Hudkræft hos hunde: Symptomer, diagnose og tidlig påvisning

Publicerad av
minuters läsning

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Du har hørt om hudkræft hos mennesker, men kan hunde få hudkræft? Hvordan ser hudkræft ud på en hund? Hunde kan udvikle flere forskellige typer hudkræft, og ligesom hos mennesker kan hver type have forskellige tegn. Heldigvis er de fleste hudvækster hos hunde godartede, lige fra fedttumorer (lipomer) til talgcyster.

Kan hunde få hudkræft?

Ja. Ifølge Royal Veterinary College er der forskellige typer hudkræft, som hunde kan få. Disse er:

  • Mastcelletumorer. Mastcelletumorer er de mest almindelige tumorer hos hunde og rammer en type hvide blodlegemer kaldet mastceller, som kan forårsage kræftsvulster på eller under huden.
  • Karcinom. Denne kræftform kan angribe forskellige hudceller og er kendt efter den celletype, der rammes. Som eksempler kan nævnes basalcellekarcinom og pladecellekarcinom.
  • Melanom. Denne kræftform påvirker de pigmentceller, der bestemmer farven på din hunds hud.
  • Lymfom. Denne kræftart har sin oprindelse i lymfesystemet og kaldes kutant lymfom, når den rammer huden.

Selv om der ikke er noget klart svar på, hvad der forårsager, at nogle hunde får hudkræft, beskriver Blue Cross følgende risikofaktorer:

  • Udsættelse for sol og solskoldning. 
  • Kompulsiv slikning af et bestemt hudområde. 
  • Genetik og race.

Blue Cross forklarer, at hunde med lys hud, tynd pels eller lidt pels har den største risiko for hudkræft generelt. Nogle racer er også mere tilbøjelige til at få bestemte typer kræft end andre. For eksempel er beagler, boksere og bulldogs blandt de racer, der ifølge PDSA er mest udsat for mastcelletumorer.

Ligeledes er godartede vækster mere almindelige hos nogle racer; Labradorer er mere modtagelige for lipomer, mens pudler er særligt tilbøjelige til at udvikle cyster. Kræft kan dog ramme alle hunderacer, og det er muligt at forveksle nogle kræftsvulster med godartede vækster. Derfor er det vigtigt at være opmærksom og drøfte eventuelle ændringer i din hunds hud med din dyrlæge.

Hvordan ser hudkræft ud hos hunde?

Kan hunde få hudkræft? Ja. Hvordan ser hudkræft ud på en hund? Blue Cross siger, at hudkræft kan antage mange forskellige former, lige fra knuder og buler til skorper og vorter. Mærker eller udvækster kan også variere i farve.

For eksempel ligner de fleste typer hudkræft knuder i huden, og de er nogen gange dækket af pels og nogen gange ikke. Et malignt melanom kan imidlertid fremstå som et sort eller brunt mærke og kan være hævet som et modermærke eller fladt. Kutant lymfom kan derimod vise sig som pletter af rød, skællende hud, der ligner ringorm. Både kutant lymfom og malignt melanom kan hurtigt blive dødelig og kræver hurtig diagnose og behandling.

Hvis du finder en knude på din hund, hvor meget skal du så bekymre dig? Som en generel tommelfingerregel gælder det, at enhver knude på din hunds hud kan give anledning til bekymring, især hvis den er ny eller hurtigt voksende. Lad os sige, at du kæler med din hund på det samme yndlingssted hele tiden. En dag opdager du en lille knude. Senere opdager du, at den er vokset i størrelse. Det kan være et tegn på problemer. Husk dog på, at nogle kræftformer kan være faste og andre kan være bløde, så hvordan væksten føles er ikke en pålidelig indikator.

Et andet tegn, som du skal holde øje med, er en masse, der ser ud til at bløde eller væske uden grund. Men din hund vil måske eller måske ikke være generet af dette, så deres interesse eller uro er generelt ikke en pålidelig indikator for en kræftsvulst.

Diagnosticering af hudkræft hos hunde

Når du bringer din hund til dyrlægen med symptomer på hudproblemer, vil dyrlægen sandsynligvis foretage en nålesugning. Denne proces indebærer, at man stikker en nål, som f.eks. den nål, der bruges til vaccinationer, ind i massen for at udtage en celleprøve. Din dyrlæge kan derefter undersøge cellerne i et mikroskop eller sende prøven til en patolog. Nogle gange er nogle få celler på et objektglas ikke nok til at stille en diagnose, så din dyrlæge kan være nødt til at foretage en biopsi på din hund eller kirurgisk fjerne hele massen for at sende den til undersøgelse. Dette er den mest præcise måde at få en diagnose på.

<img title="Beskåret portræt af uigenkendelig mandlig dyrlæge, der undersøger en hvid labradorhund på en dyrlægeklinik, kopiplads" src="/content/dam/cp-sites/hills/hills-pet/en_us/img/article/cropped-portrait-of-unrecognizable-male-veterinarian-examining-white-labrador-dog-at-vet-clinic-copy-space-858079.jpeg" alt="Beskåret portræt af uigenkendelig mandlig dyrlæge, der undersøger en hvid labradorhund på en dyrlægeklinik, kopiplads" width="300" height="200">

Behandling af hudkræft hos hunde

Det er aldrig let at få en kræftdiagnose for sin hund. Sammen med alle de følelser, du måske har, spekulerer du sikkert også på, hvad du skal gøre nu. Hvilken behandling er tilgængelig? Hvordan kan du bedst hjælpe din hund?? 

Heldigvis kan mange typer hudkræft hos hunde helbredes ved kirurgisk fjernelse. Hvis kræften er aggressiv eller har spredt sig til andre dele af kroppen ("metastaser"), kan din dyrlæge også anbefale kemoterapi eller strålebehandling. Det er vigtigt at have en åben diskussion med din dyrlæge, så du forstår alle de behandlingsmuligheder, der er til rådighed for dig og din hund.

Tidlig opdagelse er nøglen

Selv om det ikke er muligt helt at forebygge hudkræft hos hunde, kan tidlig opdagelse gøre en stor forskel ved at hjælpe din hund med at komme sig hurtigere - og muligvis leve længere. For at holde styr på din hunds sundhed bør du give den en grundig undersøgelse mindst en gang om ugen og kigge efter mistænkelige knuder, buler eller mærker. Betragt det som en hundemassage! For ældre hunde, der har mange knuder, bør du lave et skema eller diagram over, hvor og hvor store de er. På den måde kan du hurtigt se, hvis en af dem begynder at vokse hurtigt. 

Spørg din dyrlæge om eventuelle nye knuder eller mærker. Det kan nogle gange være svært at finde en lille knude, når du tager din hund til dyrlægen, så overvej at trimme den omkringliggende pels eller endda lave en cirkel omkredse knuden med en pen.

Kan hunde få hudkræft? Selv om svaret er ja, er det beroligende at vide, at de fleste former for hudkræft hos hunde kan behandles. Det vigtigste er, at du undersøger din hund regelmæssigt og straks tager eventuelle problemer op med din dyrlæge.

Forfatterbiografi

Dr. Karen Louis

Dr. Karen Louis

Dr. Karen Louis var ved at tage en ph.d. i molekylær cellebiologi og skiftede til en karriere inden for veterinærmedicin. Hun er uddannet fra University of Illinois og har været i dyrlæge i næsten 20 år. Hun ejer en praksis for små dyr i nærheden af St. Louis, MO, hvor hun udfører husbesøg og har en unikke klinik med lavt stressniveau. Hun er forfatter og prisvindende naturfotograf, og hun redder ældre hunde fra lokale dyreinternater og forkæler dem i deres sidste leveår.