Fordelene ved vådfoder til hunde

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

I løbet af de seneste par årtier er vores forståelse af, hvad vores hunde har brug for, når det gælder foder, blevet meget større. For mange år siden fodrede de fleste mennesker deres hunde med dåsemad og kiks, som tilsammen udgjorde hele deres kost. Der var lidt tale om tilfældigheder med hensyn til den rette ernæring, så det meste foder i dag, både vådt og tørt, er det, vi kalder fuldfoder og balanceret foder. Det betyder, at det giver alle de næringsstoffer, din hund har brug for, i de rigtige mængder.

På grund af dette har hundeejere nu en stor fleksibilitet med hensyn til, om de vil fodre deres hunde vådt, tørt eller en kombination af de to. Selvom tørfoder, eller foderpiller, som det også kaldes, ofte er mere økonomisk og praktisk, har vådfoder til hunde også mange fordele. Der er masser af grunde til at vælge vådfoder til hunde, lige fra at det er en god kilde til den nødvendige hydrering til at det er nemt at tygge og smager godt.

1.  Hydrering

Vand er helt afgørende for alle dyr. Du skal altid sørge for, at din hund har masser af frisk vand til rådighed, men vådfoder er også en god kilde til vand for at øge dens hydrering. Det er især vigtigt i varmt vejr. Hunde med sygdomme, som f.eks. blære- og nyreproblemer, har også stor gavn af ekstra vandindtag, og vådfoder kan være en stor hjælp.

2. Variation

Vådt og tørt fuldfoder er lige sundt for hunde. Vådfoder kan dog tilbyde mere variation. Vådfoder kan være fast, farsbrød-lignende dåsemad, mundrette bidder i sovs eller lækre gourmet-udseende retter med ingredienser som grøntsager og kød. Dertil kommer en lang række smagsvarianter, som giver masser af variation og gør din hunds foder interessant.

3.  Lækker duft

Mens mange hunde nyder at spise tørfoder, har vådfoder en tendens til at have en lækker duft, der kan hjælpe med at få de mere kræsne hunde til at spise deres mad. Hunde, der har været syge eller er ved at komme sig efter en operation, har måske ikke så meget lyst til at spise, og vådfoder kan gøre hele forskellen for at få dem på benene igen.

4. Lettere at tygge

Nogle hundeejere er tøvende i forhold til at tilbyde deres hund hundemad på dåse. De er bekymrede for, at de ikke giver deres hunde tilstrækkelig næring, eller at vådfoder ikke er godt for deres hunds tænder. Det er lidt en misforståelse ‒ RSPCA siger, at tørfoder kan have den lille fordel i forhold til vådfoder, at det har en mild rensende effekt på tænderne, men der er ikke noget, der tyder på, at vådfoder er dårligt for din hunds tandsundhed. Et vådfoder af god kvalitet kan give din hund en afbalanceret ernæring, der støtter og vedligeholder dens sundhed gennem alle livets faser. For ældre hunde med tand- eller tandkødsproblemer kan vådfoder faktisk være lettere eller mere behageligt at spise end tørfoder.

Jack Russell Terrier-hvalp spiser foder af en sølvfarvet madskål.

5. God holdbarhed

Vådfoder i uåbnede portionsposer og dåser kan have en lang holdbarhed og være lettere at opbevare end store poser med tørfoder. Hvis din hund ikke har brug for en hel portionspose eller dåse til ét måltid, skal du altid huske at nedkøle det, der er tilbage. Det kan normalt holde sig i op til tre dage i køleskabet, men tjek altid, om der er tegn på, at foderet er ved at blive dårligt, før du serverer det. De fleste dyr foretrækker, at maden har stuetemperatur eller bare er lidt varmere end køleskabstemperatur, før de spiser den.

Hvornår skal man servere tørfoder

Selvom afbalanceret våd- og tørfoder er lige nærende, kan der være grunde til at tilbyde din hund tørfoder. Tørfoder kan være nemmere at dosere, især hvis du bruger en køkkenvægt til at veje foderet. Tørfoder kan også købes i større poser, hvilket kan være mere praktisk for ejere med hunde af store racer. Og hvis din hund går og nipper til maden, vil tørfoder ikke blive fordærvet, hvis det står fremme og ikke bliver spist med det samme. Tørfoder er også let at bruge i aktivitetslegetøj, der kan at gøre din hunds liv sjovere og tilfredsstille den uden at overfodre den.  

Hvorfor ikke begge dele?

Så længe der er tale om et afbalanceret fuldfoder, er det op til dig, om du fodrer din hund med vådfoder, tørfoder eller en blanding af begge dele.   Nogle hundeejere vælger at fodre med tørfoder om morgenen og tilbyde deres hund et måltid vådfoder om aftenen (eller omvendt), mens andre foretrækker at lægge våd- og tørfoder sammen i samme skål. Dette hjælper med at opmuntre nogle hunde til at spise tørfoder, hvis de ikke vil spise det alene, og det giver din hund variation og forskellige teksturer ved hvert måltid. Husk at håndtere en blandet skål på samme måde som vådfoder ved at sørge for, at alt, hvad der er tilbage, bliver smidt ud ‒ især i varmere vejr, hvor lugten af vådfoder kan tiltrække fluer. Endelig skal du huske altid at fodre efter din hunds idealvægt. At blande vådt og tørt kan gøre det sværere at beregne fodermængder, så spørg altid din dyrlæge, hvis du er i tvivl.

  

Forfatterbiografi

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert

  

Jeanne Grunert er freelance-skribent, blogger og romanforfatter. Hun bor og arbejder på en gård på 17 hektar i Virginia sammen med sin schæferhund, Shadow, og seks katte.

  

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS