En guide over de særlige behov små og mini hunderacer har

$authorText
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Se verden gennem deres øjne

Små hunderacer er forståeligt nok populære og passer ind i vores liv og hjem uden at optage for meget dyrebar plads, men vi er nødt til at overveje, hvordan verden ser ud fra deres vinkel. Prøv først at komme ned på hundens niveau - bogstaveligt talt - og se dig godt omkring. Er sofaen højt oppe? Ser det glatte køkkengulv enormt stort ud? Ser selv børnene ud som store kæmper for din lille hund? Det her er din hunds miljø, så det er vigtigt at se tingene fra dens perspektiv. Stil dig selv et par vigtige spørgsmål:

Ser alting lidt mere skræmmende ud hernedefra? Når mennesker og husholdningsgenstande tårner sig op, kan det blive en smule skræmmende - tænk på en støvsuger, der er større end dig, for at få en idé om, hvordan din hund kan have det.

Hvor langt fra dens primære hvile- eller legeområder er dens vigtigste ting placeret, som f.eks. vandskålen? En kort sprint eller et helt maraton?

Hvis din hund godt må hoppe op i møblerne, hvor langt skal den så hoppe for at komme ned? Ville din hund have gavn af et trin, der fører op til sofaen eller sengen?

Alle former og størrelser

Små og mini hunderacer er fantastiske. Nogle er kompakte og robuste, som Jack Russell Terrier eller West Highland White Terrier. Andre hunde, f.eks. en Italiensk Mynde, Tjekkisk Rottehund og Chihuahua, kan være ret følsomme og sarte og kræver naturligvis en nænsom håndtering og omhyggelig behandling.

Der er flere racer, der har meget distinkte træk, f.eks. den ikoniske langryggede Gravhund, den rundhovedede Japanese Chin eller den hårløse Chinese Crested. Pas på racer som disse. De karakteristiske træk er ofte ekstreme sammenlignet med "normale" hunde, og alle disse træk kan have en skadelig virkning på hundens sundhed og velfærd. Vælg endelig en lille race, men kig efter dem, der ikke er bittesmå udgaver, og vælg racer med normale proportioner og pels.

Uanset hundens race er det vigtigt at tage hensyn til dens behov, når du overvejer ting som størrelsen og formen på dens seng, størrelsen og placeringen af foder- og vandskåle, snor og halsbånd/seletype, temperaturkrav og meget mere.

"Lille hund"-syndrom

Det kan være en udfordring at være en lille hund i en stor verden. Men små hunde slipper meget ofte af sted med uartig eller farlig adfærd, som aldrig ville blive tolereret hos deres større artsfæller. Disse små væsner bruger ofte først denne adfærd som en slags forsvarsmekanisme, men det kan hurtigt udvikle sig til en vane, hvis de ikke korrigeres tidligt. Ejere bør huske på, at det er lige så uacceptabelt at trække i snoren, løbe væk, når man bliver kaldt på, knurre eller bide, uanset om det er en Chihuahua på 2 kilo eller en Rottweiler på 50 kilo, der udviser denne dårlige opførsel. I begge tilfælde kan den rette socialiseringsteknik og træning gøre underværker.

Fra en tidlig alder kan en hund af enhver størrelse blive hjulpet til at føle sig tryg og afslappet ved at lære og øve sig på passende adfærd i en lang række forskellige situationer. Dette hjælper med at forebygge uønsket eller endda farlig adfærd. Søg hjælp hos en anerkendt træner, der tager udgangspunkt i belønning, og som kender din race, eller søg efter lokal lydighedstræning i grupper.

Mindre betyder mere

Små racer har et andet kaloriebehov end store hunde. Da de har et større overfladeareal pr. kg end store hunde, bruger de typisk mere energi på normale kropsfunktioner som f.eks. at holde varmen. De bruger også mere energi på blot at bevæge sig rundt. Naboens labrador skal måske bruge 100 skridt på at gå ned til enden af gaden, mens din Lhasa Apso måske skal bruge 400 skridt på at tilbagelægge den samme distance.

Små hunde har dagligt brug for flere kalorier pr. kilo end store hunde, men de bør stadig beskyttes mod at tage for meget på. Overvægt er lige så farligt for små hunde som for store hunde.

Hvalpe i lommeformat

Disse bittesmå unger har brug for flere kalorier pr. gram kropsvægt og kan ikke opbygge energireserver på samme måde som hvalpe af større racer, så de har brug for hyppigere og kalorietætte måltider.

Hundehvalpe af miniracer bør fodres ofte med små måltider i løbet af dagen for at kompensere for deres begrænsede mavekapacitet og store energibehov. Læs etiketten på foderet for at ramme den optimale fodermængde, og spørg din dyrlæge om råd, der er skræddersyet til din lille hvalps individuelle behov.

Som med alle andre racer skal små hvalpe beskyttes, men ikke overbeskyttes. Selv om det kræver en jernvilje at se ind i de store brune øjne på en blød, lille Cavalier King Charles Spaniel-hvalp og sige "nej!", så skal det gøres. Tidlig træning af hunde af små racer lægger fundamentet til at få en mere afslappet, pålidelig og velopdragen hundeven i fremtiden.

Lev længe og godt

Små hunde lever ofte en del længere end store og kæmpestore racer. Malteseren, chihuahuaen, yorkshireterrieren og miniature gravhunden er kendt for ofte at blive over 12 år gammel. Medianlevetiden for dværgpudler og Border Terriere er næsten 14 år, hvor 20 år er rapporteret som højeste alder.

Med så langt et liv, ofte kombineret med bylivet, har små hunde brug for ekstra beskyttelse for at kunne bevare et godt helbred langt ind i deres ældre år. Mellem de regelmæssige besøg hos dyrlægen kan små hunde have stor gavn af ekstra antioxidanter for at hjælpe deres kroppe med at bekæmpe virkningerne af aldring og byliv.

Giv den rigtige mad

Sørg altid for at fodre med et komplet og afbalanceret foder af god kvalitet, der passer til din lille eller mini hund. Valget kan være en smule svært, så tal med din dyrlæge om, hvad de anbefaler, og hvor meget foder din lille ven skal have for at holde sig i topform.

Anmeldt af Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler