Hvorfor spiser min hund så hurtigt?

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Mennesker nyder som regel deres mad langsomt og tager sig rigtig god tid til at spise. Dette gælder dog ikke for hunde. De gnasker deres foder i sig, så hurtigt de kan. Fortsæt læsningen for at blive klogere på de potentielle problemer, der kan opstå, hvis din hund spiser for hurtigt, og hvad du kan gøre for at få den til at spise langsommere.

Hvorfor spiser min hund så hurtigt?

Border collie ligger ned og slikker indersiden af en grøn skål.
Selvom det godt kan være, at din hund bare er helt vild med sit foder, så er der nogle mere sandsynlige årsager til, at din hund spiser meget hurtigt:

 • Konkurrence: Hvis du har mere end én hund, kan det være, at din ene hund spiser meget hurtigt, fordi den føler, at den er nødt til det for at forhindre andre hunde i at snuppe dens mad, forklarer PetSafe. Det kan også være, at den har været nødt til at konkurrere med andre hunde om maden, da den var hvalp. Denne følelse af konkurrence kan også være instinktiv. Så selv hvis du kun har en hund, kan det godt være, at den betragter andre medlemmer af husstanden, herunder katte og mennesker, som konkurrenter.
 • Uregelmæssig måltidstiming: Hvis du har adopteret din hund fra et dyreinternat, kan det godt være, at dens tidligere ejere ikke har fulgt de rette fodringstider, eller at de ikke har holdt sig til en regelmæssig foderplan. Derfor vil din hund spise, som om den ikke er sikker på, hvornår den får sit næste måltid. Dette kan også være tilfældet for hunde, der tidligere var herreløse og måtte finde føde i naturen. Hvis du giver din hund tid, omsorg og masser af kærlighed, vil den måske begynde at sætte farten ned og indse, at det næste måltid ikke er langt væk.
 • Underliggende sygdom: Det er muligt, at et underliggende helbredsproblem er årsagen til, at din hund føler sig meget sulten. Diabetes og Cushings syndrom kan påvirke din hunds stofskifte og øge dens appetit, siger Puppytip. Orme eller andre parasitter kan også være årsagen.

Farerne ved, at hunde spiser for hurtigt

Kvindes hånd fodrer en lys pomeranian, som sidder på grå sofa.
Hurtigspisning er ikke blot et problem, fordi det kan være tegn på en ubehandlet sygdom. Det er også problematisk, fordi det kan få din hund til at blive syg. Hvis din hund spiser for hurtigt, kan den få problemer med fordøjelsen og kaste op. Og det er endnu værre, hvis din hund indtager foder uden at tygge, da det er med til at udgøre en kvælningsrisiko. Ifølge Blue Cross er en anden risiko en alvorlig tilstand, som kaldes "oppustethed". Den opstår, når en hund sluger en masse luft, fordi den spiser for hurtigt. Oppustethed er meget ubehageligt for din hund. Hvis din hund er ramt af oppustethed (officielt; gastric dilatation volvulus eller GDV), skal du kontakte din dyrlæge med det samme, fordi din hunds mave er blevet snoet, hvilket i værste ende kan have fatale konsekvenser.

Hvis årsagen til at din hund spiser hurtigt er uklar, er det en god idé at få den undersøgt af en dyrlæge. Især hvis du ikke har set denne type adfærd fra din hund før.

Sådan får du din hund til at spise langsommere

Hvis det viser sig, at din hund har en underliggende sygdom, vil det forhåbentlig hjælpe den til at spise langsommere og få en normal appetit igen, når sygdommen bliver behandlet. Hvis problemet er, at det foder, du giver den, er dårligt, så bør det hjælpe at skifte til et nyt og bedre foder. Hvis du fodrer din hurtigtspisende hund i et rum for den selv, hvor den kan føle sig tryg ved at spise langsommere, vil det måske løse problemet. Hvis ingen af disse løsninger hjælper, kan du prøve følgende tricks:

 • Fodr din hund flere gange om dagen i mindre portioner: Det kan hjælpe at give din hund mindre måltider to til tre gange om dagen i stedet for at give den al dens foder på én gang. Flere og mindre måltider vil også mindske risikoen for oppustethed, forklarer Dogster.
 • Brug en skål, den kun kan spise langsomt af: Denne form for skål har indbyggede forhindringer, der er specielt designet til at få hunde til at spise langsommere. Man kan købe disse skåle på markedet, men man kan også lave sin egen løsning. Placer en mindre skål med hovedet nedad i din hunds almindelige skål og hæld foderet rundt om den.
 • Gør måltidet til en sjov oplevelse: Server din hunds foder i et hundelegetøj, hvor den kun kan spise et par stykker foder ad gangen. Du kan lave din egen version ved blot at sætte en muffin-form på hovedet og hælde maden mellem muffin-formene, så de skal fiske det op.

Det kan sagtens være, at årsagen til, at din hund spiser hurtigt ikke er alvorlig, men disse spisevaner kan godt føre til et helbredsmæssige problemer, hvis de ikke bliver løst. Næste gang du ser, at din hund spiser meget hurtigt, skal du huske, at det godt føre til alvorlige problemer, selvom det i starten er harmløst.

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er dyreejer, kæledyrsblogger og skønlitterær forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun til daglig skriver under kyndigt tilsyn af et mindre kuld pelsbabyer.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

 • Hvornår bliver min hvalp en voksen hund?

  Er din hundehvalp ved at blive voksen? Det kan være svært at vide. Hvis du har haft din hund siden den var hvalp, kan du sikkert huske de mange forandringer den har været igennem: Den har skiftet tænder, den har lært at lege ’hent pinden’, den er blevet renlig og den har lært at socialisere.
 • When Does My Puppy Become an Adult Dog?

  Learn how to recognize the signs that your puppy is becoming an adult dog, as well as how you can help meet their developmental & nutritional needs.
 • Hvorfor er antioxidanter vigtige?

  Dogs running Celler er under kontinuerligt angreb fra det man kalder ‘frie radikaler’. De frie radikaler er et ‘biprodukt’ fra kroppens egen forbrænding eller et resultat af eksterne faktorer som forurening.
 • Vådfoder vs. tørfoder til hunde: Hvad er bedst for din hund?

  Det er populært at "pynte" tørfoder med lidt vådfoder på toppen. Faktisk viser undersøgelser, at mange hunde og katte, der får diætfoder fra dyrlægen også får vådfoder købt i supermarkedet.

Relaterede produkter