Hjælp din hvalp med at socialisere

Published by
Læse tid

Socialiser din hvalp for at give den den bedste start på livet

"Socialisering". Det lyder som et stort og vigtigt ord - og det er det også, fordi det drejer sig om at sikre, at din hvalp vokser op og bliver en omgængelig voksen hund, som får det meste ud af livet.

Nu, da du har påtaget dig ansvaret for en hvalp, skylder du den at sørge for, at den bliver en veltilpasset hund, som har det godt sammen med både mennesker og andre dyr.

Det er aldrig for tidligt at begynde socialiseringen

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at socialisere en hvalp tidligt. Men det gode er, at det er nemt og forhåbentligt sjovt både for dig og for hvalpen. Det eneste, du skal gøre, er at tage den med rundt omkring så meget og så tidligt som muligt. Da den første vaccination finder sted, når hvalpen er omkring seks til otte uger gammel, kan du tage den med ud tidligere end nogensinde. Undlad dog at prøve at gøre det hele på én gang, men start med at opbygge hvalpens nye erfaringer gradvist.

Din hvalp og andre mennesker

Det lyder måske meget åbenlyst, men mennesker er forskellige, har forskellig alder, udseende og størrelse. Og din hvalp skal helst møde dem alle. Den skal vænne sig til fremmede, men pas på, at de ikke overvælder den med for stor begejstring og for mange kærtegn.

Det er også vigtigt, at hvalpen lærer at omgås børn. Selvom der ikke er børn i huset, skal du sørge for, at hvalpen møder børn udenfor. Du kan for eksempel gå tur med den i nærheden af en skole, hvor børnene helt sikkert af sig selv vil komme hen og snakke med den søde lille hvalp. Men husk, at hvalpe kan blive trætte meget hurtigt, så sørg for at disse møder er rimeligt korte, så hvalpen får tid til at hvile sig.

Lad hvalpen gå i hundene

Et vigtigt aspekt ved socialiseringen er at lade din hvalp møde andre hunde, både voksne hunde og hvalpe. Det er imidlertid vigtigt, at den møder andre dyr, som du er sikker på er socialiserede. En ubehagelig oplevelse kan påvirke hvalpen resten af livet.

Når hvalpen omgås voksne hunde, lærer den at respektere de ældre, og hvalpen kan også blive sat på plads af en ældre hund, hvis den bliver lidt for vild.

Men pas på, at din hvalp ikke bliver overvældet af en større, legesyg hund. Den skulle nødigt blive bange, så sørg for, at du er i nærheden og kan bøje dig ned til hvalpens niveau, så den har et sted at søge tilflugt, hvis det bliver nødvendigt.

Der er ingen grund til, at hvalpen ikke skulle møde andre firbenede venner som f.eks. katte, heste og andre husdyr. Den slags møder giver bonus, når hvalpen vokser op som en tillidsfuld og venlig hund.

Din hvalp og nye steder

Som en del af socialiseringsprocessen skal du vænne hvalpen til forskellige miljøer, steder og lyde. For en hund, som har det godt med mennesker, bør det ske helt naturligt. Væn hvalpen til at være i byen, på landet, i trafikken og til at køre i bil. Det bør være en sjov og spændende oplevelse for jer begge, når blot du husker ikke at gøre det hele på én gang.

Hvis du har brug for at vide mere om socialisering, vil dyrlægen med glæde anbefale dig flere oplysninger, du kan læse. Eller du kan melde dig til et socialiseringskursus for hvalpe, som flere dyrlæger afholder. Du kan deltage, når hvalpen er imellem 12 og 18 uger gammel.

Relaterede Artikler

 • Beløn din hund hele livet – ikke kun til jul

  Alle kan lide en lille godbid nu og da, især nu hvor julen står for døren. Selvom det er fristende at give hunden rester fra bordet, så kan hverdagskost til mennesker faktisk skade din hund.
 • De første tre måneder

  Alle hvalpe udvikler sig på samme måde, uanset hvilken race de er. De gennemgår de samme stadier fra de bliver født, til de er voksne.
 • Hundehvalpe leveres ikke med en brugsanvisning

  Dogs running En ny hundehvalp i huset er sjovt og spændende, men ligesom en ny baby leveres den ikke med en brugsvejledning.
 • Introducere halsbåndet og snoren

  Dogs running Selvom der går nogle uger, før du kan gå tur med din hvalp udenfor i snor (før hvalpen er blevet vaccineret, bør du bære den for at undgå risikoen for infektion), kan du vænne den til at gå med halsbånd, efter at den har fået et par dage til at falde til i sit nye hjem.