Blod i hundes urin: Hvad du bør gøre

$authorText
$readingTime

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvis du er hundeejer, vil du sikkert på et eller andet tidspunkt opleve, at din hund tisser blod. Men selvom det kan virke skræmmende med blod i urinen, er det ofte noget, der kan behandles. En almindelig urinvejsinfektion eller et problem med forstørret blærehalskirtel kan være årsagen.

Hæmaturi er betegnelsen for blod i urinen hos hunde. Det skyldes ofte inflammation eller infektion i urinsystemet og kan omfatte både den øvre og nedre del af urinvejene. Blod i urinen, eller hæmaturi, skal vurderes af en dyrlæge, så han eller hun kan identificere årsagen og komme med anbefalinger til behandling.

Her er nogle almindelige årsager til blod i urinen hos hunde, hvad du bør gøre, hvis det påvirker din hund, og den behandling, som dyrlægen kan anbefale.

Årsager i den øvre del af urinvejene

Som det er tilfældet hos mennesker, omfatter den øvre del af urinvejene to nyrer. Hvis årsagen til blod i urinen stammer fra dette område, er der en tendens til, at det påvirker nyrerne. Nogle af årsagerne til blødninger i den øvre del af urinvejene kan være:

 • Idiopathic renal hematuria: Dette er blod i urinen, som, af ukendte årsager, stammer fra nyrerne. Det kan skyldes medicin, en infektion eller et problem med immunforsvaret. Normalt betragtes det som en godartet tilstand med et arveligt element.

 • Nyreinfektion: Hvis din hund tisser blod, er det muligt, at den ene eller begge nyrerne er inficerede.

 • Nyresten: Selvom det sjældent forekommer, kan nyresten påvirke den ene eller begge nyrer, hvilket giver blod i urinen.

 • Nyrecancer: Selvom det er en sjælden sygdom, kan nyrecancer påvirke hunde og medføre blod i urinen. Canceren kan forekomme i nyren eller sprede sig til andre dele af kroppen.

 • Telangiektasi i nyrerne: Nogle hunde, blandt andet racen Welsh Corgi, er genetisk disponeret for denne spontane udvidelse af blodårerne i nyrerne, hvilket kan give blod i urinen.

Smilende Welsh Corgi Pembroke, der ligger i det grønne græs

Årsager i den nedre del af urinvejene

Den nedre del af urinvejene omfatter blæren og urinrøret, det rør, der forbinder blæren med den omgivende verden og gør det muligt for urinen at forlade kroppen. Årsager til blødninger i dette område kan være følgende:

 • Blærebetændelse: Infektion i de nedre urinveje er den mest almindelige årsag til, at din hund tisser blod. Det kan skyldes allergier, urinrørets, vulvas eller forhudens anatomi eller hormonrelateret inkontinens hos steriliserede hunkatte.
 • Blæresten: Disse dannes af mange forskellige årsager og kan blandt andet skyldes genetik, ernæring og kronisk infektion.
 • Blærecancer: Blærecancer hos hunde minder om urinvejsinfektion. Det kan resultere i uheld i hjemmet, besværet urinering og blod i urinen.
 • Problemer med prostata: Forstørret blærehalskirtel og prostatainfektion er de mest almindelige problemer ved prostata hos hanhunde, som ikke er blevet neutraliseret.

Årsager til blod i urinen hos hunde, der kan påvirke både den øvre og nedre del af urinvejene, kan være en bristet blære, som kan forekomme, hvis de rammes af en bil eller angribes af en anden hund, koagulationsdefekt (et videnskabeligt udtryk, der betyder dannelse af blodpropper) og betændelse i blodkarrene.

Diagnose og behandling

Hvis du opdager, at din hund tisser blod, skal du kontakte dyrlægen og bestille en tid hurtigst muligt. Som en hovedregel skal alle hunde, der tisser blod for første gang, tilses af en dyrlæge inden for 24 timer.

Dyrlægen vil forsøge at diagnosticere den bagvedliggende årsag til blod i urinen ved at analysere hundens urin. Det kan for eksempel anbefales at dyrke urinen for at se, om blodet forårsages af bakterier. Det kan også ske, at dyrlægen tager en blodprøve, et røntgenbillede eller foretager en ultralydsscanning.

Behandlingen afhænger af årsagen til blodet. Dyrlægen kan udskrive antibiotika, hvis problemet skyldes bakterier. Hvis der er tale om forstørret blærehalskirtel og prostataneoplasi, er det sandsynligt, at neutralisering anbefales. Det er også sandsynligt, at dyrlægen vil foreslå operation, hvis han eller hun finder ud af, at blodet skyldes blæresten eller en kombination af andre lidelser. Det er ikke usædvanligt, at dyrlæger udskriver antiinflammatorisk eller smertestillende medicin for at afhjælpe hundens ubehag.

Ændring af foder kan også blive anbefalet. Ernæring er en vigtig komponent i behandlingen af urinvejslidelser hos hunde. Vådfoder kan være med til at give en mindre koncentreret urin, og visse foderprodukter kan mindske dannelsen af sten og optimere urinens pH-værdi.

Forebyggelse af fremtidige urinvejsproblemer

Den bedste måde at forebygge blod i urinen og andre urinvejslidelser på er at få foretaget regelmæssig kontrol hos dyrlægen. Dyrlægen kan fortælle dig, om din hund er disponeret for urinvejslidelser. Hvis den er, kan dyrlægen rutinemæssigt undersøge din hunds urin for at sikre, at den er i topform.

Selvom det nemmeste er bare at lukke hunden ud, så den selv kan klare resten i baghaven, så indbefatter det at være hundeejer også fra tid til anden at holde øje med sin hunds urineringsvaner. Hvis blod i urinen får lov til at fortsætte, kan det få langt mere alvorlige konsekvenser. Du er ansvarlig for din hunds helbred, så omhyggelig overvågning og en god snak med dyrlægen er meget relevant. Med kærlighed og opmærksomhed kan du medvirke til at holde din hund glad og sund.

Contributor Bio

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly

 

Dr. Patty Khuly er dimittend fra både Wellesley College og University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hun fik sin MBA fra Wharton School of Business, som en del af det prestigefyldte fælles VMD/MBA-studieprogram. Hun ejer nu Sunset Animal Clinic i Miami, Florida. Men det er ikke alt. Dr. K er en nørdet læsehest, hun elsker at strikke, er fanatisk yogadyrker, musiknørd, energisk løber og stædig gourmet. Hun bor i South Miami sammen med tre hunde, utallige katte, to geder, hun har reddet, og en lystig flok høns.
Du kan følge hendes forfatterskab på DrPattyKhuly.com og på SunsetVets.com

 

Relaterede Artikler

 • Hvordan fødevaresensitivitet kan påvirke din hund

  Dogs running Få mere at vide om advarselstegn, symptomer og håndtering af fødevaresensitiviteter og -intolerance hos hunde, og hvordan det påvirker din pelsede ven.
 • Hudproblemer hos hunde

  Dogs running Lær om advarselstegn, symptomer og behandling af allergisk dermatitis og andre hudproblemer hos hunde.
 • Er din hund i god form?

  Dogs running Hvordan kan du se, om din hund er overvægtig? For det første vil din dyrlæge veje din hund ved de regelmæssige kontrolbesøg. Læg dine hænder på ribbenene mellem undersøgelserne. Er de svære, eller måske endda umulige, at mærke? Hvis det er tilfældet, er din hund sandsynligvis overvægtig.
 • Hold øje med din hvalps vægt

  Vidste du, at en overvægtig defineres som værende 15% eller mere over sin idealvægt? Det svarer til blot 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.