligheder med at gå eller løbe.
 • Åndenød.
 • Om din hund sover mere end normalt.

Det er en god vane at veje sin hund regelmæssigt gennem hele dens liv. Når de er hvalpe, kan du tjekke, at de vokser i det rigtige tempo, og når de er voksne, kan du hurtigt opdage, om deres vægt går op eller ned. Både vægtøgning og vægttab kan være tegn på sygdom, og jo hurtigere du opdager det, jo hurtigere kan du gøre noget ved det.

Hvis du ikke er sikker på, om din hund har sin idealvægt, kan du spørge din dyrlæge om hjælp til at komme i gang. En månedlig vejning på dyrelægeklinikken er også en god måde for din hund at opbygge positive associationer til klinikken og dyrlægeteamet.

Sundhedstjek fra snude til hale

 • Ren, sund næse. Selvom det er lidt af en myte, at næser altid skal være våde, er de stadig nyttige indikatorer for sundhed. Hold øje med overskydende slim eller enhver form for næseflåd eller nysen. Afskalning eller tab af farve er også tegn på, at en tur til dyrlægen kan være nødvendig.
 • Glinsende tænder. Tandsygdomme er meget almindelige hos hunde, så det er vigtigt at holde øje med deres mundhygiejne. Hold øje med dårlig ånde, brune eller gule belægninger på tænderne og rødt tandkød. Det er bedst, hvis du kan vænne din hund til at få børstet tænder, men hvis der allerede er tandsten, skal du gå til din dyrlæge først og få tænderne undersøgt af en professionel og renset, hvis det er nødvendigt. Husk altid at bruge tandpasta til hunde, ikke til mennesker. 
 • Lyse, skinnende øjne. Din hunds øjne skal være åbne, klare og fri for snavs. Alle dyr får en lille smule snask i øjenkrogen en gang imellem. Det er bare et resultat af den beskyttende mekanisme, det er at blinke støv væk. Men hvis du bemærker, at den skeler, har røde øjne, piller ved øjnene eller har meget udflåd, skal du tage til dyrlægen så hurtigt som muligt. Du ønsker ikke at tage nogen chancer med din hunds syn.
 • Rens ørerne. En lille smule voks er normalt i alle ører, men pas på, hvis du har en hund med meget lange eller behårede ører, da det kan give anledning til problemer. Overdreven hovedrysten, kradsen af ørerne eller ildelugtende, voksfyldte, røde ører er alle grund til bekymring.
 • Sund pels og hud. Din hunds pels skal være skinnende og i god stand. Hold øje med kløe, hårtab og sårskorper, og tjek dens pels et par gange om ugen for tegn på parasitter som lopper. Ernæring og generel sundhed kan gøre en stor forskel for pelsens tilstand, så hvis du føler, at din hunds pels er kedelig eller mangelfuld, skal du tale med din dyrlæge om din hunds ernæring og udelukke en underliggende sygdom.
 • Gigt og ledproblemer er almindelige hos hunde, især hos visse racer og aldrende hunde. Hold øje med slaphed og halten. Du vil måske bemærke, at din hund virker stiv, når den først rejser sig op, og at det forsvinder, når den begynder at bevæge sig rundt. Hold også øje med ting som modvilje mod at sætte sig ind i bilen eller at gå ovenpå. Det kan være tidlige tegn på hofte- eller rygproblemer.
 • Toiletvaner. Det er virkelig vigtigt at vide, hvad der er normalt for din hund, når det gælder urin og afføring. Hvis du bemærker en ændring i farve, hyppighed eller konsistens, kan du hurtigt tage affære.
 • En logrende hale! De fleste af os kender vores hunde bedre end nogen anden, og du kan sikkert se på dens opførsel, om den har det skidt eller er ked af det. Men en flot logrende hale er som regel et godt tegn på en interesseret og vågen pelsklædt ven!

Nogle af punkterne på denne liste virker måske indlysende, men de kan hjælpe dig med at sikre, at du er opmærksom på din hunds vaner, hvad den har lyst - og ikke lyst - til. Brug dem som en fast mental tjekliste, og du vil altid være på forkant, hvis noget går galt. Og glem ikke at holde øje med taljen - det er også vigtigt!

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler

 • Hvordan fødevaresensitivitet kan påvirke din hund

  Dogs running Få mere at vide om advarselstegn, symptomer og håndtering af fødevaresensitiviteter og -intolerance hos hunde, og hvordan det påvirker din pelsede ven.
 • Hudproblemer hos hunde

  Dogs running Lær om advarselstegn, symptomer og behandling af allergisk dermatitis og andre hudproblemer hos hunde.
 • Hold øje med din hvalps vægt

  Vidste du, at en overvægtig defineres som værende 15% eller mere over sin idealvægt? Det svarer til blot 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.
 • Overweight Dogs: A Recent Epidemic

  Dogs running Learn more about the problem of dog obesity and more importantly, what you can do to help your dog avoid becoming overweight.

Relaterede produkter