Faren ved græsfrø i hundens pels

minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Det er altid en fornøjelse at se sin hund løbe rundt på marker og enge, fuld af forårets glæder, men der følger en fare med. Græsfrø er formet som pile og har flere små, skarpe blade, der stikker ud af dem. Denne form er utrolig effektiv til kun at drive frøene i én retning. Hvis du nogensinde holder et græsfrø og bevæger det gennem fingrene, vil du se præcis, hvor umuligt det er at bevæge det i den "forkerte" retning. Det er godt for græsfrøene, der bliver plantet i jorden eller skovbunden, men det kan være et mareridt for vores hunde.

Når hunde løber gennem græs, sætter frøene sig meget let fast i pelsen og begynder derefter, via deres spidse udformning, at grave sig dybere ned, hvor de end er. De to mest almindelige steder, hvor græsfrø giver problemer, er i ørerne og poterne. Hunde med slaskede, lodne ører, som f.eks. spaniels, og hunde med mellemlang eller lang pels på ben og poter, er de mest udsatte, når det kommer til dette.

Når et græsfrø sætter sig fast i din hunds øregang, vil det meget hurtigt begynde at vride sig nedad. Det er utroligt ubehageligt, og din hund vil normalt vise meget tydelige tegn ved at ryste hovedet og klø sig i øret. Hvis du oplever dette kort efter en gåtur, skal du altid tjekke dens ører eller tage til dyrlægen så hurtigt som muligt. Hvis man lader dem sidde, vil græsfrøene til sidst arbejde sig direkte gennem trommehinden og forårsage stor skade.

Græsfrø er så ensrettede, at de endda kan bryde gennem huden og begynde at bevæge sig dybere ind i kroppen. Det er også et almindeligt scenarie, at de sætter sig fast mellem tæerne. Frøene punkterer huden og begynder at arbejde sig ind. Forestil dig, hvor ubehageligt det vil være for din hund. Du vil bemærke, at den vil bruge meget tid på at slikke på det område, hvor frøet er indlejret. Dens pote bliver hævet, betændt og ofte inficeret, og den kan begynde at halte.

I mange tilfælde vil frøet være trængt helt ind, når din hund kommer til dyrlægen, og kan have bevæget sig langt ind. 

Fjernelse af græsfrø fra hundes pels

Frø i øregangen kan ofte fjernes af din dyrlæge, uden at det er nødvendigt at bedøve din hund. Vi bruger et otoskop, som er en hul, forstørrende lommelygte, der bruges til at undersøge ørerne, og en lang pincet til at gribe fat i frøet og trække det ud. Din hund vil blive meget lettet, når det kommer ud! Hvis det har siddet i øret i længere tid, eller hvis det er meget smertefuldt og betændt, kan det være nødvendigt med bedøvelse eller narkose.

Når det kommer til at trænge ind i poterne eller andre områder af kroppen, er bedøvelse eller fuld narkose i afgørende sammen med god smertelindring. Græsfrø kan være meget svære at finde, hvis de er nået langt ind. De kan også splintres på deres vej, og det kan gøre det meget svært at være sikker på, at alle stykkerne er fjernet. Enhver dyrlæge vil fortælle dig, at det at plukke et intakt græsfrø ud af en hævet fod eller et hævet øre, er noget af det mest tilfredsstillende, en dyrlæge kan gøre!

Undervurder aldrig faren ved græsfrø

Det kommer sandsynligvis som et chok for dig, at disse tilsyneladende harmløse små frø har dræbt og stadig dræber hunde. Hvis de indåndes, kan de trænge ned i lungerne og forårsage livsfarlige infektioner. Når de først er inde i kroppen, kan de bevæge sig næsten hvor som helst hen, hvis de er der længe nok.

Hvis du har en pelshund, bør du overveje at klippe og holde dens pels kort i løbet af foråret og sommeren. Når du kommer tilbage fra en gåtur, skal du altid tjekke hele din hunds krop, herunder løfte øreflipperne for at se efter græsfrø, der kan have sneget sig ind. Denne enkle vane kan spare din hund for en masse ubehag og dig for tid, penge og en masse hjertesorg.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA