Slædehundenes fantastiske historie om skønhed og styrke

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Når vejret bliver køligt, vælger nogle mennesker at rulle sig sammen på sofaen, med et varmt uldtæppe og en kop varm kakao. Men for slædehundene er det tid til at komme afsted!

I mange dele af verden, betyder køligere temperaturer, at der er stor chance for, at snevejr er lige rundt om hjørnet. Det er ofte en tid på året, hvor mange vælger at blive indendøre og vente på, at fuglene synger foråret i gang. Men for slædehunde og dem, der arbejder med dem, begynder den travle (og sjove!) sæson.

Mush!

Tanken om slædehunde i sneen, får en til at forestille sig billeder af store grantræer og glinsende åbne landskaber. Men tag ikke fejl: disse stærke hunde er hårdtarbejdende og de elsker deres job!

To slædehunde i de sneklædte bjerge

De følger nemlig deres instinkt om at løbe lange distancer og trække tunge slæder med last. De starter deres træning som hvalpe og når de er blevet unge hunde, løber de med ældre hunde, for at udvikle deres sociale egenskaber og lære kommandoer fra deres musher, fortæller PetMD.

Og hvad er så en musher helt præcist og hvad gør han eller hun? Ordet ”mush” stammer fra det franske ord marche, hvilket betyder march. Musheren er den person, som kontrollerer teamet af slædehunde. Af og til vil musheren løbe sammen med deres hunde, på bestemte tidspunkter i en konkurrence, men der skal være en anden musher, som kommanderer fra slæden. 

Ifølge National Geographic er den mest populære slædehunderace hverken siberian husky eller alaskan malamute – to almindeligt kendte racer, ofte associeret med slædekørsel. Den mest populære slædehunderace er alaskan husky, en ”mutt” race specielt kendt for sin styrke og stamina. Typisk vejer en slædehund mellem 15 kg til 27 kg, men de kan trække det dobbelte eller mere af deres kropsvægt.

Hvad gør en slædehund god?

Mushere vælger slædehunde baseret på deres statur, såvel som på deres vægt, pels og evne til at samarbejde, samt andre kriterier. Slædehunde i teams er topatleter, slanke og muskuløse med sunde madvaner. Der er ingen begrænsning på, hvor mange hunde der kan trække en slæde, det afhænger af jobbet. En musher kan have alt fra 2-3 hunde til et lille job, som at transportere forsyninger, eller op til 12-16 hunde til et større job.

Alaskan Husky slædehund spændt til andre hunde.

For beskyttelse i det kolde klima er slædehundene afhængige af deres tykke underuld og støvler, der beskytter de sensitive poter. Før ethvert løb (såsom den berømte langdistance Iditarod, der finder sted i Alaska hver år, eller Yukon Quest), både job eller konkurrencer, undergår hundene en klinisk undersøgelse, for at sikre, at deres helbred kan klare arbejdet.

Medlemmer af teamet

Hver eneste hund har en vigtig rolle i teamet, hvilket kan ses ud fra dens position i rækken. Typisk er hundene sat sammen i to parallelle rækker, med førerhunden forrest, der sætter farten for hele teamet. Med en god lugtesans og overlegen intelligens, leder førerhunden vejen. Sving-hundene er de næste i rækken. De leder teamet gennem sving og guider team-hundene, de hunde der udgør den største del af flokken. Team-hundene er placeret i midten, baseret på deres styrke og kraft. Direkte foran musheren og bundet til slæden, er hæl-hundene. Disse hunde er de stærkeste i flokken, samt de mest rolige i stressfulde situationer. Hæl-hundene er de smidigste løbere og sikrer, at slæden ikke tipper i skarpe sving.

Profil af slædehund smilende med tungen ud.

Hundene spiller en vigtig rolle, også uden for løbene. Ved Denali National Park & Reserve i Alaska, beskytter en kennel på omkring 35 hunde, parkens to millioner hektar vild natur. Disse fantastiske hunde, bringer medarbejdere ind i fjerne områder, der ikke er tilgængelige via motoriserede køretøjer, for at bringe forsyninger og andet. Slædehundene får den bedste pleje i kennelen, som også tillader besøgende. Så hvis du kommer hele vejen til Alaska, kan du selv få syn for sagen og opleve de majestætiske, stærke og smukke slædehunde.

Historien om slædehunde

Slædehunde spillede en vigtig rolle under nybyggernes bosætning i Alaska, da de var i stand til at modstå kolde temperaturer, hvilket var nødvendigt under de lange rejser, i den åbne vilde natur. US Bureau of Land Management fortæller, at nybyggerne brugte fartøjer, der minder om kajakker, hvorpå der var fæstnet ski i bunden, som slædehundene trak. Herved kunne disse fantastiske hunde transportere gods og mennesker, hen over det åbne landskab. Dengang var hundene større end deres slanke og senede artsfæller er i dag, som er avlet efter slædekørsel og løb. De er en vigtig del af historien om Alaskas og Yukon territoriets bosætning. Selvom de ikke gør det præcis samme arbejde, som deres forfædre gjorde, er den moderne slædehund stadig et fremragende billede på styrke, skønhed og smidighed. 

Da det kræver enorme mængder tålmodighed og tillid, for at opbygge det specielle partnerskab, der er mellem musheren og vedkommendes slædehunde, udvikles et helt specielt bånd. Et bånd der er bygget på gensidig tillid, kærlighed, forståelse og respekt. Hvis du nogensinde er så heldig at opleve disse hunde i arbejde, må du ikke gå glip af det: det vil være en oplevelse, du sent vil glemme.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er en forfatter, mor, tidligere engelsk professor og mangeårig kæledyrsforælder, hvis to russiske blå katte styrer huset. Hendes arbejde vises også i Fit Pregnancy, What to Expect Word of Mom og Care.com, hvor hun skriver om kæledyr og familieliv. Find og følg hende på Instagram og Twitter @brovelliobrien

 

Relaterede Artikler