At løbe med din hund: Hvordan du starter

Udgivet af
minutter Læsetid

Motion er vigtigt for din hunds fysiske og psykiske helbred, ligesom for dig. Og selvom der er mange gode aktiviteter du kan lave med din hund, er en løbetur en fantastisk måde at forbrænde kalorier og stresse af, for jer begge to.

Mangel på motion er en af de mest almindelige årsager til overvægt og de adfærdsproblemer hos deres hund, som mange hundeejere oplever. Uden en mulighed for at komme af med deres energi, kan hvalpe og voksne hunde, blive destruktive. Ikke nok med at tygge på møbler kan være frustrerende, det kan også være farligt for din hund. Så har du overvejet hvordan du kommer i gang med at få dig en løbemakker? Så læs med her. At løbe er godt for din hund på samme måde som det er godt for dig - så du skal ikke være bange for at tage løbeskoene på og løbe de samme ture som du ville gøre alene.

Hvad du skal have med

Når du først har besluttet dig for at starte, skal du sikre dig at du har alt hvad i har brug for, for at i begge er sikre og komfortable. Sørg for altid at tjekke punkter inden du løber en tur med din bedste ven:

  • En god sele med hundetegn eller anden identifikation
  • Ekstra vand til din hund (husk, den skal også rehydrere)
  • Hundeposer til at samle op efter jer selv
  • En stærk hundesnor, enten en “håndfri” eller en standard hundesnor, der ikke vil knække hvis din hund bliver begejstret og sætter farten op
  • Godbidder til når din hund har brug for lidt ekstra energi på en lang tur 

Hvordan er det? Vil min hund kunne lide det?

Small brown dog on a leash in red collar walks next to man on boardwalk near ocean.

Tjek vejret. Hunde kan ikke opvarme eller nedkøle deres krop som du kan, så de er mere sensitive over for ekstreme temperaturer. Hvis det er for varm kan din hund få hedeslag; for koldt og din hund kan få forfrysninger.

Før du starter, er der andre ting du skal overveje hvis du vil løbe med din hund. Først, skal du være sikker på at løbe er noget din hund rent faktisk synes er sjovt! Ikke alle racer har brug for mere end regelmæssige ture. En Border Collie eller andre aktive hyrde- eller arbejdshunde vil ofte elske at løbe sammen med dig mange kilometer, hvor end mere rolig skødehund ikke vil elske at skulle løbe lige så hurtigt som du gør. Hvis en løbetur er noget i begge vil kunne lide, er du klar til at tage det næste skridt.

Fysiske evner 

Lige så vigtigt som lysten til at løbe er, er også din hunds evner til at løbe. Alder er en vigtigt faktor at have i tankerne når du skal beslutte hvor og hvornår i skal løbe. For naturligt store racer, anbefales det ikke at løbe med dem før de er voksne. Dette er fordi at knogler og led hos voksende hvalpe har nemmere ved at tage skade, hvis de ikke er fuldt udvokset. Selv hvis din hun er gammel nok, er det en god ide med et dyrlægetjek inden i skal ud og løbe. Hunde er hårdføre dyr der skjuler skader og sygdomme godt fra deres ejere. Din dyrlæge vil kunne forsikre dig hvorvidt det er sikkert for din hund at løbe. Hvis du bemærker at din hund anstrenger sig meget eller sakker bagud, er det en god ide at stoppe og lade den få en pause eller gå resten af vejen. Aldrig tving din hund til at løbe med dig da det kan give sundhedsmæssige problemer.

At komme godt i gang

At begyndt at løbe efter du har fået “go” fra din dyrlæge kræver meget lidt træning. Almindelig lydighedstræning er oftest det eneste du har brug for, for at kunne løbe en lang, god, tur. Det er dog vigtigt at være sikker på at din hund ikke trækker i dig eller løber imellem benene på dig, for jeres begges sikkerhed; at lade hunden styre tempoet kan være skadeligt for dine muskler også. Du skal også sikre dig at din hund kan stoppe, sidde og blive, hvis du skal vente ved et lyskryds eller krydse travle stier. Vigtigst af alt, start stille og roligt og byg langsomt op til længere ture, ligesom du selv ville gøre da du begyndte at løbe for første gang.

Du vil hurtigt opdage at din hund kommer i bedre form, den vil være i stand til at løbe længere og hurtigere. Undervejs, husk at tjekke om din hund får nogle skader på trædepuderne eller neglene. Selvom din hund måske begynder at halte, kan det være den er så glad for at være ude med dig at han ikke opdager det eller viser det. Det er op til dig at sikre dig at din hund har det godt imens i løber.

Hvis løbeturene bliver til en fast del af jeres rutine, skal du måske snakke med din dyrlæge om ernæring. Ligesom sportsudøvere, har aktive hunde også brug for flere kalorier og andet foder end din normale sofahund. Den rette ernæring og motion er noget at det vigtigste for at holde din hund sund,og sammen vil de give din bedste ven et lang, sundt liv.

Contributor Bio

Katie Finlay

Katie Finlay

 

Katie Finlay bor i Los Angeles, CA og er hundetræner og forfatter. Hun har arbejdet med hunde og deres ejere både ansigt til ansigt og igennem online indhold i over seks år.

 

Relaterede Artikler