Hvorfor er labradorer altid sultne? Videnskaben bag mæthedsfornemmelse

minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Det er længe blevet sagt om labradorer, at de altid er sultne og virker som bundløse huller, når det kommer til mad. Nogle racer, som labradoren, motiveres meget af mad, mens andre, som border collien, er mere opgave- og menneskeorienterede. Så hvorfor bruger labradorer deres tid på at lede efter mad, og hvorfor er de mere tilbøjelige til at blive overvægtige på grund af dette?

Der kan være flere grunde til, at din labrador konstant virker sulten, så lad os se på, hvad årsagerne kan være.

Er labradorer genetisk set mere sultne?

I 2016 viste en undersøgelse i tidsskriftet Cell Metabolism, at labradorer og nogle nært beslægtede flat coated retrievere har en særlig genmutation, som ikke findes hos andre hunde. Denne genmutation påvirker deres motivation for mad, øger sandsynligheden for at lagre fedt og gør dem mere tilbøjelige til at blive overvægtige. Undersøgelsen viste også, at denne mutation var mere almindelig hos hunde, der blev udvalgt som hjælpehunde, end hos dem, der blot var kæledyr.

POMC-genet, som er det berørte gen, er også forbundet med fedme hos mennesker og er involveret i mæthedsfornemmelse. Mæthed vil sige, at man føler sig mæt. Det ser ud til, at mutationen hos labradorer betyder, at de ikke er klar over, hvornår de er mætte, så de føler sig altid sultne og vil fortsætte med at lede efter mad.

Andre årsager til sult, du skal udelukke

Hvis du har en hund, der konstant virker sulten, er det måske ikke kun på grund af deres gener. Når din hund ser på dig med bønfaldende øjne, kan det være meget fristende at give efter, men det kan blive en usund, ond cirkel. Hunde, der er overvægtige som hvalp, bliver også overvægtige som voksne og kan have tilbøjelighed til fedme resten af livet. Hvis du har en labrador, er det derfor en god idé at være disciplineret lige fra starten, når det gælder mad og adfærd under måltiderne.

Tal med din dyrlæge om Body Condition Score (BCS). Det er en måde at sikre, at din hund har en ideel vægt i forhold til dens størrelse, race og alder. At holde din hund slank hele livet har mange sundhedsmæssige fordele.

Undgå dårlige vaner, når det kommer til fodring af din hund

Få gode vaner i forhold til din mad. Hunde, der har held med at tigge mad ved bordet, kan blive en reel plage ved måltiderne, og det kan være svært at bryde en vane, når den først er indgroet. De ser måske sultne ud, men de gør det bare, fordi de ved, at det virker. Sørg for, at alle i familien, også besøgende, ved, at det ikke er tilladt at fodre hunden ved bordet.

Vej din hunds foderration, så du ikke skal gætte dig frem. Hvis din labrador, eller enhver anden hund for den sags skyld, virker sulten i løbet af dagen, så del den daglige ration op i tre eller fire måltider. Hvis det ikke hjælper, kan du tale med din dyrlæge om, hvorvidt et mere mættende foder med et lavere kalorieindhold kan hjælpe på sultfornemmelsen.

Parasitter hos hunde

Sørg for, at din hunds ormekur er opdateret. Selvom kraftige ormeangreb ikke er så almindelige i dag, kan orm stadig være et problem, især hvis din sultne hund spiser alle mulige ting og sager, når den er ude at gå tur. Forskellen her er, at hunde, der er sultne på grund af orm, ikke tager på i vægt og måske endda taber sig.

Medicinske problemer

Labradorer er mere udsatte for visse sygdomme, hvilket også kan gøre overvægt til et større problem. Albue- og hofteproblemer er ret almindelige hos racen, og hvis din hund ikke kan motionere, har den brug for færre kalorier. Med ortopædiske problemer er det især vigtigt at holde dem slanke for at minimere belastningen på deres led.

Labradorer er også tilbøjelige til at få hypothyreose, som er en underaktiv skjoldbruskkirtel. Skjoldbruskkirtlen styrer stofskiftet, så hunde, der er ramt af dette, har tendens til at være sløve, sultne og har let ved at tage på i vægt. Hvis din dyrlæge har mistanke om hypothyreose, skal han/hun tage nogle blodprøver for at be- eller afkræfte dette.

Resumé

Selvom din labrador måske har en genetisk undskyldning for at have en stor appetit, er det stadig meget vigtigt, at du kontrollerer dens vægt. Overvægt er meget dårligt for din hunds helbred, og det er bevist, at det forkorter dens levetid. For at få mest mulig tid med din pelsede ven skal du være stærk og ikke give efter for de store, sultne øjne!

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA