Tjeklisten til at være en god hundeejer

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Overvej, hvor du skal købe din hund

Hvis du er på udkig efter en ny hund, skal du sørge for kun at købe din nye hvalp fra en ansvarlig opdrætter. RSPCA har nogle gode tips til, hvad man skal kigge efter hos en opdrætter. Bed altid opdrætteren om at udfylde og underskrive hvalpekontrakten. Dette vil være med til at sikre, at de gør alt for at sikre et godt helbred. Hvis de ikke vil skrive under, så hold dig væk. 

Før du går til en opdrætter, så overvej at anskaffe dig en hund, ung som gammel, fra en velrenommeret adoptionsorganisation som Blå Kors. Der er hundredvis af elskværdige hunde i alle aldre på adoptionscentrene, som bare venter på det rette hjem, så tjek dine muligheder omhyggeligt, før du vælger dit næste firbenede familiemedlem!

Giv din hund en uddannelse!

Veltrænede og ordentligt socialiserede humde er ganske enkelt gladere og bedre kammerater. Der er en bred vifte af organisationer, der tilbyder træning og socialiseringskurser for hunde, så sørg for at give din hund en uddannelse! Selv en gammel hund kan lære nye tricks. Med den rette viden bliver din hund en mere velopdragen bedste ven i alle slags situationer. Når du kan stole på, at din hund vil udvise en passende adfærd, vil det gøre enhver interaktion sjovere for jer begge. 

Sørg altid for kun at deltage i træningstimer, der tager udgangspunkt i belønning. Strafbaseret træning er stadig almindeligt, men det vil ødelægge dit venskab med din hund.

Vær klar til at handle i en nødsituation

Forhåbentlig får du aldrig brug for det i praksis, men det er vigtigt at kende til førstehjælp til hunde i tilfælde af en ulykke eller pludselig sygdom. Flere organisationer, f.eks. Blå Kors, tilbyder et væld af nyttige oplysninger online, så du kan komme i gang. Prøv en simpel søgning med nøgleordene "førstehjælp til hunde" eller "førstehjælp til kæledyr". Du kan også finde masser af bøger og apps om førstehjælp til hunde. 

Det er vigtigt at få din hund til en dyrlæge med det samme, hvis der opstår en nødsituation - intet kan erstatte hurtig, praktisk og professionel behandling fra en kvalificeret og erfaren dyrlæge. 

Det er også vigtigt at have en pasningsplan klar for din hund, hvis du bliver syg eller på anden måde er midlertidigt ude af stand til at passe den. Få en betroet ven til at fungere som hundepasser for din hund, hvis der opstår en nødsituation.

At kastrere eller ikke at kastrere?

Tal med din dyrlæge om, hvorvidt kastration er det rette for din hund. Overvej fordele og ulemper, og vælg det, der er rigtigt for lige præcis din hund. De steder, hvor du kan adoptere dyr, er ofte fyldt til bristepunktet med uønskede hunde, der venter på et kærligt hjem, så hvis du ikke vælger at sterilisere eller kastrere din hund, skal du være ekstra opmærksom på ikke at bidrage til antallet af uplanlagte kuld, der allerede fødes hvert år.


Bliv ved med at bevæge dig!

Hvis du holder din hund aktiv, vil den ikke kun blive underholdt og trænet - og være mindre tilbøjelig til at opføre sig dårligt. Det vil også hjælpe jer med at knytte et meget stærkere bånd. Din hund vil nyde opmærksomheden, og I vil også begge holde jer i form! ! 

Hunde har brug for to eller tre gåture hver dag, uanset vejret, medmindre din dyrlæge har anbefalet andet af medicinske årsager. Husk, at hunde ikke nødvendigvis kan lide de samme sportsgrene som os, som f.eks. at løbe ved siden af en cykel. De elsker, og har brug for, masser af tid til at snuse og udforske lugte og naturen. Hvis du kan finde skove og parker, hvor din hund kan udforske og lege, som den vil, vil du få en glad hund med hjem igen.

Giv den rigtige mad

Spørg din dyrlæge om det bedste foder til din hvalp eller hund. Du skal overveje din hunds alder, livsstil, race og generelle aktivitetsniveau nøje, før du vælger foder til den. Hvalpe af store og små racer har forskellige behov, når det kommer til at vokse op og blive gamle, og hvalpe bør ikke fodres med hundefoder til voksne. Sørg for at støtte din hunds individuelle behov gennem hele dens liv ved at give den præcis den ernæring, den har brug for på hvert livsstadie.

Hold øje med taljen

En af de bedste ting, du kan gøre for at understøtte din hunds generelle fysiske og følelsesmæssige sundhed, er at undgå overvægt. Overvægtige eller fede hunde risikerer en kortere levetid end deres sunde kammerater, og de har ofte også en nedsat livskvalitet. Hvis din hund holder sin idealvægt, kan den holde sig aktiv og sund længere, og den kan bedre deltage i sjov familietid sammen med dig. Hvis din hund allerede har taget lidt ekstra på, kan du hjælpe den med at tabe sig ved at spørge din dyrlæge til råds om det bedste foder til et sikkert og effektivt vægttab.

Der er mange måder at være en god og ansvarlig hundeejer på, og dette er blot nogle få eksempler.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler

Relaterede produkter