Vælg det bedste legetøj til din hund

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

En af de bedste ting ved at være hundeejer er, hvor meget hunde elsker at lege, og at vælge det bedste legetøj til din hund er en vigtig del af jeres forhold. Uanset om den skal hente bolden, eller den bare tumler rundt for at underholde sig selv er legetøj er en vigtig del af din hunds velbefindende. Hvad skal du overveje, når du skal vælge det bedste?

Alder

Selvom den ikke modnes på samme måde som dig, skal du stadig tænke på din hunds alder. En tre uger gammel hvalp har stadig sine hvalpetænder, så legetøj med blødt gummi, plys eller stof er et godt match til ham. Fra tre til ni måneder vil din hvalp skifte tænder, så det er bedst at undgå hård gummi og være sikker på at have legetøj nok. Den vil tygge på alt den kan få fat i, så et godt udvalg af tyggelegetøj vil holde den fra dine favoritsko.

Når din hund er færdig med at skifte tænder vil den have kæber, der er stærke nok til hårdere gummilegetøj og have en uudtømmelig energi til at lege med bolde eller tovtrækning. Efter syv-års-alderen eller deromkring, vil din seniorhund ikke have samme kæbe- og tandstyrke som en ung voksen, men det er stadig vigtigt at give ham noget blødt legetøj til at tygge på og lege med, som kan hjælpe med at holde ham aktiv, såsom bolde og pinde, der er nemme at kaste med. Heldigvis er der masser af løsninger, der er specielt designet til hunde i bestemte aldersgrupper, som alle matcher din hunds alder og størrelse og dens personlige tyggevaner.

Størrelse og struktur

Selv som voksen er det usandsynligt, at en lille yorkshireterrier tygger lige så hårdt som en stor schæfer, så de har ofte brug for legetøj, der er mere eftergivende for en lille kæbe at bide i. Tilsvarende kan et stykke legetøj, der er for blødt, gå i stykker og komme på tværs i halsen eller blive spist, hvilket kan forårsage blokeringer i mave-tarm-systemet. Hvis du bemærker, at et legetøj begynder at vise tegn på skader — som en ødelagt piveventil eller brud eller revner i stof eller fyld — er det oftest bedst at erstatte det.

Den rigtige størrelse legetøj er også vigtigt. Hvis det er for småt, kan nemt blive slugt. En generel regel er, at noget der er småt nok til at passe bag din hunds bageste kindtænder udgør en kvælningsfare.

I sidste ende handler det om at beslutte, hvilke typer legetøj der bedst kan fange din hunds opmærksomhed. Hunde er, ligesom mennesker, med tiden i stand til at angive, hvilket legetøj de foretrækker.

Typer af legetøj

Selv bevæbnet med disse oplysninger kan det være en smule forvirrende at navigere rundt i legetøjsafdelingen. Overvej disse fire kategorier, når du køber legetøj til din hund, og find det der passer til din hund; så er du godt på vej til at finde det perfekte legetøj.

Bolde

Der er gummibolde, plysbolde, tennisbolde, skumbolde, pivebolde og meget mere. De hopper på hver deres måde. Nogle flyder og lyser i mørke — det kan være et fristende valg, hvis du har en pool eller natterutine! Denne klassiske løsning er en fantastisk måde at holde din hund aktiv på. Når du finder den rigtige størrelse bold til din hund, så sørg for at det er et holdbart materiale til den, så den ikke tygger bolden i småstykker. Bolde opfordrer dig også som ejer til at involvere dig, fordi hunde elsker at hente bolde.

Trækkelegetøj

De fleste hunde kan godt lide at lege tovtrækning med deres ejere og andre hunde. Og selv om nogen måske advarer mod dette spil for at forhindre aggressiv adfærd, anslår PAWS, at der ikke er noget at bekymre sig over, hvis din hvalp bliver ordentligt trænet. Det vigtigste at sørge for i forbindelse med trækkelegetøj er at din hund ikke river det i stykker. Trækkelegetøj er typisk blødt og lavet af stof, læder, brandslange, eller reb, så det er nødvendigt at udskifte legetøjet, så snart du ser skader som flosning eller manglende stykker. Det er også værd at bemærke, at du skal undgå selv at blive aggressiv, hvis I leger tovtrækning. Du skal aldrig være i stand til at trække legetøjet ud af din hunds mund, da dette kan skabe store sundhedsmæssige problemer for ham. Hvis du vil have ham til at give slip på legetøjet, skal du træne ham til at reagere på kommandoer som "slip det" eller "aflever". Selvom en hunds kæber er meget stærke, er det aldrig en god ide at trække legetøjet lodret op og få dens fødder til at slippe jorden. Dette kan forårsage problemer med kæbe, nakke og ryg.

Godbidder og tyggelegetøj

Selvom alting kan bruges som tyggelegetøj, er der dog nogle typer legetøj, der specielt er fremstillet til at blive tygget på, og det er bedst at bruge dem til dette formål. De er oftest lavet af nylon eller hård gummi, da dette er hårdføre materialer. Nogle kan endda fyldes med godbidder til træning og langvarig underholdning, mens andre bare er sjove som de er. De bør være bløde nok til at tygge på uden fare for, at tænderne knækker, men holdbare nok til ikke at gå i småstykker. Når din vokser fra hvalp til voksen, bliver du ofte nødt til at ændre størrelse og holdbarhed på det tyggelegetøj, du tager med hjem. Bare sørg for at bruge sunde godbidder i legetøjet for at holde den slank og aktiv.

Plyslegetøj

Plyslegetøj er en favorit hos mange hunde, men desværre de ofte farlige. Selvom de er nemme at rive fra hinanden og spise, kan plyslegetøj dog stadig være sjovt under fuld overvågning. Før din hvalp begynder at skifte tænder, er bamser gode at give ham til at putte med om natten. Hvis din hund elsker dem, bør du ikke afskrive dem med det samme. Bare sørg for din hvalp ved hvilke bamser, der er dens, så den ikke tager et familiemedlems bamse eller pude. Ved at vælge det bedste legetøj til din hund, sikrer du en masse sikker og sjov leg. Legetøj kan, ligesom godbidder, bruges i træningsøjemed. Hvis du opdager, at din hund foretrækker et bestemt stykke legetøj, kan du give det til den som en belønning, når den udfører en kommando, du har bedt den om, som f.eks. "sit" At lære den hvilket legetøj, der er dens, er også en vigtig del af træningen. Det vil hjælpe med at undgå en masse skader, fordi den så ikke tygger på f.eks børnenes legetøj eller sofaen. Husk, at dit valg bør afhænge af alder, størrelse og intensiteten af dens tyggevaner. Husk også, at efterhånden som din hvalp ældes, vil den gå fra hvalpelegetøj til voksenlegetøj og så til sidst til seniorlegetøj. Selvom sikkerheden altid skal komme først, så skal den være skarpt forfulgt af leg.

Info om skribenten

Katie Finlay

Katie Finlay er en hundetræner og -skribent fra Los Angeles i Californien. Hun har arbejdet med hunde og deres ejere både personligt og gennem sine artikler i mere end seks år.

Relaterede Artikler