Hvordan stress kan påvirke din hunds fysiske helbred

minutters læsetid

En schæferhund får opmærksomhed fra en familie af kæledyrsforældre i parken

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

I dag lever vi alle et mere og mindre travlt liv. Ordet "stress" bruges meget, når det handler om mennesker, men stress kan også være et stort problem for vores hunde. Det kan forårsage mange helbredsproblemer på kort og lang sigt, herunder fordøjelsesproblemer som tynd mave og colitis. Hvis du bemærker ændringer i din hunds afføring, såsom slim eller blod, eller ser, at den bliver ved med at få tynd mave, kan det være stressbetonet. I denne artikel vil vi se på, hvad der forårsager stress hos hunde, hvilken effekt det kan have, og hvad du kan gøre ved det.

Årsager til stress hos hunde

Mange ting kan forårsage stress hos hunde. De mest almindelige er:

  • Separationsangst.

  • Et ophold på en kennel.

  • En ny baby eller familie, der kommer på besøg.

  • At du rejser på ferie. Selv synet af dine kufferter, der kommer frem fra under sengen, kan udløse stress.

     

  • En traumatisk begivenhed, fx en kamp med en anden hund.

  • Lydfobier som fyrværkeri.

  • Racemæssige forhold. Nogle hunderacer er særligt udsatte for stress.

  • Stress hos moderen. Traumer eller stress hos en drægtig hund kan påvirke sandsynligheden for, om hvalpene bliver stressede i deres liv.

Hunderacer, der er tilbøjelige til at få stress

Stress kan forekomme hos alle racer eller krydsninger, men der er nogle hunderacer, som er mere tilbøjelige til at være ængstelige og stressede. Min erfaring i praksis er, at det ofte er mindre racer og skødehunde, som cavalier king charles spaniels, cocker spaniels og bichon frise, der rammes, men større racer som border collies og schæferhunde kan også blive ramt.

Hvordan påvirker stress din hunds krop og helbred?

Du bliver måske overrasket over at få at vide, at stress faktisk er livsnødvendigt! Stressresponsen er med til at redde os, når vi har problemer. Akut stress, som at blive bange for at gå alene i mørket, frigiver adrenalin. Dette er vigtigt for at gøre dig klar til kamp eller flugt. Kronisk eller langvarig stress er dog lidt anderledes. Når vi og vores dyr er stressede i længere tid, medfører det frigivelse af steroidhormoner. Steroider er livsnødvendige i små mængder og er et fremragende betændelsesdæmpende middel. Men de påvirker også immunsystemet. Når den konstante frigivelse af steroider foregår over længere tid, undertrykker det i immunsystemet og gør kroppen sårbar over for infektioner, for ikke at nævne mange andre skadelige virkninger.

Nylige undersøgelser har vist, at der er en helt klar og vigtig forbindelse mellem tarmen, hjernen og immunsystemet. Derfor vil du se, at tarmsystemet er et at de steder, hvor der først opstår symptomer, hvis et dyr er stresset, ængsteligt eller deprimeret. Det kan forårsage alle mulige fordøjelsesproblemer, såsom opkast, tynd mave, colitis og ekstra luft i tarmene. Intet af dette er særlig sjovt for hverken dig eller din hund!

På længere sigt kan stress forårsage sløvhed og mangel på energi, dårlig pelskvalitet, hudproblemer og manglende appetit samt gøre kroppen modtagelig for infektioner, som tidligere nævnt.

Hvad kan du gøre for at reducere stress hos din hund?

Det er altid bedre at forebygge end at helbrede, så prøv at anskaffe dig en hund, der ikke er tilbøjelig til at blive stresset i første omgang! Hunde, der er vokset op i familiehjem, er velsocialiserede og tilvænnede og har rolige mødre, er meget mere tilbøjelige til at blive velafbalancerede individer senere i livet.

Hvis du har anskaffet dig en hund, og du ikke kender dens baggrund, men den lider af stress, så tal med din dyrlæge. Der findes medicin og feromondiffusorer, der kan hjælpe, ligesom det kan være en god idé at gå til en adfærdsspecialist. Der kan være små ændringer, som du kan foretage i dit hjem for at hjælpe din hund med at føle sig bedre tilpas og mere afslappet.

Det vil måske overraske dig, at der også er nogle fødevarer, der kan hjælpe mod stress. Letfordøjeligt, afbalanceret fuldkornsfoder til en sund fordøjelse vil helt sikkert hjælpe, hvis din hund har tarmrelaterede tegn på stress, men der findes også foder med naturlige tilsætningsstoffer, som har vist sig at reducere stress.

Stress hos hunde kan have mange årsager og mange virkninger, men fortvivl ikke – jo mere vi forstår om disse komplekse dyr, jo flere muligheder har vi for at hjælpe. Hvis du på noget tidspunkt tror, at din hund føler sig ængstelig eller lider af stress, så tag en snak med din dyrlæge. Jo før du begynder at se på hvorfor, jo før får du en gladere hund.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA