Nytårsaften er en festlig begivenhed, men ikke nødvendigvis for hunde

$authorText
$readingTime

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Af Josefine Yde Søndergaard, Dyreadfærdskonsulent, Ejer af Hundens Liv

Hunde kan være sensitive væsener, der let påvirkes af den stressfaktor, som nytårsfyrværkeriets høje lyde og lys udgør. Mange hunde oplever decideret angst i forbindelse med nytårsaften, der ofte kan relateres til en tidligere dårlig oplevelse. 

Hundens høresans

Hunden har en meget veludviklet høresans og kan opfange lyd, som kommer mindst fire til seks gange længere væk, end hvad vi som mennesker er i stand til at høre. Derudover kan hunden høre toner, der er ca. fire gange så høje, end hvad vi mennesker kan. Der er blevet lavet et forsøg med hunde, hvor der var opsat forskellige lydkilder, og hver gang hunden lokaliserede en lyd, blev antallet af lydkilder øget. I forsøget kom det op på 60 forskellige lydkilder, indtil hunden havde svært ved at adskille lydende. Samme test på mennesker viste, at vi kun kan adskille 16 lydkilder. 1

Stress hos hunde

Hundes tre stressfaser består af: Alarmfasen, modstandsfasen og træthedsfasen. I alarmfasen bliver sanserne aktiveret, og hunden begynder at lave f.eks. dæmpende signaler. Her øges adrenalinen. I modstandsfasen bliver hormonerne frigivet, og det er her, hunden stopper med at ville tage imod godbidder. Her producerer hypofysen ACTH, som stimulerer udskillelsen af glukokorticoider fra binyrerne, som hjælper kroppen med at klare stress. Til sidst kommer træthedsfasen, hvor kroppen restituerer. Denne fase er vigtig, da stress ikke er farlig, hvis kroppen gennemgår restitueringsfasen, men bliver derimod farlig, hvis denne fase udebliver eller er kortvarig. Er hunden i modstandsfasen, er stressniveauet så højt, at vi hverken kan øge eller sænke en adfærd. Derfor må du gerne kæle en hund, hvis den f.eks. er i modstandsfasen nytårsaften, da du ikke påvirker adfærden, men derimod blot aktiverer parasympaticus, som er det nervesystem, der aktiveres, når vi er afslappede, som dermed kan berolige hunden. På den måde kan du hjælpe din hund videre over i træthedsfasen, hvis den er blevet stresset. 2

Gør din hund tryg ved lyde

Når det kommer til nytårsaften, er det vigtigt, at man som hundeejer er bevidst om, at man har et ansvar for at få hunden bedst muligt igennem aftenen med mindst mulig stresspåvirkning. Jeg anbefaler altid mine træningshold at starte i november med at træne op til nytårsaften. Dette kan man f.eks. gøre ved at lave lydkasser til hundene i form af en gammel spand, vasketøjskurv eller andet, som fyldes op med en masse ting som larmer som f.eks. metaldåser eller plastiklegetøj. Nede i kassen lægger man en masse godbidder, som hunden kan guffe i sig, mens kassens indhold rasler rundt og larmer. På den måde lærer hunden at forbinde lydene med noget positivt - i dette tilfælde godbidderne, men hvis man har en hund, der er endnu gladere for legetøj, kan godbidderne erstattes af dette. Man vil aldrig kunne efterligne fyrværkeri 100%, men jo flere lyde, hunden bliver trygge ved, jo bedre kan den også kapere lyden af fyrværkeri uden at stresse.

Gode råd til nytårsaften

  • Start TIDLIGT med at træne lyde, f.eks. ved hjælp af en CD, Youtube eller en lydboks. 
  • Hold altid din hund i snor i dagene op til og efter nytårsaften - også selvom den ikke er bange for fyrværkeri. 
  • Sørg for, at hunden er luftet rigtig godt af fra morgenstunden. Luft et sted, hvor der er ro og fred, f.eks. i skoven eller ved vandet. 
  • Hvis du har en hund som er meget lydangst, og du bor i byen, kan det være en fordel at få passet hunden på landet, hvor der ro og fred, eller f.eks. tage i et sommerhus. 
  • Tænd for TV’et, så skuddene lyder svagere, og rul gardinerne ned, så lyset ikke stresser hunden.
  • Lav en LickiMat eller en frossen KONG til hunden med vådfoder i, imens det ”værste” står på, så hundens opmærksomhed bliver afledt. 
  • Tag aldrig din hund med ud til fyrværkeriet for at vise, det ikke er farligt. 
  • Snak evt. med din dyrlæge omkring forebyggelse af angst ved nytår. For eksempel er det receptpligtige præparatet Sileo udviklet til lydangst. Man kan også give Kalm, Zylkene, Aptus Relax eller andet allerede fra starten af december som forebyggende hjælp.

  • 1 Hallgren, Anders. Problemhund og Hundeproblemer. 2009
    2 Hallgren, Anders. Stress, Angst og Aggression. 2016

Relaterede Artikler

Relaterede produkter