Kornfrit hundefoder: Er det det rigtige til din hund?

Published by Kara Murphy
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Nu om dage kan man i supermarkedet finde hylde efter hylde af fødevarer, der er "uden" det ene eller det andet. Det kan være uden sukker, uden mejeriprodukter, uden gluten, og forbrugerne køber ivrigt disse specielle fødevarer for at opretholde en opfattelse af mere "sund" eller "mere naturlig" ernæring til dem selv ... og til deres hunde og katte.

Interessen for sundere ernæring er i stor stil flyttet ind på hylderne med produkter til hunde og katte, og hvorfor skulle de ikke det? Når det kommer til stykket er din hund en del af familien, og den fortjener at være lige så sund som dig. En af de seneste tendenser inden for foder til hunde og katte er foder uden korn, men i modsætning til den udbredte opfattelse, er allergier og intolerance over for korn meget sjældne hos vores firbenede venner.

Bør hunde spise korn? Sandheden er, at korn har et formål i hundefoder, hvor det giver flere forskellige næringsstoffer, som hunde har brug for.

Det korte af det lange er, at foder uden korn ikke nødvendigvis er bedre for din hund. Her er nogle almindelige korntyper, der bruges i hundefoder, og hvorfor du bør overveje at beholde dem i hundens mad.

Almindelige korntyper i hundefoder

Når du kigger på listen over ingredienser i din hunds foder, kan du se korntyper som:

  • Byg
  • Majs
  • Havre
  • Ris
  • Hvede
  • RugDurra

Du kender sikkert de fleste af disse korntyper, eftersom nogle af dem er lige så populære i den mad, du selv spiser. Nogle, som for eksempel byg, er også beskrevet som "superfood". Byg indeholder mange fibre af både den opløselige og uopløselige slags. Havre er kendt for at være godt for hjertet hos mennesker, når den indtages som en del af en sund kost og livsstil.

Giver disse ingredienser hunde de samme fordele? Bør hunde spise korn?

Slædehund med blå øjne og blåt halsbånd kigger op på sin ejer.

Hele korn, som for eksempel majs, giver hunde vigtige fordøjeligenæringsstoffer, inklusiv energi, proteiner, E-vitaminer og linolsyre. Det er de næringsstoffer, der er afgørende for en hunds generelle helbred. Det, der er vigtigst at huske, er at vælge foder, der giver din hund en komplet og afbalanceret ernæring. Det gælder, uanset om foderet indeholder korn eller ej.

Uden korn betyder ikke uden kulhydrater.

Dyrlæger hører ofte, at hunde- og katteejere er forvirrede, når det gælder foder uden korn og foder med lavt kulhydratindhold. Kornfrit og lavt kulhydratindhold går ikke hånd i hånd. Som erstatning for korn indeholder kornfrit foder ofte ingredienser som kartofler, søde kartofler, linser, quinoa og ærter. Faktisk har nogle kornfrie fodertyper et kulhydratindhold, der er lige så højt og endda højere end hundefoder med korn.

Allergier og korn

Veterinary Practice News interviewede fire autoriserede eksperter inden for ernæring til dyr om allergier og den rolle, korn spiller for dem. Ernæringseksperterne fortalte til magasinet, at majs, hvede og soja sjældent er årsagen til fødevareallergier.

"Jeg ved ærlig talt ikke, hvor det stammer fra. Det er ikke baseret på nogen data, og der er fremragende fodertyper, der indeholder en eller flere af disse ting," siger Cailin Heinze, MS, VMD og diplomat for American College of Veterinary Nutrition.

Klinisk set skyldes de mest almindelige fødevareallergier oksekød og mejeriprodukter, men det er kun 10 procent af alle allergier hos hunde og katte, der overhovedet forårsages af foderet. De fleste hunde og katte reagerer reelt set på den verden, der omgiver dem, som fx pollen fra græs, træer, mug og lopper, ikke fødevarer. Hvis du har mistanke om, at din hund lider af en allergisk reaktion — enten af miljømæssig eller fodermæssig art eller en kombination af begge dele — så tal med dyrlægen om de problemer, din stakkels ven har. Så kan du med passende professionel behandling få afgjort, om din hund har en fødevareallergi, og hvilken ingrediens den reagerer på, ved hjælp af nogle grundige foderprøver.

Det rigtige kornfrie foder til din hund

I de sjældne tilfælde, hvor en hund rent faktisk er følsom over for korn, skal du først tale med dyrlægen, som eventuelt kan anbefale et specialfoder af høj kvalitet, som ikke indeholder korn, men som stadig har et afbalanceret næringsindhold. Her kan din dyrlæge igen være en god kilde til anbefalinger.

Hvordan ved du, om det foder, du giver din hund, er af høj kvalitet?

Akkurat som mennesker kan hunde have deres helt egne ernæringsbehov. Når du vælger det rigtige hundefoder til din firbenede ven, skal du sørge for at tale med dyrlægen og undersøge sagen, før du vælger, så du kan finde den rigtige balance, der tilgodeser hundens behov.

REFERENCE:

1Eckstein, S. (n.d.). Caring for a Dog with Food Allergies. Retrieved August 1, 2019, from https://pets.webmd.com/dogs/guide/caring-for-a-dog-that-has-food-allergies#1

Contributor Bio

Kara Murphy

Kara Murphy

 

Kara Murphy er freelance forfatter med bopæl i Erie, Pennsylvania. Hun har en goldendoodle ved navn Maddie.

 

Relaterede Artikler