Tynd mave hos hvalpe: Symptomer, årsager og behandlinger

minutters læsetid

En gul labradorhvalp sidder hos sin ejer med tungen ud af munden og med et lyst udtryk, der fokuserer på noget uden for synsvidde

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

At få en hvalp er en dejlig tid for alle involverede – de er unge og farverige og er en glæde at have omkring sig. På den anden side, fordi de er så unge og afhængige af dig, kan det være virkelig bekymrende, hvis de bliver syge. Tynd mave er en af de bekymringer, som mange hundeejere støder på, og det er ubehageligt for både dig og din hvalp. De fleste dyr, og mennesker for den sags skyld, får tynd mave på et eller andet tidspunkt i deres liv, og det kræver ikke altid en tur til lægen, men hos små og unge dyr kan det være mere alvorligt på grund af deres alder og størrelse.

Tegn på tynd mave kan variere fra blød afføring til vandig eller blodig afføring, der bare løber ud, eller som i nogle tilfælde kan være eksplosiv. Du kan måske se friskt rødt blod i afføringen, men hvis afføringen ser meget mørk eller sort ud, kan det være et tegn på en blødning højt oppe i fordøjelseskanalen. Det kan i nogle tilfælde være mere alvorligt end friskt blod, selvom det ikke er så chokerende at se på. Hvis din hvalp har svært ved at komme af med sin afføring, men du ikke har set det, fordi dens efterladenskaber er blevet gemt i haven, mens du ikke var tilstede, kan du kigge efter slim og/eller rodet, beskidt pels omkring dens bagdel.

Hvad kan give din hvalp tynd mave, og hvornår skal du være bekymret?

Årsager til tynd mave hos hvalpe.

 1. Stress. Det er en meget almindelig årsag til tynd mave, især hos hvalpe, der lige er flyttet hjemmefra. At blive taget væk fra sin mor og flytte ind i et nyt hus med nye mennesker, lugte og lyde er en skræmmende oplevelse for ethvert dyr. Prøv at besøge din hvalp flere gange, så den vænner sig til dig og din familie, og efterlad et tæppe hos opdrætteren eller en bamse, så din hvalp har noget velkendt at tage med hjem til dig.

 2. Ændring af foderet. Ethvert pludseligt foderskift hos hunde i alle aldre kan udløse en tarmforstyrrelse som tynd mave, men hos hvalpe sker foderskiftet ofte på et i forvejen stresset tidspunkt, og da deres mave-tarmkanal stadig er under udvikling, kan det derfor være mere udtalt. Forsøg altid at få nok foder med , så du har til mindst en uge. På den måde kan du skifte det gradvist henover fem til syv dage, hvis du ønsker at gå over til et andet foder.

  Ernæring under væksten er ekstremt vigtig for at sikre, at din hvalp vokser i et sundt tempo, får den rette balance af vitaminer og mineraler og alle de essentielle næringsstoffer til udvikling af dens hjerne og sanser. Forskellige størrelser af hunde har også forskellige behov, så tal altid med din dyrlæge om den bedste ernæring til din hvalps alder og race. Giv aldrig hvalpe rå mad.

 3. Parasitter. Orme kan være et stort problem hos hvalpe. De kan optages fra deres mødre i livmoderen, gennem mælken og i hvalpemiljøet. Spørg altid opdrætteren, før du køber en hvalp, om moderens og hvalpenes ormehistorik. Hvis de ikke er blevet behandlet, eller hvis opdrætteren ikke ved det, er det nok en god idé at lede efter din hvalp et andet sted. Så snart du får en ny hvalp, så bed din dyrlæge om en ormekur, for hvalpe har brug for regelmæssige behandlinger for at fange eventuelle orme, der ligger i dvale og venter på at klække.

   

 4. Smitsom sygdom. Hvalpe får antistoffer fra deres mor, så de er afhængige af denne videreførte immunitet, indtil de selv kan blive vaccineret. Igen er det vigtigt at kende moderens vaccinationshistorik. Smitsomme sygdomme som parvovirus er ødelæggende og dræber stadig mange hvalpe og unge hunde hvert år. Disse sygdomme forårsager meget alvorlig, ofte blodig og ildelugtende tynd mave og kan svække en hvalp på ingen tid. Sørg altid for at stille spørgsmål til din opdrætter, og sørg for at holde din hvalps vaccinationer opdaterede.

 5. Fremmedlegemer. Hunde er berygtede for at spise en bred vifte af underlige og vidunderlige ting, især når de er større hvalpe. Dyrlæger har i årenes løb fjernet stort set alt, hvad man kan komme i tanke om fra hundes tarme, fra sokker til brødknive! Fremmedlegemer kan, afhængigt af hvor de sætter sig fast, og hvor lang tid det tager, være årsag til opstød, opkastning, manglende afføring og tynd mave.

Hvad skal du gøre, hvis din hvalp har tynd mave.

Du bør kontakte din dyrlæge så hurtigt som muligt, hvis;

 • Din hvalp både lider af opkast og tynd mave

 • Din hvalp har ukontrollabel vandig eller blodig tynd mave

 • Din hvalp holder op med at spise eller virker sløv og deprimeret

 • Din hvalp er frisk, men dens problemer med maven fortsætter i mere end to dage

Hvis din hvalp virker frisk, spiser, drikker og leger, kan du sandsynligvis tillade dig at vente en dag eller to for at se, om situationen løser sig. Hvis du lige har fået hvalpen hjem, kan det meget vel være stress. Hvis du har ændret foderet for hurtigt, skal du sætte hvalpen tilbage på den tidligere kost, vente på at tingene falder til ro, og så foretage en mere gradvis overgang.

Behandlingen af din hvalps problemer med maven afhænger af årsagen og kan variere fra lidt fordøjelsesfremmende foder i et par dage til hospitalsindlæggelse i tilfælde af mistanke om alvorligt tab af væske. Det er altid langt den bedste løsning at få hjælp, når det gælder alle små og unge dyr. Og helst før end senere.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA