Hvordan fødevaresensitivitet kan påvirke din hund

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Sensitivitet er ikke sjovt for nogen, men især ikke for din hund, som ikke kan fortælle dig, hvad der er galt. Fødevaresensitiviteter og -intolerancer kan være et stort problem for dig og din hund, og de kan være svære at komme til bunds i. En sensitivitet, der normalt omtales som en "uønsket fødevarereaktion", er en unormal reaktion på en bestemt ingrediens i maden. Der er to hovedtyper af uønskede fødevarereaktioner: sensitiviteter, hvor immunsystemet er involveret, og fødevareintolerance, som opstår uden en immunkomponent. Sensitiviteter opstår som regel som reaktion på proteinkomponenter i maden, som f.eks. oksekød eller kylling, mens intolerancer opstår som reaktion på andre komponenter, som f.eks. tilsætningsstoffer.

Hvad forårsager uønskede fødevarereaktioner såsom sensitiviteter?

De mest almindelige årsager til fødevaresensitiviteter/intolerance hos hunde er proteinkilder som oksekød og kylling, mejeriprodukter og hvede. Det kan tage måneder eller år, før din hund udvikler en sensitiv reaktion over for et bestemt foder eller fødevare. Men når det først er sket, vil der næsten altid være en uønsket reaktion på den pågældende fødevare.

Fødevaresensitivitet/-intolerance kan opstå i alle aldre og kan vare hele livet. Nogle hunderacer virker mere tilbøjelige til at udvikle fødevaresensitiviteter/-intolerance, herunder West Highland White Terrier, Cocker Spaniel og Irsk Setter.

Er min hund overfølsom over for et bestemt foder?

Det kan være svært at diagnosticere specifikke fødevaresensitiviteter hos din hund. De mest almindelige symptomer på fødevaresensitivitet/-intolerance er fordøjelsesproblemer, hudirritation eller en kombination af begge. Hudlæsioner hos hunde ses ofte i ansigtet, på fødderne og i ørerne.

Fødevaresensitiviteter minder ofte om andre hudsygdomme, og mange hunde har samtidig andre sensitiviteter som f.eks. loppebidssensitivitet og atopi. Hunde med kroniske eller tilbagevendende infektioner i det ydre øre bør også undersøges for fødevaresensitivitet.

Hvis din hund reagerer negativt på sit foder, kan du måske observere nogle af følgende tegn:

 • Opkast eller diarré
 • Forringet pelskvalitet
 • Luft i maven
 • Hyppig kradsen eller hårtab
 • Rød, betændt hud
 • Kroniske øreproblemer
 • Dårlig vækst hos unge hunde

VIGTIGT: Nogle tegn på fødevaresensitivitet/-intolerance ligner tegn på andre alvorlige tilstande, så kontakt din dyrlæge, hvis du bemærker nogen af disse tegn.

Behandling: Den rette kost er vigtig

Målet, når man skal behandle sensitiviteter eller intolerance over for fødevarer, er at finde og undgå den specifikke fødevareingrediens, som hunden ikke kan tåle. Den mest praktiske og præcise metode er en eliminationstest, hvor man fjerner en mistænkt ingrediens fra det foder, din hund spiser, for at se, om der sker en forbedring i forhold til dens symptomer. Vær opmærksom på også at fjerne adgangen til alt andet hundefoder, mad fra bordet, godbidder, snacks og tyggelegetøj, mens du er i gang med testen.

Hvis din hund lider af fødevaresensitivitet, er det endnu vigtigere at give den det rette hundefoder. Foderet skal være komplet og afbalanceret og indeholde så få proteinbaserede ingredienser og tilsætningsstoffer som muligt.

Hvis din hund har en negativ reaktion over for en bestemt proteinkilde, kan din dyrlæge anbefale et foder med specielt nedbrudte proteiner. Disse hydrolyserede proteiner, som de kaldes, er for små til at blive genkendt af kroppens immunsystem og går derfor under radaren. En anden fremgangsmåde, som din dyrlæge kan anbefale, er at fodre med en proteinkilde, som er ny for din hund, f.eks. æg, and, laks, lam, vildt eller hvidfisk, afhængigt af din hunds fodringshistorik.

Det er altid en god idé at kontakte din dyrlæge og bede vedkommende om at anbefale det bedste foder til din hunds tilstand for at få en præcis diagnose og for at sikre den rette håndtering. Forsøg aldrig selv at fjerne ingredienser fra din hunds kost, da den nemt kan ende med at blive underernæret.

Spørgsmål, du kan stille dyrlægen:

 1. Er der nogen fødevarer, jeg bør undgå at give min hund på grund af dens sensitivitet?
  • Spørg, hvordan menneskeføde kan påvirke din hunds helbred.
 2. Vil du anbefale et bestemt foder til min hunds sensitiviteter?
  • Spørg, hvilken rolle ernæring spiller for din hund, samt hvilket foder, der er velegnet til netop din hund.
  • Hvor meget og hvor ofte, du skal fodre din hund med det anbefalede foder.
  • Tag en snak om, hvilke godbidder, du kan give din hund sammen med det anbefalede foder.
 3. Hvor hurtigt kan jeg forvente at se tegn på forbedring i min hunds tilstand?
 4. Kan du give mig skriftlige instruktioner eller en folder om fødevaresensitivitet/fødevareintolerance til min hund?
 5. Hvad er den bedste måde (mail/telefon) at kontakte dig eller dyrehospitalet på, hvis jeg har spørgsmål?
  • Spørg, om der er behov for en opfølgende aftale.
  • Spørg, om der vil blive sendt en påmindelsesmail eller -meddelelse.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS