Hvad skal jeg gøre ved min hunds overvægtigt?

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Ligesom for os mennesker er det let for en hund uønsket at tage på i vægt. Desværre har overvægtige hunde kortere levetid og lever et mere ulykkeligt liv. De er også mere modtagelige over for en række sygdomme som diabetes, hudsygdomme og gigt. At holde din hund slank og veltrimmet er derfor en vigtig del af at opretholde dens generelle fysiske sundhed, såvel som at give den mulighed for leg, gåture og sjove stunder med dig.

Du skal ikke skamme dig over at spørge din dyrlæge om din hunds vægt. Det er et meget almindeligt scenarie i dag, og din dyrlæge vil meget hellere hjælpe dig med at få din overvægtige hund tilbage på et sundt spor end at ignorere det.

Overvægtige hunde - hvad man skal være opmærksom på

Fordi hunde varierer så meget i størrelse og form, kan det være svært at afgøre, om din hund er overvægtig. Når du stryger hånden hen over hunden, skal det være ret nemt at mærke dens ribben, skulderblade og hofteben. Når den strækker kroppen, f.eks. når den hopper, skal ribbenene være synlige. Når du ser på din hund ovenfra, skal den have en markant talje foran hofterne.

Nogle bredere, mere muskuløse racer kan ret nemt skjule overvægt. Din dyrlæge vil være i stand til at foretage en nøjagtig vurdering af vægt og fysisk form og afgøre, om din hund er overvægtig og af hvilken grund. 

De fleste hunde er overvægtige på grund af overfodring, og det er meget nemt at forstå hvorfor. Vi lærer hurtigt, hvor glade de bliver for en godbid, og de bliver ofte trænet med mad som belønning.

Tal med din dyrlæge om ernæring med henblik på vægtkontrol

Det kan være farligt for din hund, hvis du bare skærer ned på foderet, da den risikerer at få for lidt af de vigtige næringsstoffer som vitaminer eller protein. Din hund kan også føle sig mere sulten, hvilket betyder, at den er mere tilbøjelig til at tigge. Din dyrlæge kan anbefale et mere fyldigt foder med lavt kalorieindhold til din hund, som er perfekt afbalanceret i forhold til et sikkert og effektivt vægttab. Nogle vægttabsdiæter har endda specifikke ingredienser, der kan ændre din hunds stofskifte fra at lagre fedt til at forbrænde det.

Nogle tips til at styre din hunds vægt 

Din dyrlæge er den bedste til at hjælpe dig med at lave en sund foderplan til en overvægtig hund. Disse tips kan også hjælpe:

 • Husk, at foderanvisningerne på emballagen tager udgangspunkt i din hunds idealvægt, men det er ikke sikkert, at det er din hunds aktuelle vægt! Spørg din dyrlæge, hvis du ikke er sikker på, om din hund har sin ideelle vægt. 
 • Hvis du deler din hunds foderration op i tre til fire måltider, kan det hjælpe din hund med at føle sig mere mæt i løbet af dagen. Husk, at hvalpe har brug for fire måltider om dagen til at begynde med, uanset om de har en ideel vægt eller ej.
 • Din hund elsker uden tvivl mad fra dit bord, men det kan hurtigt resultere i overflødige kalorier og vægtøgning. Fodring ved bordet kan også føre til overdreven tiggeri.
 • Vær forsigtig med godbidderne. De fleste af dem er sammensat til at være ekstra velsmagende, men de indeholder også ekstra kalorier. Husk, at kalorier fra godbidder også tæller med i din hunds daglige kalorieindtag, og at de ikke bør udgøre mere end 10% af det samlede kalorieindtag hver dag. 
 • Hunde har en tendens til at have en sjette sans, når det kommer til at opsnuse gavmilde givere af godbidder! Hvis det er nødvendigt, så bed dine naboer og familie om ikke at dele godbidder ud.
 • Sørg for, at din hund får mindst to gode gåture hver dag. Det vil hjælpe med at holde dens stofskifte oppe og appetit nede.
 • Din hund kan have brug for særligt vægtkontrollerende foder. Selv hvis den foretrækker det gamle foder, skal du holde ud, og din hund vil vænne sig til det nye foder. Sørg altid for masser af frisk vand.

Din dyrlæge er ekspert i hundes ernæring og bør konsulteres, før du foretager ændringer i din hunds foderplan. Ved dit næste besøg kan du bede om et gratis vægttjek for at få bekræftet, om din hund er overvægtig. Hvis det er tilfældet, kan din dyrlæge anbefale den bedste fremgangsmåde for at sikre, at din hund forbliver glad og sund.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

 

Relaterede artikler

 • Hvordan fødevaresensitivitet kan påvirke din hund

  Dogs running Få mere at vide om advarselstegn, symptomer og håndtering af fødevaresensitiviteter og -intolerance hos hunde, og hvordan det påvirker din pelsede ven.
 • Hudproblemer hos hunde

  Dogs running Lær om advarselstegn, symptomer og behandling af allergisk dermatitis og andre hudproblemer hos hunde.
 • Er din hund i god form?

  Dogs running Hvordan kan du se, om din hund er overvægtig? For det første vil din dyrlæge veje din hund ved de regelmæssige kontrolbesøg. Læg dine hænder på ribbenene mellem undersøgelserne. Er de svære, eller måske endda umulige, at mærke? Hvis det er tilfældet, er din hund sandsynligvis overvægtig.
 • Hold øje med din hvalps vægt

  Vidste du, at en overvægtig defineres som værende 15% eller mere over sin idealvægt? Det svarer til blot 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.

Relaterede produkter