Drægtighed hos hunde

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Har du taget beslutningen om at lade din hund få hvalpe, så har du noget af et eventyr i vente. Her er nogle få tegn, som indikerer drægtighed hos hunde.

Din hunds bryster vil blive opsvulmede og mere fremstående 25 - 30 dage inde i drægtigheden. Hun vil også starte med at producere udflåd fra skeden cirka en måned efter parring. Du vil normalt se at hendes mave svulme samtidigt med, at hun tager på i vægt 45 - 50 dage efter undfangelse. Nogle hunde vil også tabe appetitten. De kan også udvise tegn på depression under drægtigheden.

En tur til dyrlægen

Hvis din hund er drægtig, skal du tage hende med til dyrlægen. Dette er for både at bekræfte drægtigheden og for at komme eventuelle komplikationer i forkøbet.

Din dyrlæge vil bruge forskellige metoder til at fastslå om din hund er drægtig. Efter 21 - 25 dage kan din dyrlæge fortage en test, der måler hunden for relaxin, et hormon som kun produceres af gravide hunde. Denne metode vil bekræfte drægtigheden men ikke antallet af hvalpe.

Ved at mærke på din hunds underliv efter 21 dage kan din dyrlæge måske opspore en opsvulmet livmoder og denne bule indikerer drægtigheden. Flere ting kan dog komplicere denne metode, fx en overvægtig hund, en hvalp eller endda nervøsitet kan gøre det svært at mærke rigtigt efter.

Et stetoskop eller en EKG kan opfange hvalpes hjertebanken efter 25 dage, men vil nok ikke kunne adskille hvalpenes individuelle hjerteslag, hvilket gør det et ringe værktøj til at fastslå, hvor mange hvalpe der er i hundens mave.

Ofte anvendes ultralyd til at fastslå en drægtighed. Med ultralyd behøver hunden ikke opereres, det er nøjagtigt og det kan opfange hvalpe fra omkring den 28. dag.

Den bedste metode til at tælle antallet af hvalpe, er med røntgenbilleder, som kan opspore skeletter efter 49 dage. Nogle dyrlæger vil fraråde røntgenbillederne for at undgå at udsætte hvalpene, der er under udvikling, for stråling.

Forberedelse til et nyt kuld

I månederne op til fødslen er der ikke meget, du kan gøre for din kommende mor, foruden at sikre hun fortsætter med at få en god og sund kost. Du bør opmuntre hende til at motionere, så hun er i god form forud for fødslen, som kan blive lang og hård. I dagene op til din hund skal føde, vil hun sikkert blive rastløs og begynde at skrabe mod jorden eller i hendes seng. Hun forsøger at lave en rede til nedkomsten. Du bør skaffe hende en kurv eller kasse, som hun kan gå til og fra, men som samtidigt indespærrer hvalpene.

En papkasse i en passende størrelse kan bruges, eller du kan overveje et babybadekar. Fyld "reden" med håndklæder, tæpper eller gamle lagner. Brug dog ikke noget, du gerne vil kunne bruge igen, da fødslen ofte kan svine.

Hvis du kender dagen for undfangelsen, bør din dyrlæge kunne fastsætte en dato for fødslen. En anden måde er ved at overvåge moderens temperatur, når du tror, hun er tæt på at skulle føde. En hunds temperatur er normalt omkring 38,4 grader. Hendes temperatur vil falde til under 37,8 grader lige før fødslen.

Har min hund veer?

Tegnene på en snarlig fødsel er rastløshed, hyppig urinering, snappen efter vejret og graven i hendes "rede". Normalt vil der være mørkegrønt udflåd fra vagina. Dette betyder, at moderkagen har løsnet sig, og moderen er nu klar til at føde. Hvis udflådet kommer og din hund ikke har født hvalpe efter nogle timer, skal du kontakte din dyrlæge.

En moderhund kan normalt klare en fødsel helt selv. Hun vil føde hvalpene, tage dem ud af fosterhinden, tygge navlestrengen over og starte med at gøre dem rene.

En hjælpende hånd

Hvis den nye mor ser ud til ikke at vide, hvad hun skal gøre, er udmattet eller er i "reden" for at føde endnu en hvalp, er der nogle ting, du kan gøre. Hvis hvalpen ikke allerede er ude, skal du hjælpe den ud af fosterhinden.

Hvis det er dig, der bliver nødt til at klippe navlestrengen, skal du tage et stykke stærkt tråd og binde det stramt omkring navlenstrengen cirka en tomme (2,54 cm.) fra hvalpens krop. Bind endnu en stram løkke lidt længere nede end den første løkke og klip så herefter navlestrengen med en ren saks.

Massér huden bagpå hvalpens hals og prøv at få ham til at pibe. Pibet vil fjerne væske fra hvalpens luftveje. Hvis du har en lille pipette, kan du bruge den til forsigtigt at suge væsken ud på hvalpens næse.

Når fødslen er ovre, skal du opmuntre moderen til at gå udenfor for at strække hendes muskler og for at få lidt tid for sig selv til at slappe lidt af. Fjern håndklæderne og tæpperne og erstat dem med nogle rene. Efterlad herefter den nye mor alene med hendes hvalpe, så hun kan amme.

Tillykke med den vellykkede fødsel.

Relaterede Artikler

 • Hvordan fødevaresensitivitet kan påvirke din hund

  Dogs running Få mere at vide om advarselstegn, symptomer og håndtering af fødevaresensitiviteter og -intolerance hos hunde, og hvordan det påvirker din pelsede ven.
 • Hudproblemer hos hunde

  Dogs running Lær om advarselstegn, symptomer og behandling af allergisk dermatitis og andre hudproblemer hos hunde.
 • Er din hund i god form?

  Dogs running Hvordan kan du se, om din hund er overvægtig? For det første vil din dyrlæge veje din hund ved de regelmæssige kontrolbesøg. Læg dine hænder på ribbenene mellem undersøgelserne. Er de svære, eller måske endda umulige, at mærke? Hvis det er tilfældet, er din hund sandsynligvis overvægtig.
 • Hold øje med din hvalps vægt

  Vidste du, at en overvægtig defineres som værende 15% eller mere over sin idealvægt? Det svarer til blot 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.