Mastcelletumorer hos hunde: Årsager, udseende, behandling og meget mere

Publicerad av
minuters läsning

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Mastcelletumorer hos hunde er de mest almindelige hudtumorer hos hunde ifølge Animal Trust. Men hvad er en mastcelletumor egentlig, hvad er tegnene på mastcelletumorer hos hunde, og kan disse tumorer behandles?

Årsager for mastcelletumorer hos hunde

Ung kvinde leger med sin hund derhjemme

Mastceller i sig selv er ikke kræftceller. Som Animal Trust forklarer, er de en type hvide blodlegemer. De har deres oprindelse i knoglemarven og findes i alle kroppens forskellige væv, hvor de spiller en række roller. Disse omfatter inflammatoriske reaktioner, allergiske reaktioner, reaktioner på tilstedeværelse af parasitter og endda nedbrydning af dødt væv.

Desværre går det nogle gange galt. Af årsager, som veterinærforskere endnu ikke forstår, muterer mastceller nogle gange og formerer sig i massevis, hvilket går imod den normale livscyklus, som holder antallet af celler i skak. Denne uregulerede vækst resulterer i en mastcelletumor. Disse tumorer kan forekomme hos hunde af alle racer og aldre, selv om PDSA bemærker, at de er mere almindelige hos midaldrende hunde og hos visse racer som f.eks. boxere og beagler.

Kliniske tegn på mastcelletumorer hos hunde

Animal Trust anbefaler, at man holder øje med følgende symptomer på mastcelletumorer:

  • Kig efter en eller flere masser overalt på din hunds krop. De kan være synlige på (eller lige under) huden, snuden, munden eller kønsorganerne.

  • Mastcelletumorer hos hunde viser sig normalt i form af en knude, men de ligner knuder, pletter, hævelser eller sår. De er normalt 2-3 cm i diameter. 

  • Massen kan væske eller bløde, og der kan være rødme, betændelse, hævelse, knuder eller nældefeber omkring det berørte område.

  • Din hund kan have appetitløshed, vægttab, gastrointestinale symptomer (f.eks. opkast, diarré) eller sort/blodig afføring.

Når du klapper eller undersøger din hund, skal du holde øje med områder af huden, der ser anderledes ud eller føles anderledes. Husk, at en kræftmasse kan føles fast og tæt til din hunds krop, men den kan også være blød og bevægelig under huden. Den kan vokse hurtigt i størrelse eller forblive den samme størrelse, men den kan også se ud til at blive mindre; det betyder ikke nødvendigvis, at den ikke er farlig, så det er vigtigt at gå til dyrlægen for at være sikker.

Diagnosticering af mastcelletumorer hos hunde

Klumpet, ujævn, hævet, flad, løs, blød, fast, stor eller lille - hver eneste knude på din hund bør undersøges af en dyrlæge.

Din dyrlæge kan meget vel være nødt til at udføre en diagnostisk test kaldet en fin nålsaspiration for at indsamle en lille prøve af celler fra knuden. Heldigvis er denne test hurtig og minimalt invasiv, og den kan normalt udføres efter den indledende undersøgelse. Det er dog muligt, at en tumor ikke udskiller mange celler under denne test, eller at prøven ikke er repræsentativ for hele læsionen. Så selv om denne test er et godt udgangspunkt, kan din dyrlæge anbefale en stansebiopsi, da den giver mulighed for en mere omfattende undersøgelse af massens struktur. Ved en biopsi sendes en mikroskopisk undersøgelse af vævet til et specialiseret histopatologisk laboratorium, hvor en veterinærpatolog kan undersøge det.

Efter en diagnose af mastcelletumor kan din dyrlæge anbefale yderligere diagnostik såsom blodprøver, røntgenbilleder, CT-skanninger og ultralyd for at afgøre, om tumoren har spredt sig til andre steder (kendt som metastase). Det kan også anbefales at foretage en fin nåleaspirat af en lymfeknude tæt på tumoren.

Labrador retriever ligger på gulvet derhjemme.

Behandling af mastcelletumor

Kræftbehandling hos hunde bestemmes af en veterinær onkolog, med input fra en veterinær patolog, som vil gennemgå resultaterne af de diagnostiske tests og vurdere graden, eller omfanget, af kræft. Mastcelletumorer betegnes som "lav- eller høj grad", afhængigt af hvor fremskredne de er, og om de har spredt sig. Afhængigt af resultaterne vil patologen derefter kunne udarbejde en passende behandlingsplan.

Patologen vil muligvis anbefale operation for at fjerne kræftmassen. Målet er at fjerne alt kræftvævet sammen med en kant af sundt væv for at være sikker på, at der ikke er kræftceller tilbage. Dette kaldes at opnå "rene marginer". Patologen vil efterfølgende undersøge det kirurgisk fjernede væv for at sikre, at dette er opnået, men det er ikke altid muligt.

Kirurgi alene kan være nok til at behandle en mastcelletumor, men i nogle tilfælde kan det ske sammen med kemoterapi eller strålebehandling. Animal Trust siger, at i tilfælde, hvor det ikke lykkes eller i fremskredne tilfælde, kan det anbefales at give oral medicin for at reducere størrelsen eller bremse væksten af tumoren. Steroider kan også gives for at reducere de inflammatoriske virkninger, som tumoren forårsager.

Selv om disse metoder ofte anbefales kraftigt, især i mere fremskredne stadier, skal du huske, at du også kan vælge at fokusere på blidere metoder eller komfortpleje i alle stadier. Din dyrlæge og/eller veterinær onkolog vil gerne drøfte disse muligheder med dig.

Livsforventning for hunde med mastcelletumorer

Det er svært at forudsige den forventede levetid for hunde, der udvikler mastcelletumorer, da den varierer afhængigt af mange faktorer. Hvis tumoren er begrænset til huden uden tegn på metastaser, og hvis den fjernes med rene margener, kan prognosen være ganske positiv. Men for tumorer af højere grad eller på steder som munden eller kønsorganerne er prognosen måske ikke så god.

Den gode nyhed er, at tidlig diagnose og behandling forbedrer prognosen for mastcelletumorer, så det er vigtigt at undersøge din hund regelmæssigt i hjemmet. Det kan gøres ved at observere og klappe den og ved at foretage en bevidst undersøgelse i hjemmet. Husk at aftale et besøg hos en dyrlæge, hvis du opdager nye masser på din hund.

Forfatterbiografi

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible er dyrlæge for små dyr, iværksætter, forfatter og taler. Dr. Schaible er uddannet fra Texas University College of Veterinary Medicine og Wake Forest University School of Law, og arbejder for progressive ændringer i veterinærindustrien og fungerer som rådgiver i en række bestyrelser inden for området.