Mål for vægttab, og hvordan din hund kan hjælpe dig

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Overvægt eller fedme er i dag et stort problem for både mennesker og dyr. Omkring 40% af katte og hunde40% af katte og hunde i Europa er overvægtige eller fede. Med et travlt liv sker det nemt, at vi gradvist tager på i vægt. Foder, der er beregnet til vægttab eller vedligeholdelse af vægten, kan hjælpe med en vægttabsplan for din hund, men motion er super vigtigt for jer begge to.

Har du et personligt mål for dit vægttab? Hvis det er tilfældet, har du sikkert hørt, at den bedste måde at nå sine sundhedsmål på er at have en vægttabsmakker. Din hund kan være det perfekte valg som fitnessven, især hvis den selv kunne trænge til at tabe sig lidt. Er du i tvivl om, hvordan en sund hund skal se ud? Læs videre for at få alt at vide om træning med din hund.

Tegn på, at din hund er overvægtig

Hvis du har bemærket, at din hund har været mindre aktiv på det seneste, kan det være et tegn på, at den er ved at blive overvægtig eller mangler energi. Andre tegn på en overvægtig vovse er åndenød, at man er nødt til at løsne dens snor eller halsbånd, og at man ikke længere kan se en tydelig "talje" bag dens ribben. Du bør dog altid tale med din dyrlæge om, hvad en sund vægt bør være for din hund. Stol ikke på, at internettet eller en ven kan fortælle dig, om din hund bør tabe sig.

Der kan være mange grunde til, at en hund bliver overvægtig. Nogle helbredstilstande, som f.eks. hjerteproblemer, kan også være årsag til manglende aktivitet, bemærker PDSA. Med dette i tankerne skal du altid tale med din dyrlæge, før du går i gang med en vægttabsplan. Det kan være farligt at sætte et sygt dyr på diæt, og med alle helbredsproblemer gælder det, at jo før de bliver diagnosticeret, jo bedre. Uanset hvad årsagen er, er din dyrlæge den bedste til at afgøre, hvad der er bedst at gøre.

Hvis din hund har en sund vægt eller bare er begyndt at blive lidt tyk, er det nu, du skal handle! Når din hund først er blevet overvægtig eller fed, kan nogle af de relaterede helbredsproblemer være uoprettelige, og det er altid lettere at forebygge vægtøgning end at tabe sig bagefter.

PDSA anslår, at næsten halvdelen af alle hunde i Storbritannien er overvægtige, hvilket giver dem risiko for helbredsproblemer som f.eks:

  • Ledproblemer.
  • Problemer med vejrtrækningen.
  • Hudproblemer.
  • Nyreproblemer.
  • Hjerteproblemer.
  • Problemer med blodsukkeret.
  • Kortere forventet levetid.

Men den gode nyhed er, at hvis du tager initiativ til at etablere en regelmæssig fitnessrutine, kan det hjælpe din pelsede følgesvend med at leve et længere og lykkeligere liv. Husk, at et kilo eller to i overvægt måske ikke virker som meget for dig, men for mindre hunde kan det være det samme som 10 kilo for dig. Det er bedst ikke at tænke på din hunds vægt i kilo, men snarere på dens kropstilstand. Det er en mere præcis måde at se, om din hund er overvægtig, og den tager højde for forskelle i racetyper. Bed din dyrlæge eller sygeplejerske om at vise dig, hvordan du vurderer din hunds kropstilstand.

Selvom din hund ikke ser overvægtig ud eller stadig ser ud til at være ret aktiv, er det en god idé at bekræfte, at den har en sund vægt, før du starter en træningsrutine for jer begge to. Du og din dyrlæge kan også gennemgå typen, mængden og hyppigheden af det foder, du giver din hund.

Find måder, hvorpå din hund kan deltage i dit vægttab

At inddrage din hund i dit vægttab kan være med til at øge din motivation for at nå dine sundhedsmål. Den ekstra indsats, der kræves for at lave en hundevenlig træningsrutine, kan også inspirere dig til at planlægge din træning i forvejen, da du bliver nødt til at finde steder og aktiviteter, hvor du og din hund kan være aktive sammen. At planlægge træning kan gøre det til en mere integreret del af dit liv og øge sandsynligheden for, at du gennemfører det. Med tiden vil din hund opfange din træningsrutine og give dig et puf, når det er tid til at komme i gang med at forbrænde kalorier.

Fordelene ved at træne med din hund

Net Doctor og andre sundheds- og fitnesseksperter fremhæver fordelene ved at holde sig motiveret med en træningspartner, men denne partner behøver ikke at være et menneske! At tilbringe tid med din hund har holistiske fordele langt ud over din talje. Hunde har så god en indflydelse på os, at de fungerer som terapi- og servicedyr for mennesker med en lang række fysiske og følelsesmæssige sundhedsbehov, såsom angst, posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og genoptræning efter operation, ifølge Patient.info. Uanset om din hund er en arbejdshund eller bare et kæledyr, er den din livslange følgesvend. At holde fokus på at tabe sig og spise bedre, så du kan blive en mere energisk og sund hundeejer, kan være en stor personlig motivator.

En chihuahua går på stien sammen med sin ejer

Løb og træning er også bare en anden form for legetid for din hund, og når du øger legetiden, vil både du og din hund forbrænde kalorier. Men der er en anden fordel ved at øge legetiden: lavere stressniveau. Stress udløser frigivelsen af hormonet kortisol, som er forbundet med overskydende mavefedt, bemærker University College London. At reducere stress kan hjælpe dig med at forhindre vægtøgning, før det overhovedet sker.

Uanset om du tilføjer en ekstra gåtur hver dag, laver en forhindringsbane i din baghave til dig og din hund eller bare finder en lokal legegruppe for hunde, som I kan deltage i sammen, vil mere tid til at lege som par sandsynligvis føre til et generelt bedre helbred for dig og din pelsede ven.

Pas godt på dig selv

Tal altid med din dyrlæge, før du går i gang med et nyt træningsprogram med din hund. Hvis din hund er i dårlig form eller meget overvægtig, kan det være nødvendigt at øge dens aktivitet meget gradvist. Og husk, at selvom hunde elsker at løbe, nyder de ikke nødvendigvis at løbe kilometer efter kilometer som et menneske. Det er virkelig vigtigt for hunde også at stoppe op og snuse og udforske. Ekstra gåture med naturlig motion uden snor er meget sjovere. Og gåture er også en god måde at forbrænde kalorier på.

Når det handler om at forbedre dine spisevaner, så tal med din dyrlæge om sunde snacks, som du og din hund kan nyde sammen. Du og din hvalp bør også øge jeres vandindtag og holde jer hydrerede, især i varmt vejr. Hvis stress eller kedsomhed får dig til at snacke, så leg lidt med din hund, inden du går hen til køleskabet - og se, om din trang stadig er der efter en times leg med din hund.

At forpligte sig til at tabe sig og spise bedre (og få sin hund til at gøre det samme) kan være en smule overvældende i starten, men at have sin hund som vægttabsven bør gøre tingene sjovere og mere målrettede. God fornøjelse med at gå, løbe og opnå dine bedste resultater!

Contributor Bio

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

 

Chrissie Klinger er dyreejer. Hun nyder at dele sit hjem med sine to børn, sin mand samt sine to pelsbørn. Derudover nyder hun at tilbringe tid sammen med alle sine familiemedlemmer, når hun ikke underviser, skriver eller blogger. Hun stræber efter at skrive artikler, der hjælper dyreejere med at leve et mere aktivt og meningsfuldt liv sammen med deres hund eller kat.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

 

Relaterede artikler

Relaterede produkter