Hvornår skal du lukke din hvalp ud

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Det kan være lidt skræmmende for jer begge at lukke jeres hvalp ud for første gang. Kombinationen af hjælpeløshed, nysgerrighed og en tilbøjelighed til at lave ballade, får let din hvalp og dens lille og skrøbelige krop til at fremstå som en opskrift på en katastrofe. Men det er en vigtig del af hvalpens udvikling, at den føler sig tryg i forskellige miljøer, også udenfor. Følg disse tips og bliv klogere på det bedste tidspunkt at begynde at tage din hvalp med udenfor og introducere den til verden.

At gå ud i haven

Brun långhåret gravhundehvalp udenfor.
Hvornår må din hvalp gå ud i haven? Så længe din have er forsvarligt indhegnet og ikke bruges af uvaccinerede hunde, siger PDSA, at du kan lade din hvalp begynde at udforske haven med det samme. Tag den udenfor til en tissepause hver eller hver anden time, så snart den vågner, når den har drukket vand, og efter hvert måltid, da hvalpe er mere tilbøjelige til at gå på toilettet på disse tidspunkter, hvilket giver dig mulighed for at belønne den for at være så klog. Besøg udenfor skal være korte i starten, og din hvalp skal selvfølgelig være under nøje opsyn. Det er også et godt tidspunkt at introducere den til sele og snor som forberedelse til at gå ture eller blive taget med ud i det offentlige rum.

Hvalpe er meget sårbare over for ekstreme temperaturer. Hvis det er særligt koldt udenfor, kan du minimere tiden udenfor ved at fokusere på toiletbesøget og springe udforskningen over. Husk også, at hvalpe bliver kolde meget hurtigere, når de er våde, så tør dem altid forsigtigt og grundigt, hvis de har været ude i regnen. Lyt til din hvalp. Hvis den ikke vil gå udenfor, så lad være med at tvinge den, for det vil få den til at miste tilliden til eller frygte dig.

På samme måde er hvalpe særligt udsatte for varmerelaterede sygdomme. Hvis du har udsigt til varmt vejr, så hold turene udenfor korte, og lad aldrig din hvalp være udenfor uden opsyn på en varm dag, medmindre den har adgang til skygge og masser af vand.

Socialisering af din hvalp

Lille hvid hvalp tygger på en hundesnor, mens den sidder i græsset.Hvornår din hvalp trygt kan socialiseres, afhænger af de vaccinationer, den har fået, samt sygdomsrisikoen i dit nærmiljø. Din dyrlæge vil kunne fortælle dig, hvad proceduren er for de vaccinemærker, de bruger. Socialiseringsperioden varer kun til den er 14 uger gammel, så det er vigtigt at tale med dyrlægen om, hvad der er bedst for din hvalp.

Tidlig socialisering hjælper din hvalp med at lære den verden at kende, som den skal leve i. Det betyder, at du gradvist introducerer den til din familie og venner, fremmede, andre hunde, andre dyr og alle de glæder og spændinger, der findes i den store verden. Hvalpetræning er en fremragende start på en god socialisering af din hvalp. 

Hvis du er bekymret for din hvalps omgang med uvaccinerede hunde eller for at lade den udsætte for risikomiljøer, før den har fået alle sine vaccinationer, kan du arrangere legeaftaler med vaccinerede hunde, vælge lavrisikomiljøer som f.eks. en vens have eller simpelthen bære din hvalp, når du tager den med uden for din grund. Forsøg ikke at introducere din hvalp til det hele med det samme. At vænne sig til nye oplevelser skal være en positiv oplevelse. Hvis du forcerer nye oplevelser, når din hvalp ikke er glad og afslappet, kan det have den modsatte effekt og gøre den bange eller ængstelig på længere sigt. Spørg din dyrlæge, hvalpetræner eller en kvalificeret adfærdsbehandler til råds om, hvordan du bedst socialiserer din hvalp på en sikker måde.

Der er en risiko for, at din hvalp bliver overstimuleret og overgearet under sine første ture udendørs. Hvis det er tilfældet, skal du bare holde en pause eller stoppe turen for i dag og give den en chance for at hvile og falde til ro. Men dens overgearede adfærd må under ingen omstændigheder forhindre dig i at gå ud med den regelmæssigt. De vil vænne sig til det stimulerende og distraherende udendørsliv, efterhånden som den vokser og udvikler sig, mens det er langt sværere at socialisere en ældre hund, som har forpasset mulighederne for at udforske og socialisere sig i socialiseringsperioden. Overstimulering af en ung hvalp, der stadig er ved at blive socialiseret, er meget mindre alvorligt end overstimulering af en ældre hund, der ikke er blevet socialiseret ordentligt.

At tilbringe tid udenfor med din hvalp er også en god mulighed for at knytte bånd. Når den udforsker sin nye verden, vil det at vide, at du er der til at passe på den og beskytte den, være med til at skabe et stærkt bånd. Det vil opmuntre den til at kigge på dig og resten af familien, når den er klar til at gå udenfor for at besørge eller gå ture. Og fordi hvalpe stadig befinder sig i en læringsproces, er det din perfekte mulighed for at lære den, hvad man må og ikke må.

At gå udenfor på opdagelse er et vigtigt led i opdragelsen af en velopdragen hund, der slapper af i sine omgivelser. Så længe du følger disse retningslinjer, bør din hvalp være på god og sikker grund, mens den lærer denne store, vide verden at kende.

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en kæledyrsejer, kæledyrsblogger og romanforfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun til dagligt skriver under kyndigt opsyn af et mindre kuld pelsede familiemedlemmer.

 

Anmeldt af Dr. Emma Milne BVSc FRCVS og Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterede artikler

Relaterede produkter