Min hund virker sløv: Årsager og hvordan man kan hjælpe

Published by
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

 

Hvis din hund virker sløv og dvask og nægter at lege, som den plejer, er det ikke bare fordi den er doven.  Hunde og katte, som er sløve eller ikke gider at lege, kan lide af en alvorlig, underliggende sygdom. Det kan for eksempel skyldes en alvorlig lidelse som en hjertesygdom.  Hvis din hund er sløv eller mindre aktiv end normalt, er det værd at lægge mærke til disse tegn. Læs videre for at forstå, hvorfor din hund ikke har lyst til at røre sig, og hvad du kan gøre ved det. 

Mulige årsager til sløvhed

Brown dachshund with orange flying disc in mouth, running in park.Det er normalt, at hunde slapper af efter meget aktivitet.  Din hund har måske lyst til at sove mere et par dage efter, den har rørt sig usædvanlig meget efter en lang dag i hundeskoven eller en lang gåtur.  Du skal dog reagere, hvis den opfører sig anderledes i længere tid.  Mangel på lyst til at bevæge sig er ikke kun tegn på alvorlige lidelser som hjertesygdomme, men kan også være tegn på en lang række andre problemer, lige fra milde problemer som muskelsmerter til alvorlige lidelser som hjerteinsufficiens. Dyrlæger angiver adskillige årsager til, hvorfor din hund er sløv: 

 • Infektion eller sygdom, herunder parvovirus eller kennelhoste
 • Hjerteproblemer
 • Leverproblemer
 • Diabetes eller hypoglykæmi
 • Hypothyreoidisme
 • Parasitter
 • Bivirkninger ved medicinering
 • Forgiftning eller trauma


Hjemmesiden Wag!, som indeholder tips og råd til hundeejere samt annoncer fra hundeluftere, tilføjer, at sløvhed sammen med andre symptomer som manglende appetit, hoste eller besvimelse, kan være tegn på pulmonal arteriel hypertension (PAH) eller andre kardiovaskulære sygdomme. 

Tegn på sløvhed og mangel på energi hos hunde

Det er sædvanligvis nemt at se, om din hund mangler energi. Hvis den sover mere, har lav energi, er sløv og ikke reagerer så hurtigt, som den plejer, er det alt sammen tegn på en apatisk hund. Sløvhed kan være vanskelig at opdage, især hvis du ikke leger eller går tur med din hund til dagligt.  I milde tilfælde har din hund bare ikke lyst til at gå tur eller lege så meget som normalt, siger Wag!. Hoste, gispen efter vejret eller besværet vejrtrækning efter fysisk aktivitet kan også være tegn på sløvhed.  I alvorlige tilfælde kan sløvhed også medfører forvirring, desorientering, pludselig vandladning, en højere kropstemperatur, besvimelsesanfald og usikker gang. 

Hvad bør du gøre

Hvis du bemærker, at din hund er sløv eller ikke har lyst til at røre sig, som den plejer, er det vigtigt ikke at tvinge den.  Læg mærke til hundens signaler, og giv den lov til at stoppe med at lege eller gør gåturen kortere.  Hold øje med den og se efter andre symptomer.  Hvis du bemærker anden bekymrende adfærd, skal du kontakte din dyrlæge med det samme. Hvis din hund ikke udviser andre symptomer, vent da en dag eller to.  Hvis din hund ikke får mere energi eller han får det værre, skal du kontakte din dyrlæge. Hvis den har alvorlige symptomer som besvimelsesanfald eller falder om, skal du tage den med til dyrlægen med det samme.

Diagnosticering af din hund

Older yellow lab lying in green grass.Når din hund kommer til dyrlæge, vil den blive undersøgt grundigt.  Dyrlægen vil se efter tegn på halten, skader eller smerter samt mulige svulster.  Dyrlægen vil også tage blod- og urinprøver for at tjekke underliggende sygdomme.  Det er muligt, at din hund også vil blive tilsluttet en elektrokardiografmaskine (EKG) for at tjekke hjerteaktiviteten og få taget røntgenbilleder af brystkassen for at undersøge hjertet og lungerne.  Din dyrlæge vil muligvis også anbefale en ultralydsskanning, CT-skanning eller MR-skanning for at stille en diagnose.  Du kan hjælpe med at stille en korrekt diagnose ved at oplyse din dyrlæge om den medicin, som din hund får, fortælle om dens kost og livsstil og nævne andre symptomer eller adfærdsændringer, som du har bemærket hos din hund. 

Hvad bør du gøre efter en diagnose

Sløvhed og mangel på energi er symptomer på et problem, ikke et problem i sig selv.  Den pleje, som din hund har brug for, afhænger af diagnosen.  Afhængigt af dyrlægens vurdering kan din hund måske komme sig og vende tilbage til sit tidligere aktivitetsniveau.  Hjertesygdom, samt andre progressive sygdomme, kan dog kræve ændringer af motions- og aktivitetsvaner resten af hundens liv. Tal med din dyrlæge om hundens tilstand, og hvor megen fysisk aktivitet, den kan klare. 

Alternativer til motion

Hvis din hund ikke kan motionere eller klare stor fysisk aktivitet, kan det blive en udfordring at kontrollere dens vægt. Eftersom overvægt kan forværre nogle sygdomme, er det noget, du bør være opmærksom på.  Afhængigt af din hunds diagnose og behandlingsplan anbefaler dyrlægen muligvis en særlig kost, som passer til dens tilstand. Tal eventuel med din dyrlæge om vægtkontrolfoder, som kan hjælpe din hund med at holde "hvalpefedtet" på afstand, når den ikke motionerer. Sørg for, at din hund spiser et alderssvarende hundefoder, som også kan bidrage til at holde vægten. God ernæring er også vigtig. Hvis din hund ikke får den ernæring, som den behøver for at holde energiniveauet oppe, kan det være en bidragende faktor til sløv- og dvaskheden.  Tal med din dyrlæge om generelle anbefalinger til kost, også selvom der ikke er behov for specifik tilstandsbaseret hundefoder.

Overvejelser om alder

Det er selvfølgelig normalt, at hunde har mindre energi, efterhånden som de bliver ældre. Ledproblemer, vægtstigning og mere træthed er alle faktorer, som kan gøre en ældre hund mindre aktiv. Men ældre hunde er også mere tilbøjelige til at lide af de sygdomme, som forårsager sløvhed og mindre lyst til aktivitet. Uanset din hunds alder er det vigtigt at lægge mærke til, hvis din hund er mere træt end normalt.  Det kan være tegn på noget alvorligt, og det bør aldrig ignoreres. 

En hunds aktivitetsniveau er en vigtig indikator for dens generelle helbred.  Det er vigtigt, at du som ejer er opmærksom på, hvad der er normalt for din hund, så du vil kunne se, når den ikke er helt sig selv.  Hvis du ikke plejer at lege eller gå tur med din hund,, er det en god ide at begynde nu, så du kender dens almindelige aktivitetsniveau. Ved at sætte ind hurtigt, når din hund er sløv og apatisk, kan du opdage en alvorlig sygdom tidligt og derved forbedre din hunds chancer for at leve en sundt og lykkeligt liv. 

Author

Jean Marie Bauhaus

RELATEREDE ARTIKLER

 • Hold øje med din hvalps vægt

  Vidste du, at en overvægtig defineres som værende 15% eller mere over sin idealvægt? Det svarer til blot 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.
 • Er hunden syg, hvis den har tør snude?

  Bekymrede hundeejere spørger ofte om deres hund er syg, hvis dens snude er tør, og det korte svar er nej.
 • Drægtighed hos hunde

  Hvis du ikke har planer om at avle på din hund, er det bedst at få hende steriliseret. Hvis du alligevel tager den store beslutning at lade hende få hvalpe, så har du noget af et eventyr i vente.
 • Vaccinere din hund mod sygdomme

  Vaccination af din hvalp kan hjælpe med at beskytte den mod alvorlige sygdomme.