Hold øje med din hvalps vægt

$authorText
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hold øje med din hvalps vægt

Vidste du, at en overvægtigt hund defineres som værende blot 15% eller mere over sin idealvægt? Det svarer til blot nogle få hundrede gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler. Mange ejere opdager simpelthen ikke, hvor overvægtige deres hunde er blevet, fordi forandringen sker gradvist. Mange ejere ser det heller ikke som et medicinsk problem og har derfor tendens til ikke at søge hjælp hos deres dyrlæge.

Vi har alle hørt om hvalpefedt, men det er mere alvorligt, end det måske lyder. Hvis hvalpe bliver overvægtige eller fede, kan det faktisk påvirke dem resten af livet. Overvægtige hvalpe har tendens til at blive overvægtige voksne hunde og har sværere ved at tabe sig. Så at holde din hvalp slank er en god start på et livslangt godt helbred.

Sunde spisevaner for hunde

Din hvalp har brug for relativt mere mad, mens den vokser, end når den er fuldt udvokset, men du bør aldrig fodre på efterspørgsel. Begynd med fire måltider om dagen på faste tidspunkter. Lad maden stå ude i ca. 15 minutter, og fjern så det, der er tilbage efter denne tid. Hunde trives med rutiner, og det forstærker en struktureret spisevane.

Følg altid fodringsvejledningen på posen for at fodre med den korrekte mængde, og husk, at det er for hele dagen, ikke for hvert måltid. Du er nødt til at vide, hvad din hvalp vejer for at finde ud af, hvor meget den skal have, og det vil naturligvis ændre sig i løbet af hvalpetiden, så vej din hvalp hver anden uge. At tage dem med til dyrlægen for at gøre dette er en god måde for dem at opbygge et godt forhold til klinikken på.

Husk, at foderguiden er netop dét – en guide. Din hvalp er et individ og skal behandles derefter. Hvis du er bekymret for din hunds vægt, kan du foretage et simpelt fedmetjek ved at føle forsigtigt på hvalpens brystkasse for at vurdere fedtet under huden; du skal kunne føle ribbenene med fingrene. Hvis de er overvægtige, vil du finde det sværere at mærke deres ribben.

Hvis du er bekymret for din hvalps vægt, så bestil tid hos din dyrlæge (nogle tilbyder gratis vægtkontrol). Det er almindeligt accepteret, at du bør tage din hvalp til vægtkontrol hver anden uge i de første par måneder og derefter hver måned. Resultatet bør plottes ind på en særlig hvalpevækstkurve for at sikre, at de vokser med en sund hastighed.

Et ord om kræsenhed

Næsten uden undtagelse er hvalpe, der bliver kræsne, blevet forkælet for meget af deres ejere. Bortset fra en godbid i ny og næ bør din hvalp kun få foder, der er beregnet til hvalpe i voksealderen. Gør det ikke til en vane at give dem madrester fra bordet, for så risikerer du, at de bliver kræsne og ustandseligt tigger ved måltider!

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler

  • Hvorfor hader hunde at blive badet? (og tips til hvordan man bader en bange hund)

    I denne artikel vil du blive klogere på, hvorfor nogle hunde hader at blive badet så meget. Derudover vil du finde ud af, hvor vigtigt det er at bade sin hund, og du vil kunne læse tips til, hvordan man trøster en hund, der er blevet ræd, fordi det er blevet badetid.
  • Hvorfor lever små hunderacer længere?

    Læs denne artikel for at blive klogere på, hvorfor små hunderacer ofte lever længere end store racer. Du kan blandt andet læse om den gennemsnitlige levetid for hver race og få tips til at hjælpe din hund med at leve længere.

Relaterede produkter