Hvorfor taber min hund sig?

minutters læsetid

En Vizsla foreviget i luften, da den springer for at fange en gul tennisbold. Hunden er tydeligvis aktiv og har en sund vægt

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

De fleste mennesker bekymrer sig i dag mere om vægtøgning end om vægttab, men hvis din hund pludselig taber sig uden nogen åbenlys grund, kan der være grund til bekymring. Du bemærker måske ikke vægttabet, før det er ret markant, især hvis din hund har lang eller tyk pels. Det er en god vane at veje din hund en gang om måneden gennem hele dens liv, så du hurtigt kan spotte en potentiel udvikling i begge retninger.

Kropsvægt er en simpel balance mellem kalorier, der indtages og kalorier, der forbrændes, så hvis din hund taber sig, er der gået noget galt i forhold til denne balance. Det kan være, at den indtager færre kalorier, at kroppen pludselig forbrænder flere kalorier, eller at næringsstofferne fra maden ikke kommer derhen, hvor de skal. Årsagerne til dette kan være meget forskellige. Lad os se på nogle af de almindelige årsager til pludseligt vægttab hos hunde, som er uventet eller ikke har nogen umiddelbar forklaring.

Årsager til reduceret kalorieindtag

  • Manglende appetit, også kaldet anoreksi, kan skyldes mange ting. Din hund kan udvise mindre interesse for mad, fordi den føler sig utilpas eller har madlede på grund af sygdom som lever- eller nyresygdom eller som følge af stress og angst, der f.eks. kan skyldes en ny baby eller store forandringer i hjemmet.
  • Smerte. Hvis din hund har smerter, kan den være deprimeret eller simpelthen ikke have lyst til at bevæge sig for at få noget spise. Det kan især være tilfældet, hvis den har smerter i munden, tænderne eller nakken.

Årsager til øget kalorieforbrænding

  • Mere motion. Det lyder måske fjollet, men hvis du pludselig har mere tid til at lufte din hund, den har mødt en ny legekammerat, eller en anden lufter din hund mere, så kan det være, at den simpelthen bevæger sig mere og har brug for mere mad. Tal med din dyrlæge om, hvorvidt det foder, den får, er tilstrækkeligt.

     

  • Graviditet og diegivning kræver masser af energi. Hvis din hund er drægtig eller dier sine hvalpe, skal den have hvalpefoder ad libitum for at holde den rette energibalance.

  • Visse sygdomme, såsom vækst af unormale celler og problemer med blodsukkeret, kan resultere i, at din hund spiser normalt eller endda mere end normalt, men stadig taber sig.

Næringsstofferne kommer ikke derhen, hvor der er brug for dem

  • Næsten alle gastrointestinale sygdomme kan forårsage vægttab. Den mad, din hund spiser, kan passere for hurtigt gennem tarmen til at blive absorberet ordentligt, f.eks. i tilfælde af tynd mave. En mangel på visse enzymer kan betyde, at de ikke kan fordøje fedt eller en bestemt bestanddel af deres mad, hvilket fører til fejlernæring og vægttab.
  • Parasitter, såsom orme, der lever i tarmene, kan "stjæle" en betydelig mængde af din hunds mad. Sørg altid for, at din forebyggende behandling er opdateret og passer til din hunds livsstil.

Bør du være bekymret?

Medmindre du har gjort en bevidst indsats for at få din hund til at tabe sig, bør ethvert uforklarligt vægttab undersøges. Prøv at være en opmærksom ejer. Er din hunds appetit blevet større eller mindre? Drikker den mere, end den plejer? Har du bemærket diarré eller ændringer i farven eller hyppigheden af dens afføring? Kan den være gravid? Er der sket noget drastisk derhjemme, som f.eks. et nyt lille familiemedlem?

Jo flere oplysninger du kan give din dyrlæge, jo bedre. Dyrlægen vil med stor sandsynlighed foretage blod- og urinprøver ud over den normale fysiske undersøgelse. Hvis du kan tage en afføringsprøve, vil det også hjælpe.

Som nævnt i starten, kan vægttab være et meget tidligt tegn på sygdom, så regelmæssige vægtkontroller er vigtige for at opdage tingene så hurtigt som muligt, så du kan få hjælp. Som altid skal du tale med din dyrlæge, hvis du er bekymret eller usikker. Det er altid bedst at være på den sikre side.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA